onsdag 29 april 2009

Mösspåtagning / valborgsmässoeld

Kom precis förbi stationen när eleverna från Nacka gymnasium var på väg med sina nya vita mössor efter dagens mösspåtagning, en och annan hade sin i påsar.
Jamie Oliver är i stan och Sara Begner har träffat honom och skriver om en kedjematidé som ni kan läsa om.
Här kan du läsa lite trevligheter om just varför vi tänder Valborgseld

Storängens brasa brann snabbt ner under tiden som Storängsborna sjöng in våren med hjälp av de blåa häftena med sånger som återvinns år från år.

Efter en trevlig middag med gös gräddad i ugn med grädde och likaså svartrötter samt sallad mm som är en sån där räddningsplanka som alltid går hem. Lättlagat och mycket gott. Renée och jag som jagar steg vandrade, Anna, Monica, Roger och Sid tog bilen till brasan som snabbt brann ner. Många fd grannar att hälsa på, Sid och mormor hade mycket att upptäcka på lekplatsen och i lekstugan, månen var nästan halv på en klar himlen, mörkret lade sig och det var dags att gå hem. Vi skildes åt på ängen där brasan glödde och eldvakterna kommer att vara sysselsatta hela natten och barnen som försökt grilla marshmallows kom allt närmre elden och folket tunnades ut mer och mer.

Renée vandrade hem till sig, Sid skulle få åka förbi huset där pappa bodde mitt emot Maria Regina Hospis och även visa mormor. Jag vandrade hemåt och kom ifatt några grannar där barnen hade mycket att berätta under hela vägen hem.

På andra sidan sjön, i Hästhagen, brann fortfarande brasan som speglades dig så fint i vattnet när jag kom hem. Batterierna var slut i kameran så innan jag fixat det, ett glas vin, tända ljusen på bordet var brasan nästan nerbrunnen och kolmörkt ute.
Sid tog några kort med kameran precis som batterierna tog slut och det blev ett på Renée och ett på mig

Inget planerande i förväg, bara ta det som det kommer och det blev en oförglömlig valborg, hoppas ni också har haft det bra.

Ätliga växter

Dagens lunch bestod av omelett som grund med purjolök, nässlor och fetaost som fyllning. Sallad med rödlök, löktrav, kirs och violer. Mycket gott var det. Hittade ett nytt ställe med nässlor när vi var på promenad idag och Martha fick lära sig att man kan plocka med bara händer, det kliar lite men det sätter bara igång blodcirkulationen ungefär som spikmattan.

Nu är det dags att plocka de små fina späda björklöven, strö dem över salladen, potatisen eller smörgåsen. Torka dem till te, hembakat bröd mm.

Lönnens blommor som just nu håller på att slå ut här i Nacka kan man lägga i en kanna med vatten, eller en klase i ett glas, de ger en söt smak åt vattnet. Sug på en blomma när du är ute på promenad.

Textillärarträff

Magnolian var så vacker, hela trädet fullt med nyutslagna blommor så man blir alldeles betagen.
Om du är intresserad av svartlistad frukt och grönt så läs Saltås blogg om bekämpningsmedel bla i persikor mm

Var på textillärarträff i Solna igår skulle inte köpa någonting men kom naturligtvis hem med lite småplock

för vem kan motstå lådor med härliga knappar, band mm i lådor för fem och tio kronor, inte jag i alla fall. Coats visade tyger, garner, sybehör mm och textillärarna handlade till sina skolor.

Det fanns en bok bland alla hundratals som låg utlagda som var precis till mig. "Plocka vilda matväxter", med massa fina tips som jag inte visste förut. Är du intresserad av handarbetsböcker gå in på Slöjdmagasinet och titta. Det finns hur mycket roligt som helst där.

måndag 27 april 2009

sommargyllen / broccoli

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/brassica/barba/barbvul1.jpg
Sommargyllen - Barbara Vulgaris
Plockade lite sommargyllenknoppar i morse som jag åt till risotton med Karl Johansvamp i till middag idag.
De nya glasspinnarna har blivit utan E-nummer men inte tillsatser skriver Mats Erik Nilsson om idag.
Kulturnyheterna har en serie om mat under denna vecka"Du är vad du äter" i Svt 1.
Var tidigt ute idag med tidningarna och väl hemma efter lunch så lade jag mig på spikmattan och somnade så gott sen blev det dusch och en avkopplande eftermiddag med kaffe i solen.

söndag 26 april 2009

Magnolian på Nacka kyrkogård slår snart ut. Tar ofta en promenad genom kyrkogården istället för gångvägarna och en titt till minneslunden emellanåt för det är så lugn och fridfullt där.
Det är många fler människor som är ute på lördagsmornarna än söndagsmornarna idag mötte jag inga, bara såg några som rastade sina hundar på håll och att bussen hade tid att vänta på en som kom springande, händer väl sällan en vardag men idag. Igår var det många ute som, promenerade, cyklade, sprang och förståss rastade hundar.

De här är så underbara, så tog batteriet slut i kameran.
Efter lite påtande i den lilla trädgården så en blev det dusch, stryka lite kläder och gå på födelsedagskalas hos Tuva.

Hur många Pollysar har hon inte men hela ansiktet skiner när hon får en till och många timmars lek har hon framför sig med sina Pollysar.

Många små delar att hålla reda på, klä av och på mm.
Hon var också skinande glad för böcker (om hästar), pengar, kläder och Ipod, eltandborste mm. Jag frågade Tuva häromdagen när hon var här om hon ville ha sin present då eller på söndag och hon ville vänta till söndag för då hade hon sitt kalas, strongt tycker jag.

Barnen hade väldigt kul både stora och små på lekplatsen innan det var dags för tårtan efter alla goda hembakade kakor. God tårta med chokladpudding och vaniljsås som fyllning, den gick snabbt åt. En promenad hem gjorde gott efter allt gott.

lördag 25 april 2009

Så var det en sån där underbar helg då alla bara ploppar ut ur sin bostäder och här hos mig så vandrar de förbi ner till vattnet där det samlas en massa soldyrkare.
Vår passargerarbåt RAN kom tillbaka efter vinterförvaring till vår sjö, tog en tur runt sjön igår och i morse så låg den på sin vanliga plats igen. Man kan hyra den eller åka med den på Sickla slussdagen då den brukar gå turer mellan Järla sjö och Hammarby sjö och slussa i Sickla sluss.

Hyggligt när cykelaffären fixar så att man lätt kan pumpa sin cykel.

Kanadagåsen ligger på ägg alldeles invig gångvägen.

Bofinken stannar jag gärna och beundrar framför allt när den sitter precis där jag skall gå.

Sothönan ligger i kvällssolen och mumsar lite gräs.

fredag 24 april 2009

Första fikan på bryggan

Var på väg ner till bryggan med en smoothie men där stod en och metade där så den dracks på uteplatsen men senare när brödet var färdigbakat tog jag en kopp kaffe och gick ner. Det blev ett vardagsbröd och nötbröd som jag bakade idag, "nötbröd utan köttsmak" bakade jag för första gången och receptet är från Carolas EKOKÖK och det var lättbakat och mycket gott. En kanotist var ute på sjön och i Hästhagen, på andra sidan sjön, håller majbrasan på att växa sig stor, solen värmde gott och brödet och kaffet smakade förträffligt.
Nötbröd utan köttsmak - Carola Magnusson
500 g kallt vatten, 350g rågsikt, 600 g stenmalet vetemjöl, 30 g färsk jäst, 10 g honung, 50 g olivolja körs i degblandare i 8 minuter. Tillsätt 30 g havssalt, 125 blandade nötter och frön och kör ytterligare 4 min. Jäs till dubbel storlek 30 - 40 minuter. Bakas ut varsamt till 20 små eller 4 stora. Jäs på plåt ytterligare 30 minuter under duk, pudra över mjöl. Grädda de små ca 8 minuter i 225 grader eller de stora i 180 grader ca 35 minuter. Brödet skall mäta 98 grader i innertemperatur när det är klart.
Hämtade sen flickorna i skolan och det pysslades och ritades med bla skisspennor och stomp som de hittade en ask i hyllan, de gör så fina saker när de sätter igång. De hittade också böcker med korsord som de löste, sen kom också Sid över så efter maten var det full fart fram till de åkte hem. Vi satt ute i solen och åt mellis och Gabriel kom över med muffins som han bakat idag och bjöd oss på.
Om vädret håller i sig så blir det fler fikastunder på bryggan.

torsdag 23 april 2009

Äntligen fredag


Vattnet spegelblankt, svanparet ger en svag krusning, ett barns morgonhumör hörs genom den öppna balkongdörren, en annan står och tar en morgonrök, många väntar på direkttåget till stan och någon lämnar lite i återvinningsstationen på väg till tåget. En familj är på väg till skolan två barn på cykel, ett i vagn och pappan har stavar i händerna för att fortsätta med dem efter lämning. Vilken underbar morgon och en massa levnadsöden får man uppleva men är det lagligt att ha katt så här numera.
Hem till tidningen, frukosten och brödbaket och en fortsatt härlig fredag.
En riktigt skön helg hoppas jag att ni alla får
Stor kram från Marianne

onsdag 22 april 2009

Heja Abbe & Brorsan

Man blir alltid varm inombords när "Heja Abbe & brorsan" ligger överst på blogglistan och man kan läsa om denne underbare lille kille som hans pappa skriver om, där även övriga familjemedlemmar kommer fram och visar en helt underbar sida. Tänk vad många barn (med familj) får gå igenom.
På Abbes blogg hittade jag detta som bör spridas eftersom det råder brist på bröstmjölk på sjukhusen

Bara +1 grad och ett frostigt täcke på bryggan när jag började torsdagens promenad men det kändes som att det skulle bli en fin dag, friskt i luften och sol och mycket blått på himlen. Trots dagens frost så sitter jag nog snart på bryggan med min kaffekopp läsande dagens tidning, så det så. Dagen blev varm, satt i lä och åt min lunch och satt också och virkade en stund i solen.

En liten droppe på toppen av varje grässtrå efter frosten lyste så fint i solen så om du klickar på bilden ser du det också.

Många fåglar finns utmed sjövägen, idag såg jag bla doppingar, starar, talgoxar, blåmesar, Bofink, svan, fiskmås, skrattmås och så detta och fler gräsandpar.
När man läser artikeln om slamspridning i dagens Svd så är man glad att ha övergått till ekologiskt odlad mat.

Pilot har börjat göra sina pennor av återvunnen plast, den högra (Bottel 2 Pen) är gjord av pet-flaskor och alla deras pennor har fortfarande utbytbara patroner. läs mer om Beegreen. De stod uppe i Forum och delade ut pennor, har provat en och den funkade väldigt bra (bättre än filtpennor) när jag skrev ett födelsedagskort till Tuva, en hamnade i hennes födelsedagspåse också (den rosa).

Dagens tips!
Jag tycker ju inte om att slänga någonting så när limstiftet kommer ner till kanten så lyfter jag över det som är kvar med hjälp av en glasspinne till ett annat limstift eller så använder jag glasspinnen att smeta ut limmet med.

Jordens dag

Idag har jag lärt mig någonting nytt igen och det skall man ju göra varje dag. Visste ni att vi firar Jordens dag idag och detta sen 1970, alltså 39 år.
Vill du läsa med så finns det på Naturens hus.

Tomt kylskåp

Nu tycker jag att det kan vara anledning att inhandla lite matvaror, är ganska stolt över att jag rensat i så många påsar, byttor mm som fanns i kylen, har verkligen tagit hand om allt.
Så iväg till Forum Nacka för att komma hem med en ryggsäck och en tygkasse med mat, lite mera nässlor att stoppa in i på de tomma hyllorna. Kylen drar ju mycket mindre ström om den är fylld men det ser fortfarande tomt ut.

Det blev eftermiddagsbakning av dinkelbaguetter och fruktbröd och under tiden så rensades och sköljdes nässlorna för att förvällas och hamna i frysen. En kopp kaffe med en varm macka med eget smör på smakade sedan gott. Nu så blir det till att spara på alla möjliga burkar för det som skall hamna i frysen, det är ju också ett sätt att återvinna en gång innan de hamnar återvinningen.

Rotsakerna från igår blev soppa idag med lite nässlor i så tack för det receptet Sara, hittar ni i senaste numret av Mersmak sid 33. Lite krutonger av dinkelbaguetten och grönt på blev gott.
När jag åkte till Hallunda härom kvällen så hade jag inga klipp kvar på min remsa och Sekunden hade slut på sina så fräck som jag är så när jag såg en bekant kliva av tåget så bad jag om hennes biljett, den var slut efter den resan så jag fick den av henne. Sen idag skulle hon köpa sig en ny remsa men när vi var på promenad och de hade fortfarande inte fått nya på Sekunden så då kunde jag återgälda genom att hon fick en remsa av mig. Det känns bra när man kan hjälpa tillbaka.
Missade du Mats Eric och tillsatser i Niklas mat så kan du gå in på Saras blogg och titta.

tisdag 21 april 2009

Släng inte maten

Tog en snabb promenad till Sickla, tåget därifrån in till stan idag för den regelbundna behandlingen hos naprapaten, det gäller att ta hand om sin kropp. Bilar får ju sin regelbundna rundsmörjning.
Hackspetten brydde sig inte om att jag stod där så det måste ha funnits många goda insekter under den biten bark som han fick bort. Hans kompis flög iväg en bit bort och jag gick vidare för att hinna med tåget.

Kom sen precis lagom hem för att se mig själv på TV och det var inte så hemskt som jag inbillat mig. Det var från "Släng inte maten" från Cirkus i mars.
Jag hade tömt förpackningar och på bilden ser man hur olika mycket man får ut ur de olika förpackningarna. Den som nästan allt, 1% kvar, gick att få ut var den vanligaste. De två övriga blev det ca 5% kvar i.

Gjorde en rensning i kylskåpet idag och det blev rostade rotsaker (potatis, svartrot, polkabeta, palsternacka, rödlök). Till det så blev torsk värmd i lite smör och citron. Över allt så strödde jag lite nässlor som stekts i het panna med lite rostade solrosfrön. Lite rotsaker blev kvar och det får bli till soppa imorgon.
Det blev i alla fall några saker som kastades men jag har blivit betydligt bättre på att ta till vara och även att äta regelbundet både lunch och middag.

Grattis Carola Magnusson till Förebildspriset som står att läsa om i Veckans affärer. Har ätit hennes cateringmat vid olika tillfällen bl a en härligt god soppa och har haft lyckan att få båda hennes kokböcker.

Så här ser årets majblomma ut.

Så här ser 2009 års majblomma ut, får se om någon kommer och knackar på för att sälja i år, kommer du att köpa någon tro; jag skall i alla fall göra det.

söndag 19 april 2009

Staren har anlänt

Det här hålet såg jag för någon dag sedan en koltrast (trodde jag) flyga ut ur, idag så ser jag att det är en stare som antingen har skrämt bort koltrasten eller så såg jag fel förra veckan. Björken står alldeles invid gångvägen så det blir till att hålla koll om det blir några fågelungar. Funderade i söndags var alla starar var någonstans.

Kom hem med en fin vårbukett med vitsippor, svalört, vårlök och scilla från en promenad till Sickla och nässlor efter att större delen av tidningarna utdelades idag. Nässlorna är så fina just nu.

Värmeljusjakten har avslutats idag och så här har det sett ut lite då och då i vår återvinningsstation, det måste vara Montessoriskolan i vårt område som varit med och tävlat, kul initiativ från IKEA.

Undrar hur mycket av det som ligger här i skulle ha gått att använda? Alla containrarna är överfulla men ganska god ordning runt om, så det måste ha funnits ordningsvakter kring dem i år, för det brukar se fruktansvärt ut. Alltså inte så mycket mer-jobb för de som skall hämta dessa som det brukar.

Majblomman startar sin försäljning imorgon, kommer ihåg hur Roger sålde dessa för sjöscouterna under några år, undrar vilken färg de har i år. Mitt födelseår då var de gröna.

Nu Roger är inte bilen lika ren och blank längre, nu får man ta och tvätta fönster så att man kan se ut också. Tog några på insidan under eftermiddagen så nu blir del väl regn.

Jag blir så glad inombords varje gång jag ser den här bilden som jag tog för att skicka en puss till mamma Anna som saknade Sid när han hade sovit över hos mig för ett tag sedan.

Dagens tips!
Imorgon sänds Konsumentföreningens medlemsmöte Släng inte maten på Svt 24 9.30 - 13

Födelsedag igen

Idag har jag två födelsedagsbarn, sonen Rasmus blir 24 och barnbarnet Tuva blir 8 och skall firas nästa vecka. Promenerade över till Rasmus och Agnes på en fika och nybakade muffins och tog med mig datorn, som bara så där lade av, till datadoktorn. Tog upp den när jag kom fram och då funkade den, ville bara ut på en promenad kanske. Ibland undrar man hur apparater vill bli behandlade.

De blir stora så snabbt, var bara 5 veckor när vi flyttade hit till Järla, är nu åtta år och är en hejare på att läsa böcker, pyssla och leka med sina Pollysar.

Så här ställer jag min olivflaska och får då ut flera matskedar till. Det gäller att ta vara på dropparna.
Idag åt jag nässelpeston tillsammans med pasta, mums va gott och tog med en burk till Rasmus. Hittade lite nässlor i morse också, kan ju inte låta bli att plocka när jag ser hur de växer där, blir lika kollrig som när det är svamptider, smultrontider, hallontider mm.