lördag 28 februari 2009

Digital våg


Kände att jag måste byta ut min gamla 1800-talsvåg till något modernare och tittade runt i Forum Nacka efter att återigen varit en tur till tulpanens hus med en fd arbetskamrat denna gång.
Det blev en våg i rostfritt hos Clas Olsson och efter att ha läst beskrivningen och använt den ett flertal gånger ikväll så känner jag mig nöjd också med priset 199 kr plus batteri. Kände inte för att införskaffa en som kostade över tusen kronor så här första gången. Vet ju inte hur länge det här intresset för surdegar håller i.


Köpte en god ost (Castelli Taleggio, KRAV) på Konsum som var så där härligt mogen och till råga på allt för mindre än halva priset och till den så tog jag fram min havtornssylt från i höstas. Ett gott glas portvin från Portugal smakade bra till. Detta efter en enkel fiskgryta.
Utanför kassorna till Konsum står sonen med flickvän och de kommer över imorgon och äter lite. Lockade med god renstek och nybakade ciabatta. Så det var bara att promenera hem och sköta om surdegarna.

fredag 27 februari 2009

Semlor

Hittade en fantastisk blogg, Pain de Martin, om bröd idag efter att ha läst "min helg" artikeln om Hembakad, så nu skall jag försöka med en "vildjäst". Den står nu på tillväxt. Allt är så klart och tydligt i alla recept på bloggen och detta kommenterades också på flera ställen.


När jag kom hem från morgonpromenaden så var isen full av barn som skrinnade fram och tillbaka, glada röster hördes och hela bryggan var full med ryggsäckar, skor mm.


Senare under dagen kom vårsolen fram och töade bort nattens isighet och det blev blött på isen. Fick besök av barnbarn som trots detta åkte skridskor en lång stund.
Efter det så förtjänade de varm choklad och nybakade semlor och kanelbullar.


Jag har bestämt mig för att köpa en digitalvåg imorgon och är också på väg att köpa en mjölkvarn för att få nymalet mjöl.

Dagens tips!
När jag penslar med ägg så går det oftast bara åt hälften. Knäcker ägget och vispat upp det sen fryser jag in hälften i en liten burk och tar fram nästa gång jag bakar eller när äggen är slut.

tisdag 24 februari 2009

Nationalmuseum


En kulturens dag idag med besök på Nationalmuseum där vi lugnt gick genom fotoutställningen med Hans Hammarskiölds bilder, många fina porträtt. Fantastiska bilder på personligheter man sett i olika sammanhang var roligt att se.
En god lunch på restaurang Atriums venetianska innergård gjorde besöket ännu bättre samt en trevlig bok på bokrean i museets shop. Emil möter teskedsgumman, en vandring i Björn Bergs bildvärld för bara 25 kr kommer som blir en födelsedagspresent åt ett av barnbarnen framöver.
Att strosa på Österlånggatan på väg dit gav en massa inspiration men eftersom de inte öppnar affärerna där förrän 11 så blev det bara fönstershopping. En kul väggklocka med fåglar och fågelsång varje hel timme såg jag på Znogg, snygga skor på Ekovaruhuset, härliga garner i två garnaffärer och sen alla fåglar på vid Operan. Fönstershopping blir billigt. Åker alldeles för sällan in till stan när man bor mellan två köpcentrum.


Öppet vatten med fåglar har vi ju vi Järlasjön, renare luft har vi också här men de små udda butikerna finns inte här, tyvärr.


Dagens tips!
Nu är det dags att ta itu med föra årets fotokalender, som är en stående julklapp från barnbarnen. Bilderna klipper jag ut och samlar i plastfickor och har nu barnens utveckling i en pärm från 1997.

måndag 23 februari 2009

Ekoambassadör


Vackert snödis över isen när solen var på väg upp i morse, en dag för promenad och utevistelse hade varit skönt men dagen tillbringades inomhus på KFs gymnasium för utbildning till Ekoambassadör.
Ekologi ligger mig mycket varmt om hjärtat och under dagen fick vi väldigt mycket bra information av Ingemar Hjelm från Ekologiskt marknadscentrum som kan användas vid olika aktiviteter framöver.
Såg med helt andra ögon på paketen i diskarna på Konsum ikväll hittade en renstek som jag inte hade köpt annars, det är ju ekologiskt men utan märkning.
Köper ju endast ekologisk frukt, genom ekolådan ganska ofta och blev ännu mer övertygad om hur rätt det är efter allt som sades idag om hur mycket av bekämpningsmedlet som finns i konventionellt odlade vindruvor.
Konsumentföreningen har alltid god mat så även idag och naturligtvis ekologisk.
Under tiden som vi pratade ekologisk märkning, matens miljöpåverkan, ekologisk djurhållning mm så förlovade sig Viktoria med sin Daniel och alla nyhetssändningar mm har väl inte pratat om annat under dagen.
Ekologi - hjärta - hälsa = sant

Snögubbeväder


Stackars arma brevbärare som skall traska runt i villakvarteren med vår post när det som tidigare i veckorna varit halt och osandat och nu när det är oskottat. Tänker ofta på det då jag endast en gång i veckan går runt men brevbärarna upplever detta elände varje dag.
Självfallet föregår jag själv med t.ex. att skotta sent på kvällen så att den person som kommer med morgontidningen skall komma fram till brevlådan. Sen är det alla de brevlådor som knappt går att öppna locken på och de som sitter långt från vägen nästan nere i diket. Hur står brevbärarna ut?
Igår när snön kom så kvittrade fåglarna som de trodde det var vår, de är nog lika besvikna som jag, men man får trösta sig med att det kom lagom till sportlovet. Det var många barn som var ute i backarna runt om idag och hade kul. Alla kan ju inte åka bort och de som är på fritids kan sporta och ha kul de också.
Det är bara att gilla läget.


Man blir glad när grannarna gör så här fina snögubbar.


Det här tråkiga äpplet gladde min vän koltrasten. Jag mötte många av hans kompisar där det var skottat fram till brevlådan så att de kom åt mossa och gräs. Så det är väl ett skäl att skotta så blir både fåglar och brevbärare glada.

Dagens tips!
När det bara är lite kvar i mjölkpaketet så ta ett ordentligt tag om öppningen och skaka kraftig så får ni fin skummad mjölk till kaffet.

lördag 21 februari 2009

Sportlovsväder





Vaknade till ett vitt landskap så det var bara att ta fram sopkvasten vid hämtning av tidningen, lätt fin snö, sen kom solen så det blev så vackert men var är våren.
Ingen mjölk kvar så det blev ingen gröt och till kaffet så skakade jag ur en gräddförpackning med lite vatten och gott bröd fanns i frysen och det är bra att det går åt så att jag kan baka nytt och använda min baksten. Det får bli i morgon.
Det är bara en kort dag som butiksråd idag, som blev väldigt lyckad, sen var det dags för en skön promenad i solen. Det skall komma mer snö säger de, lagom till sportlovet och det får man väl stå ut med.
Har äntligen fått en nummerskylt på min brevlåda som jag fick av ungdomarna förra födelsedagen och det tack vare kameran. Ett kort av de fina emaljskyltarna som vi har på husen laminerades in så nu kan brevbäraren lättare hitta.
Här har man stått i två dagar och pratat om knäckebröd, så slår man på melodifestivalen och då kommer stora knäckebröd fram, vadå träffa rätt! Änglamark är tillverkat i Dalarna också.

fredag 20 februari 2009

Änglamark


Ännu en klar ljus morgon.
Blev klar med den plansch som skulle vara med vid vår butiksaktivitet på Coop Konsum under dagen tog sen en kort promenad för att njuta av solen som värmde så skönt och på det lite lunch.
Dagen bestod av att bjuda kunder på Änglamarks knäckebröd med skinka och ost också det från Änglamark. Inte bara för att få kunderna att köpa utan vi som butiksråd skall synas och göra något trevligt och överraskande för kunderna, kunna svara på frågor och berätta som idag om ekologi, vad man kan hitta på Coop.se och att nu visar butiken sina ekologiska varor med gröna skyltar så att de lättare skall kunna urskiljas.
Eftersom butiken är ombyggd så har kunderna svårt att hitta så man får ofta hjälpa till med var varorna finns. Det är väldigt tacksamt att bjuda på ekologiskt för man får så mycket positivt gensvar sen finns det dom som bara vill äta. Vi kunde också ge de kunder som handlar mycket ekologiskt en tygkasse och sånt blir väldigt uppskattat. Många barn blir också tacksamma för att få något att stoppa i magen. Efter undanplockning så var det så långa köer att jag beslutade att handla imorgon istället och hjälpte till att dra ut kundkorgarna till entrén innan jag tog en promenad hem.
Åt god rökt lax från Funäsdalen till middag.
Kvällen tillbringade jag framför TVn i väntan på spikmattan

onsdag 18 februari 2009

Humor på Scala


Vad glad jag blev när jag idag slog på datorn där en egen tagen bild tar emot på skrivbordet som jag känner mig nöjd med och som gör mig glad när jag ser, härligt.
Upptäckte i morse att man kan läsa utan belysning och det gjorde att jag tog mig samman efter duschen att rensa hår i avloppen och vidare till att tvätta hårborsten. Sen var allt i full gång en tvättmaskin sattes på före en härlig frukost.
Kunde inte låta bli att köpa en bukett med gula rosor för en tia så nu står här tre vaser med rosor och fyra med tulpaner, underbart med blommor.
Fick möjlighet att gå på ett genrep med Ulla Skogh så det blev en kväll med många härliga skratt och som rekommenderas när den kommer upp på Scala teatern till hösten. Inte nog med att det var roligt det var en helt fantastisk pianist och skön sång av de båda.
Slog över TVn och fick se slutet av storforum om maten så nu måste jag gå in och leta om jag kan se resten.

Dagens tips!

När det kokat fast i en kastrull så spola lite vatten i den och sätt på plattans eftervärme sen går det lätt att diska.

Tulpaner i massor

Till Tulpanens hus for vi för att njuta av tulpaner i mängder, äta en god lunch och en promenad i Judarskogen, kusin Norma från Norrland, syster Brittan och jag. Solen sken och värmde gott mot stenmuren utanför slottet och när vi satt innanför fönstret och åt en god ekologisk lunch. En rundvandring bland tulpaner i alla upptänkliga färger och schatteringar gjorde att man längtar ännu mer att de egna tulpanerna snart skall komma upp. Kunde inte låta bli att köpa en bukett med papegojtulpaner som sattes i fyra olika vaser när jag kom hem. Det fanns också så man kunde plocka själv både med och utan lök. Buketter i alla upptänkliga vaser fanns för inspiration i stövlar, tekannor, vattenkannor mm.
Ett arrangemang i ram


En ram med spegel en meter bakom gav ett häftig upplevelse


Norma bjöd på kaffe och en massa hembakat bröd när vi kom till stan och vi har pratat av oss och haft en mycket trevlig dag. Sightseeing och fönstershopping med 2:an från Sveaplan till Slussen på vägen hem.
Nu har jag bytt ut mitt skrivborsunderlägg till rosa papegojtulpaner.


tisdag 17 februari 2009

Äntligen en baksten

Nu har jag äntligen köpt den länge efterlängtade bakstenen av kalksten från Gotland. Det var länge sedan jag beställde den för den var slut överallt och nu hade de en hög trave med nyinkomna bakstenar i butiken.
Dagen började lite trögt, sov länge, skulle vara inne i stan kl 10 så det blev bara en liten tallrik yogurt, inget kaffe och ingen tidning, tåget var försenat. Efter behandlingen hos naprapaten kom jag på att gå och köpa bakstenen på vägen hem då blev allt bra, den väger 8 kg så det blev bara att åka direkt hem.
Vädret var helt underbart trots lite kyligt så det blev en motionsrunda och lite sällskap av några grannar vilket gjorde det hela lite trevligare. Sen en promenad till barnbarnen med lite bröd, marmelad mm och in på Forum Nacka på vägen tillbaka. Till min förvåning så fanns Sista boken från Finistére av Bodil Malmsten inne som jag varit på biblioteket och sökt flera gånger. Hade glömt plånboken hemma och fick då lära mig hur man lånar utan lånekort.
Summa summarum en mycket bra dag.

måndag 16 februari 2009

Ny vecka - nya tag

Startade dagen med att baka 4 potatislimpor och blanda ihop lite ny müsli för att sedan ta måndagens motionsrunda.
När brödet tagits ur ugnen så läggs de i en tygpåse som är sydd av stuvbitar (kommer nästan alltid hem med en påse full med stuvar från fyndhörnan vid besök på IKEA) påsarna blir i lite olika storlekar, sen förvarar jag brödet i denna påse. Skönt att slippa plastpåse.




lördag 14 februari 2009

Alla hjärtans dag

Efter avslutad ridning får hästarna morötter men det var inte lätt att dela lika mellan tre ivriga och sugna små hästar.
Det blev en härlig start på lördagen samt påfyllning av bakingredienser mm på Coop Forum.
Solen sken så fint på morgonen att det gick lätt att gå upp men sen försann den snabbt och blev disigt för att på eftermiddagen komma igen. Ungdomarna kom på middag och vi tittade på melodifestivalen. Rogers trumpet kom fram till beskådan och lite provblås av Tuva, som spelar kornett i skolan, kan kanske med lite upputsning komma till användning, vi får se.

fredag 13 februari 2009

Fredagen den trettonde


Äntligen fredag och så är det ju den trettonde också, det blev en härlig dag.
Hade ju en liten nattgäst här som också stannade större delen av dagen, vi hoppade över dagis. Frukost med fruktgröt och sommarens röda, vita och svarta vinbär samt hembakat bröd blev en bra början.
Vi tog så småningom en långsam promenad till Forum, för att fylla på matförrådet, det blev mycket lek vid sidan av vägen i snö, med isbollar, åka kana i slänter, turer in i skogen, hitta pinnar, krypa under träd och allt som man kan hitta på när man inte behöver skynda sig på. Tyvärr så måste vi gå in för att äta lunch när vi kom hem och sen var det inte så kul att gå ut igen.
Bilarna har kört i långa rader under dagen precis som de gjorde för trettio år sen av pappan och senare av farbror Rasmus. Tänk vad man kan se likheterna och komma ihåg.

torsdag 12 februari 2009

Mina små kära vänner

Mina vänner koltrastarna kommer ständigt på besök utanför fönsterdörrarna och nu har de ätit upp alla nyponen på honungsrosen, här äter den resterna av ett äpple. Det blev ingen bra bild så jag får försöka imorgon igen.
Ibland så klumpar allt ihop sig och idag var en sådan dag. Promenad till Forum för att göra en massa avgjutningar hos tandläkaren, fick bedövning, det tog 1½ timme nästan, inget roligt alls. Därifrån vidare för att bistå Rasmus med hjälp från ögonkliniken efter laserbehandlingen, därifrån till stan för att hämta Sid.
Vi tog bussen hem efter en lång väntan men det är ju så många bilar att titta på som kör fram och tillbaka på Folkungagatan sen till råga på allt så skulle vi inte få komma på bussen för dörrarna kunde inte öppnas för barnvagnar. Vi gick på där fram så det ordnade sig till slut. Efter två hållplatser kunde dörrarna åter öppnas. Vi hade knappt satt oss så kom Agnes som också var med på bussen så vi fick sällskap en bit.
Hade alldeles glömt bort att jag planerat att handla på Konsum i Slussen men vi tog ju inte den vägen så det fick bli två liter mjölk på Sekunden och ta vad som finns i kyl och frys till middag. Väl hemma så smakade det gott med en kopp kaffe, smörgås och mjölk. Alla bilar plockades upp ur ryggsäcken och snart var bord, golv och soffa fulla med leksaker.

onsdag 11 februari 2009

Våren på väg!


En underbar promenad i solsken blev det på förmiddagen med avslutning vid bryggan och en vårlig bild på smältande snö.
Det är kul med kamera!

tisdag 10 februari 2009

Gojibär


Det man inte har i huvudet får man ha i benen - är så sant som det är sagt. Skulle slutföra utdelning av mina tidningar idag med glömde en gata så det var bara att gå två vändor men det gjorde ju inget för det var så fint väder, kändes som vår, droppade från stuprännorna och doftade vår. Tyvärr så säger de att det är snö på väg, inte roligt.
Tog en tur in till Hötorgshallen för att köpa Gojibär och det blev en stor påse och de har också börjat sälja Himalayasalt så det blev en påse av det också. Såg ett underbart vackert salladshuvud, som en ros, har aldrig sett nåt liknande förut inte ens på bild.
Jag skulle vidare till Gryningen, så det får bli nån annan gång. Tur hade jag för jag hann ta det sista salladshuvudet och det var nästan lika vackert men mycket större.
Hade blivit lovad en kamera av sonen för att kunna lägga upp bilder så jag kilade förbi där och fick den med mig hem. Som ni ser så är det inget dåligt salladshuvud det här heller, lite annat än de krukodlade.


Dagens tips!

Hötorgshallen är billigast, vad jag vet, på Gojibär!

måndag 9 februari 2009

Spikmatta och balansboll

Läste ut boken i morse så att den kunde lämnas tillbaks till biblioteket.
Efter tre timmars promenad i härligt solsken, tung last, ett varmt bad så finns den där, min lilla spikmatta. Avslappning till 100%. Tar sen fram balansbollen och sträcker ut ryggen mfl övningar sen är man i bättre form än någonsin.
Solen riktigt värmde idag och smälte isen på vissa ställen men inga vårfloder precis men usch va halt det är på många ställen.

söndag 8 februari 2009

Egna flingor - härligt!

Fruktgröt av nakenhavre blev det till frukosten idag, de sista flingorna gick åt så det blev till atta fram flingmaskinen under dagen och fylla burkarna igen med råg, dinkel, nakenhavre och havre.
Egna flingor och torkad frukt i bitar det blir god gröt det som variation till fil och müsli som jag gör på puffar av bovete, quinoa och amaranth samt flingor som ovan och torkade frukter där också, en bra start på dagen till morgontidning, sudoku. kaffe och smörgås och ibland lite korsord också innan en promenad.
Idag var det ju också att lyssna till på "på minuten" kom fakatiskt ihåg det igår också. Har fått platser till nästa inspelning och lyckats få några nya tjejer att gå med. Det blir alltid en kväll med mycket skratt men svårt att få plats till.
När jag tog min promenad idag så såg det ut att klarna upp och senare så torkade det upp och jag ser fram emot en dag med sol i morgon.
Köpte jord på ICA idag, ekologisk, skall prova den och jämföra med Änglamark som jag köpte häromdagen.
Det har varit en helg med ett grått väder som gör att man bara vill slappa och läsa en god bok och just nu så läser jag Sin ensamma kropp, av Elsie Johansson. Lyssnade på henne när hon berättade om boken på ABF huset i höstas. Idag såg jag i deras kalendarium att det blir ett nytt föredrag den 24 februari då med Eva Franchell samt också museironden med Jennie Fahlström från Liljevalchs Vårsalongen samma dag men när jag skulle klicka jag in det i min kalender så var dagen redan upptagen, attans också.

Dagens tips!

Prova de ekologiska blodapelsinerna som finns nu de är så goda!

fredag 6 februari 2009

Blötsnö, usch!
Det blev ingen morgonpromenad idag när det kom så mycket blött ovanifrån( flyttade den till eftermiddagen) så det blev två degar satta och 6 limpor gräddade. Hade fått beställning från förskolan som var mittemot mig men som vid nyår flyttade en bit bort, så detta levererades och jag kom mitt i deras lunch men det var ok, pratade lite med barnen också.
Sen kom grannarna och det blev bara en fruktlimpa kvar till mig. Grannpojken som är hemma och sjuk ville komma in och leka, samtidigt som han ville ha en potatislimpa. Jag har en massa leksaker som står lätt tillgängligt på hyllorna i hallen, många bilar är det, så att barnbarnen har sysselsättning när de är här. Det är trevligt när han kommer in lite då och då.
Fick äntligen ihop ett nytt prospekt över mitt sortiment som jag lämnade till de nya grannarna som jag hälsade på för någon dag sedan. Nu ligger det några i min ryggsäck att ha som visitkort.
Planerar nu också för att ordna en kurs eller föreläsning om att ta till vara på, återvinna, att göra fina saker istället för att slänga "skräp".

Dagens tips!

Använd alltid kallt vatten vid sköljning av bunkar med jästdegar, varmt vatten vid sköljning av övriga degar så blir det inga kladdiga diskborstar!

torsdag 5 februari 2009

Grodda!
Äntligen så har jag börjat komma upp lite tidigare på morgonen och det känns bra. Det är ju fortfarande mörkt med det uppvägs med tända ljus till frukosten och tidningen.
Idag blev det en kort promenad tillsammans med en granne och det hade börjat snöa och det höll på till och från under dagen.
Har under en tid groddat alfalfa groddar för det är ett så utmärkt pålägg och till salladen för att inte tala om sköljvattnet som är ett utmärkt, näringsrikt blomvatten för kryddväxterna. Jag inhandlade blomjord idag så nu skall jag klippa ner mina pelargoner och sätta sticklingar och jag kunde inte låta bli at köpa en Hortensia och en lyckliga lotta som var nersatt till 10 kr/st och var väldigt fina så dem skall jag hälla på lite groddvatten ikväll när jag sköljer de två burkarna som står på diskbänken.
Har stått och kokat apelsin-och morotsmarmelad idag på vår Konsum butik i Forum Nacka där jag är medlemsråd och brukar göra sådana insatser ibland när de ber mig. Bjöd på ekologiska blodapelsiner och marmelad. Så ikväll blir spikmattan ett måste efter att ha stått i flera timmar.

onsdag 4 februari 2009

God potatislimpa
Det här kommer att bli lite av en dagbok och så vill jag ju dela med mig av lite tips som kommer att röra lite av varje.
En gång för länge sedan var jag "mamma på torget" där jag kom med lite råd, tips, svarade på frågor mm. Kom att tänka på det idag för det var ett roligt projekt och ganska likt att blogga.
Idag så har jag bakat, prövat recept ur en ny härlig bok som jag lånat på biblioteket,
"majas klimatmat" av Maja Söderberg. Det blev vridna dinkelbaguetter och potatislimpor, gott blev det och lättbakat.
Det var när jag läste i boken som jag kom att tänka på förra vårens nässlor och andra örter som jag då plockade och började att göra ett kompendium för att ordna en örtvanding till våren. Det finns ju så mycket roligt att plocka och ta tillvara men detta återkommer jag till när våren närmar sig.
Lånade samtidigt "EKOLOGISKA SMAKER" av Henrik Arkåsen också det en underbar bok, tyvärr så måste jag lämna tillbaka dem i morgon.

Jag har också satt en ny surdeg som jag skall mata i morgon.

tisdag 3 februari 2009

Bloggstart

Äntligen har jag kommit så här långt och startat upp lite smått.

Efter en promenad i det soliga vädret så startar jag upp denna blogg och en av sönerna var här och gav mig lite hjälp igår.
Måndagar och tisdagar är min motionsdagar, då jag delar ut Mitt i Nacka, oftast har jag bra väder och är det som idag så känns det helt ok.
Där jag bor så har vi en fin plogad isbana runt sjön där det sådana här dagar är mycket folk trots att det är vardag. Har inte vågat mig ut efter att jag blev fri från mitt diskbråck som jag hade vid årsskiftet. Jag kör fortfarande med de övningar som jag hade tur att få tips till av en vaktmästare på Berwaldhallen under nyårskonserten. Jag ligger på min balansboll på mage och med djupa andetag så känner jag hur hela ryggen dras ut och allt kommer på plats, skönt. Härligt att ha sån tur att träffa på rätt person vid rätt tillfälle.
Där jag nu sitter ser jag hur koltrastarna far omkring utanför fönsterdörren och skall nu gå och lägga ut ett äpple till dom.