tisdag 31 mars 2009

April, april

Helt plötsligt finns de bara där utan att säga något! Tänk att få vakna, titta ut och så ser man en klarblå himmel, då blir man på gott humör. En riktigt lång promenad blev det, efter att ha lämnat utlästa böcker till biblioteket. Till Nyckelviken styrde vi vår kosa denna vackra vårdag och där hittade vi de första blåsipporna

vilken lycka, det är vår, det bara sprutar upp ur jorden det ena efter det andra. Lyckliga barn som fick en åktur med häst och vagn runt på de små vägarna gör att man blir ännu lyckligare.

vid grillen var det full fart och banen fick också klättra upp loftet och de stod så fint på en lång rad och väntade

Vi saknade en termos med kaffe, det hade smakat gott men det får bli en annan gång. Vi gick till växthuset men det var bara en byggnadsarbetare där så vi tittade bara på de fina tulpanerna som stod i ett av växthusen och alla de små nysådda lådorna som snart skall bli stora plantor och så var det fullt av penséer i det andra växthuset. Mycket skall så småningom ut i olika plantreringar runt om i Nacka andra säljs till besökarna. Vi får gå dit en annan dag och handla och då komma ihåg att ta med en liten matsäck. Växthuset är öppet mån - tors mellan 8-15, fre 8-12 och på helgerna. Fåren hade inte fått ungar ännu men snart så, det är ett underbart utflyktsmål för hela familjen att strosa runt bland alla djuren.

Bland odlingarna stod det torkade kronärtskockor som snart skall ge plats för nya. Vilken känsla att kunna gå runt bland fågelkvitter, härlig natur, förskolebarn som springer runt i backarna och klättrar i gamla härliga ekar men ändå befinner man sig bara femton minuter från Slussen.


En halv avocado till smoothie och resten breddes på smörgåsen istället för smör, lite nygroddad alfalfa och mizuna och rödkålsskott, inget aprilskämt det inte.

måndag 30 mars 2009

Tredje pris

Det stod mycket om släng inte maten, ta hand om rester i tidningar och bloggar idag, på tv igår, och idag har jag varit på Cirkus på Djurgården hela dagen och deltagit i Konsumentföreningen Stockholms seminarium "Släng inte maten". Läs rapporten om "bäst före datum". Stod vid borden med Rättvisemärkt och bjöd på ananas och choklad innan och i kaffepausen. Skivade 14 st ananasar här hemma igår och allt gick åt samt många chokladkakor.

Många bra föredrag som jag hade möjlighet att lyssna på men det kändes inte som någon stress att missa lite eftersom det skall sändas på tv, någon gång vecka 17, och jag blev själv också med på ett hörn genom att testa några förpackningar.

Här ser ni resultatet på att få ut så mycket som möjligt ur förpackningarna med yoghurt.

Dessutom så hade jag skickat in några förslag till rest trix tävlingen och blev jätte - jätte glad när jag vann 3:e pris med min salladsoppa som jag fått tips om av Gurli en väninna på Gotland. Jag var lite fundersam när hon var på besök hos mig och sa att salladen och de övriga grönsakerna som var över kunde jag koka soppa på nästa dag, det var dessutom dressing på salladen. Satte in salladen i kylen och var tvungen att prova för denna kvinna kan laga mat så det måste ligga något i det hon sa och döm om min förvåning när soppan stod klar, den var mycket god. Har försökt föra detta vidare och mött på samma misstro och vet inte att någon provat men när KfS ville ha in tips på rester så skickade jag in några förslag och detta var ett av dem. Det blev ett bra slut på detta seminarium samt med Claes Eriksson på scen. Fick dessutom åka gratis på Djurgårdsfärjan tack vare en bekants busskort och busschauffören ville inte stämpla remsan heller.

Till ära för detta pris så lade jag i några salladsblad i tomatsoppan som jag lagade till middag och mixade och ni ser vilka härliga gröna fläckar som förgyller soppan och åt med god aptit.

Stor sorg att komma hem och få det sorgliga beskedet att Jarl Alfredius gått bort och många tankar går till hans familj i denna stund.

söndag 29 mars 2009

Myrvår

Är detta vår eller? Detta var den andra myrstacken som jag såg på min promenad idag, myrorna kryllade i tusental för att reparera sina stackar som i alla fall en av dem raserats av gröngölingen som jag såg långt in i myrstacken under vintern.


När man ser alla hängen på hasseln så tycker jag synd om alla er allergiker för så här mycket har jag nog aldrig sett något år.

Man blir så ledsen när gamla fina ekar förstörs och ännu värre när det under dessa ekar som så många trevliga stunder tillbringats. Barn som legat i dess skugga och sovit middag på en filt, små mellanmål ätits, barndop hållits.

Det fanns lite jordgubbskräm kvar som jag blandade ner i min yoghurt och det blev så vackert för att inte tala om god frukost med lite müsli på.
Snygga linneskurdukar hade de där jag köpte linoljesåpan igår, nästan lika snygga som de jag stickar. Såg på Renée Voltaires hemsida att hon har snygga diskdukar av bambu, har sett de på Tulpanens hus, mjuka och fina och mycket miljövänligare än äcklig wettex. Skall prova sticka diskdukar av bambu och se hur uppsugningsförmågan blir.
Hittade en föreläsning med Hannu Sarenström på Studieförbundet vuxenskolan som jag anmälde mig till, där han skall berättar om sin nya bok och sinnliga planteringar som fungerar året om.

Har gått igenom de papper som fanns med hem från mässan och en del blev till askar för det var så fina bilder och bra papper. Läste igenom, sparade en del och resten kastades.

Några påsar och anteckningsböcker blev det också.
Stor saknad blev det idag efter sista programmet med bullar av stål med Camilla Plum. Åh vilka bulldegar med olika utbakningar och fyllningar och utseende, härligt. Får övergå till att titta på hennes program och trädgård som tyvärr bara sänds på förmiddagen, imorgon kl 12.35 i 1an

Dagens tips!
Potatis kan användas till mycket enl jordens guld från svenskpotatis.se som;
-om man sätter ett fiskben i halsen, ät en kokt potatis, så drar den med sig benet.
-om man har bränt sig så kyl ner huden med kallt vatten och lägg på en mosad potatis, kokt med skalet på och utan salt. Lägg på ett förband och vila ett dygn.
-väck med fläckarna kan potatis användas som ett naturligt fläckborttagare. Låt fläcken torka, gnid med en skalad potatis, tvätta kläderna och enzymerna i potatisen har tagit bort det mesta av fläcken.

Trädgårdsmässan 2009


Sommartid, glömt ställa om klockan men som tur hade Sonja det också.
Kom till trädgårdsmässan ganska tidigt i alla fall och vi lyckades komma med samma tåg efter att ha missat samma tåg båda två. Strosade runt lite och hittade lite som var intressant och några fiffiga idéer. Tänker fortfarande på sånt som kan roa barn efter en massa år som dagmamma och i förskola och att plantera i strumpbyxor skulle väl kunna vara bra ur återvinningssynpunkt också


Fylla med jord, plantera några frön, knyta åt, klistra ögon av knappar sen är det bara att vattna och skörda.


Här spikar barn i kapsyler.


Kom hem med lite trevligheter som ramslök, linoljesåpa, sättpotatis, kyddor och en liten tygkasse till handväskan.


Potatisen ligger nu för groddning för att så småningom planteras i mjölkförpackningar så de skall nu sparas för detta ändamål, det funkade så bra förra året och tipset fick jag från koloni Iris innan frosten är över och de kan komma ner i hinkarna.


Guldkannan Towa
Denna sköna kanna för värdefull växtnäring och ekologiskt kretslopp i vardagen var vi ju tvungna att stödja genom att fylla i våra synpunkter om. Den bästa växtnäringen är gratis. Ta vara på den. Inte bara bra utan snygg också så hoppas den kommer i produktion snart.


En fantastisk enkel konstruktion till svarv med fottrampa och fina saker tillverkades av denna engelsman i olika träslag.


Kunde inte låta bli att köpa en sådan här flaska med Linoljesåpa - universalmedlet. Användas till bl annat propplösare, gamla fläckar på linneservetter, golv, grillgaller, mirakeltvätt mm. Den får nu slåss om platsen med tvättnötterna.



Träffade också på mina vänner Ekolådan och kom därifrån med Mizunaskott, Tatsioskott och Rödkålsskott som jag skall vårda ömt och äta med glädje. De har nu hamna i min salladskruka nu när salladen åkt ner i salladslungan.


Många floristutbildningar som gjort fina arrangemang fanns på plats och hos Peter Ödegaard så fanns det många vackra arrangemang med tulpaner, ranunkel och luktärter tillsammans med möbler.


Lyssnade också på några föredrag om pelsargoner och tomater

Tog en promenad igår under nersläckningen och det var ganska mörkt här i området och man får sig en tankeställare om hur mycket vi använder elen till, tyst blir utan tv och radio om man som jag var ensam. Några som hade nersläckt satt och tittade på tv med en massa levande ljus, lite fusk.

lördag 28 mars 2009

Nu släcker jag ner

Idag plockades det igenom påsarna med ljus och tog fram lite doftljus som blivit liggande och tänkte göra slut på dem, hittade också gaständare som inte fungerat som jag tänkte slänga men de fungerade så då kom de till användning tills de strular igen. De vanliga värmeljusen som jag köpte när jag var på Coop i Gustavsberg har eldats upp och jag är för snål att köpa en för 32.90 när de tog 2 för 40 där. Ikeas och Ica brinner inte upp ordentligt och har bara en längd på 4 timmar Coops med grön veke brinner i 6 och all parafin brinner upp. Man skall ju inte använda parafinljus utan bivax eller stearin men de finns inga värmeljus med stearin.
Nu släcker jag ner tillsammans med alla andra.

fredag 27 mars 2009

Sommartid och Earth Hour


Idag åkte salladen mer i salladslungan för ett av huvudena tyckte inte om den torra luften, lite dusch emellanåt kanske skulle ha hjälp men jag tycker att det är helt ok ändå, drygt en vecka i rumstemperatur. Tyvärr är denna sallad inte ekologisk så den måste sköljas, man kan inte bara ta ett blad direkt från bordet.
Hämtade ett barnbarn på skolan i går, mötte upp det andra hemma lämnade ryggsäck och gympapåse, sen tog vi bussen hem till Järla sjö. Fattiga riddare är ett mellanmål som de tycker väldigt mycket om, tog en påse med bröd i frysen som fick värmas upp i ugnen som jag bakat bröd i på fm. Blandade ihop ägg och mjölk, doppade bröden i och stekte i smör. Strösslar över lite kanel och socker och de äter sådant bröd som de inte äter med smör på på detta sätt. De fick också hemlagad jordgubbskräm som fanns sen Rasmus var här och åt våfflor och kräm i veckan. Till middag hade jag köpt ekologisk entrecóte (kort datum till halvt pris) och till det potatisskivor i ugn samt en béarnaisesås till som inte blev så som tänkt för dragonen var slut. Sallad med granatäpple till och de små eko-kvisttomaterna som låg i en liten skål slank ner i Moa allesammans.


Det var länge sedan som jag tillagade denna potatis
Olja en plåt, skiva potatis tunt, lägg ut potatisen (jag gnider skivan i oljan och vänder den sidan upp) sätt in i varm ugn 250 grader ca 5 - 7 min, salta. Vi åt med god aptit och Tuva lurade oss med ett korttrick mot slutet. Renée åt det som var kvar när hon kom för att hämta barnen så skålarna blev tömda och då skall det bli fint väder idag, som alltid min mamma sa, vi får hoppas att våren kommer på riktigt nu. Det började snöa igen på eftermiddagen, kylan gick in så vi tände levande ljus mendet hjälpte föga.
Sommaartid skall vi ju ställa om till i natt och släcka ljuset och mysa med levande ljus.


Eftersom jag är ensam så blir det inte så mycket tvätt men idag så åkte påsen med tvättnötterna in i maskinen igen och det funkar helt ok. Bytte ut nötterna efter den tredje tvätten och lade de använda i en burk med vatten och skakade om och det skummade väldigt så nu har jag lagt de i sprayflaskan vid diskbänken och skall använda det som diskmedel, bara att fylla på med vatten, praktiskt . Kan också användas som schampo.

torsdag 26 mars 2009

Vernissage


Hittade en rödlök i svalen som börjat gro förra veckan, den sattes i ett glas med lite vatten så att ev rötter skulle kunna leta sig ner till och nu klipper jag lite lök över salladen från de yttre bladen och låter den växa vidare.
Salladen har nu stått i en vecka framme på bordet, ser lite rumphuggen ut och skulle kunna förpassas till salladslungan och svalen men jag vill se hur länge den håller sig fräsch så här.


Såg på tv från trädgårdsmässan och längtar dit för att få lite inspiration och köpa lite sättpotatis, oj vad många sorter det finns. Att odla ekologiskt kan bli stor så släng dig i väggen Marit Paulsen.
Släng inte maten!
Var fjärde matkasse som bärs hem slängs; snacka om miljöförstöring på många plan; 1. tillverkning, 2. transporter till butiken, 3. kylförvaring hemma, 4. sophantering mm.


Tog en kopp kaffe i handen, tog posten i brevlådan och gick ner till bryggan, satt i solen och öppnade posten och hörde hur det rörde sig och brakade i vattnet under bryggan och tänker på de boende i husen som ligger ute i vattnet en bit bort, det kan inte vara roligt. Det är folk ute på isen men inte många som för några veckor sedan de respekterar att isen är svag och man ser att det är blött i kanterna. Härligt med sol, blå himmel glada människor.


Hittade på biblioteket i Forum en utställning från Eklidens skola och har nog lyckats se de flesta av deras årliga utställning på lite olika platser runt om i Nacka. Fantastiska bilder och jag kommer ihåg när pojkarna hade sina bilder med på detta. Rogers bild hamnade till och med på Kulturhuset

onsdag 25 mars 2009

Trädgårdsordling


För 20:e året genomför Nacka kulturcentrum sång- och musikföreställning tillsammans med hundra tals 6-åringar i Nacka. Fröken Ord har en trädgård, barnen är hennes växter (ordlingar), herr Ton dimper ner från himlen med gitarr och tillsammans får de trädgården att prunka. Med alla möjliga ord och härliga toner så sjunger barnen tillsammans från frö till blommande ord. Fröken Ord och herr Ton gifte sig mot slutet. Från påsen som de har runt magen på den gröna tröjan plockar de upp sina mössor och blommorna slår ut, på natten plockar de upp var sin vit strumpa som de dragit på handen som blir som lysmaskar och så till sist tar de upp sina dukar och då får alla i publiken fotografera. Jag fick förmånen att närvara då Edvins mamma och pappa inte kunde komma från sina jobb och mor och farföräldrar bor så långt borta. Marina kom in i går kväll och frågade och det är klart att jag ställde upp för det är något speciellt med detta arrangemang. Ännu hellre hade jag väl ställt upp på deras jobb så att de hade fått vara med men Edvin var glad och Marina får torka sina tårar.När man som jag har deltagit med 6-åringar från förskoleklasser i Myrsjöskolan några år och tittat på barnbarnen när de stod där på scenen så förundras man över hur bra det kan bli att plocka ihop barn från olika skolor ca 100 i varje grupp, två föreställningar om dagen i en vecka.

Det blev en snabblunch på gårdagens rester av rostade rotsakerna, avocado, ägg och sallad innan jag tog en promenad till Dieselverkstaden där 6-årskören föreställning hålls. Köpte en ros som Edvin skulle få efter föreställningen för det är alltid så uppskattande.
Blev hämtad i Sickla för att närvara vid ett planeringsmöte för Nyckelviksdagen som i år hålls på Mors dag den 31 maj. Förra året stod vi i regn och bjöd ut bananer och nu planerar vi för någonting annat bl a vackert väder.
http://hugin.info/134112/R/1291621/291838.jpg
I år är det 100 år sedan den första bananen kom med båt till Sverige och firas av posten med nya frimärken. Vi äter 20 kg/år och jag hoppas ni gått över till de goda KRAV bananerna eller Rättvisemärkt bananer.

Bäst före! Bra efter? Medlemsmöte och seminarium 31 mars 2009

Om du inte har möjlighet att gå på detta så sänds det på svt 2 och svt 24 den 3 april 9.30-15 eller på svt play.

våffeldagen


Tog en kort promenad där utmed strandpromenaden solen värmde så gott, stod på bryggan och funderade på att hämta en kopp kaffe men gick hem och band vårens dörrkrans av gårdagens vide och hassel och hängde upp.

Brickan de låg på var full av frömjöl från hassel så det var tur att ni inte var här Renée och Rasmus.

Dagens tips!
Här kommer ett recept på matiga våfflor som har gjort succé många gånger istället för de söta, feta men ack så goda våfflorna. Från Marianne Gillberg, Billiga matboken från 1975.
1,5 dl grahamsmjöl
1,5 dl vetemjöl
1/4 tsk salt
1 ägg
3,5 dl mjölk
1/4 dl olja
1 potatis
Blanda mjöl och salt omsorgsfullt
Riv potatisen ganska fint
Vispa ihop potatis, ägg, mjölk och olja
Häll smeten i mjölet och vispa ihop alltsammans
Låt gärna smeten stå och svälla en halvtimme på sval plats
Grädda i våffeljärn.
Ät med färskost, rom, rökt lax, keso el likn

tisdag 24 mars 2009

Lingonvecka

Tidigt upp, en god frukost och trots minusgrader en skön promenad på några timmar. Tidningar ut och växter till vårkrans in samt några små vintergäck som växte vid vägrenen som jag inte kunde låta bli att plocka.

Vintergäcken hamnade i det lilla glaset med snödroppar efter att ha blivit fraktade i min ficka från växtplatsen. Jag hamnade i badkaret med alger som hittades i skåpet (legat där länge) och torkade rosor blev en skön avkoppling och uppvärmning. Häftigt att gnida in algerna på kroppen och bättre än att kasta dem, tack Renée Voltaire för tipset. Så har det även kommit trädggårdsprogram till tv och idag så var det Camilla Plum med många tips men inte om brödbak utan om hur man tar hand om krukodlade örter och förökar dem mm. Har sett en del av hennes program tidigare men inte detta avsnitt så nu är det bara att ta fram jord, krukor och börja plantera. Lunch till tv programmet och sen till Saltsjötåget och promenad i snålblåsten till ABF för att prata klimat med mina studiecirkelstanter.

Dagens middag bestod av Änglamark torskfilé med svampsås (soppa från igår), rostade rotsaker, böngroddar, sallad och gurka.

Har nu provat återvinning av papper och förpackningar i dubbla papperspåsar och det fungerar utmärkt. Tidningarna i den innersta påsen åker ner i behållaren for dessa och förpackningarna som är hopvikta och ligger i mellanrummet mellan de två påsarna åker i behållaren för förpackningar tillsammans med de båda påsarna. Man kan ju också ta med de båda påsarna hem och fylla flera gånger.

Dagens tips!

lingonvecka

Hittade hos Renée Voltaire, Lingonvecka mensskydd i 100% bomull, finns på marknaden från febr 09. http://www.reneevoltaire.se/