söndag 31 maj 2009

Mors dag!

Vaknade kl 04.17 och gick upp, har varit ute i solen hela tiden och nu är kl 23.00 så jag tänker gå och lägga mig.
Tack mina underbara söner för gulliga ord på mors dags kort och sms och för skjuts från Nyckelviken Renée
Hoppas ni alla haft en bra dag, det har i alla fall jag haft!

lördag 30 maj 2009

Vilken dag!!!

Så var sagan om pionen 2009 slut, för den här gången trodde ni men jag har många knoppar kvar att visa upp när de kommer i blom
Hur kan man vara så dum att åta sig två saker samma dag, man måste heta Marianne för att göra en sån grej. Jag tycker om att ha mycket omkring mig, då trivs jag så jag klagar inte om ni trodde det.
Lämnade lite färdiga saker till trädgårdsminglet hos Sweden green house imorgon på förmiddagen för att sedan cykla och handla till salladen som jag skall fixa ihop. Trasslar med cykel och kundvagn när jag är färdig, till garaget i Forum och ut därigenom, åker hem, börjar plocka upp och upptäcker att INGEN PLÅNBOK, fan också, just idag. Hade stoppat den i fickan vilket är helt idiotiskt om de ser ut som på mina byxor. Tar cykeln och cyklar som en tok, anfådd, hostar men ingen plånbok ligger utmed den väg jag cyklat, går runt och frågar men ingen har fått in någon plånbok. Cyklar hem och ringer Spärrservice och spärrar, de fixar allt beställer nya kort mm och jag börjar skriva en anmälan till polisen om körkortet och då ringer telefonen och en tjej har hittat min plånbok, letat upp mitt namn och telefonnummer och det har inte gått två timmar. Tänk att det finns sådana underbara människor och just idag och för mig, helt otroligt. Vilken lättnad, har lite kontanter och presentkort i plånboken så att jag klarar mig tills jag får nya kort, tur det också och framför allt att allt är kvar.
Kom på att jag kunde ge henne lite müsli och knäckesticks som fanns hemma, lägga i en snygg påse och så fick hon en av presentkorten, vilken tur att jag hade de, hon blev glad och jag med.
Fick hit en massa grejer som jag skall ha med mig till Nyckelviken imorgon så det är fullt hus här.
Imorgon är det Mors dag och det är inget som vi firar i vår familj men det finns mycket aktiviteter denna pingstdag som Hagadagen i Hagaparken/Brunnsviken och Nyckelviksdagen i Nacka så det finns många sätt att fira mor på.

fredag 29 maj 2009

Studenttider

Redigera inläggTill och med nästan överblommad är den vacker. Den drog fint ihop sig till kvällen och nu har den blommat hela veckan istället för bara drygt en dag som förr om åren. Det är väl därför som jag inte kan lämna den ifred.

Trädpionen däremot står längre, den doftar väldigt stark, så vasen åkte ut fortare än kvickt den gick inte att ha inne.
Grannens mamma hade förslagit att klippa ner häcken mot mig för kunna se trädpionen och det tyckte jag var ett bra förslag för då får jag bättre utsikt över sjön.

Denna fanns hos dagens student, Märta, som jag varit och uppvaktat idag och träffat ett flertal av fd grannar och ett alldeles nytt tillskott en flicka bara 4 dagar gammal, hur söt som helst, lik pappa.

En mycket mycket stolt pappa som hade mycket gott att säga om sin dotter som har gjort ett stort intryck, på oss alla som var där, med sitt glada humör.
Det var den sista av barnen som student så nu får vi alla vänta på att barnbarnen blir så stora att det är deras tur.

torsdag 28 maj 2009

Pioner, pioner....

Min underbara pion hälsar mig välkommen hem genom att sticka upp över häcken, de syns på långt håll.

Kunde inte låta bli att knipsa av två för att sätta i vas, de var gömda inne i grannens häck, tog in de när det kom en regnskur på kvällen sen får de åka ut igen för jag ser de genom fönstret och det håller ju längre utomhus.
Det ser ut att bli fint väder i pingst, så det kan gott få regna ordentligt inatt.
Sjutton också nu brände jag den sista plåten med knäckesticks!!! Det är nog dags att gå till sängs.

Dagens tips!
Nu är det dags att fylla flaskor med vatten och stoppa in i frysen för att ta fram istället för frysklampar. På så sätt har man friskt kallt vatten att dricka och lättare packning att bära hem.
Eller ta med flaskan till badstranden eller utflykten utan kylväska och när allt tinat så är flaskan nog tom och du har haft kallt vatten hela tiden.

onsdag 27 maj 2009

vårruset

Dagen har bestått av ömma muskler som blev använda vid knäböjningar vid Vårruset under gårdagskvällen. Vi blandade till stora dunkar med apelsinjos och de hade fått småförpackningar så det blev många knäböjningar.
Mycket folk är det, ca 15.000 som skulle springa samt deras anhöriga, eftersom Coop, en av sponsorerna, har ett förträffligt tält som skyddar mot sol men även mot regn så var det stundtals väldigt mycket folk som trängdes där för skydd mot regnet som inte blev ihållande. Det serverades kaffe och jos i år och det är kul att stå och bjuda på gott nybryggt kaffe som blir till belåtenhet.
Innan detta så hade jag haft en trevlig dag med Sid som hade tre prickar i ansiktet som troligtvis kan vara vattkoppor så hoppas det stannar vid det sen kom morfar och hämtade för att ta vid när jag åkte till Universitetet med middagsmat till oss som hjälper, de som åker runt på alla platserna i Sverige, med att plocka fram alla bord, parasoll, behållare, soppåsar mm. Detta innan det stora fältet vid Universitet/Djurgården fylls på.

Var man en grupp på fem personer så fick man en grön picknickpåse så efter loppet satt det många grupper och mumsade på smörgåsar med sallad, skinka, kalkon, leverpastej mm och lite choklad som efterrätt. Det går åt mycket kaffe som bryggs på plats av Jorma. Det är tredje året som jag är med och hjälper Konsumentföreningen Stockholm med detta.

Sommarvärme så att det går att äta utomhus ger god aptit och sojakorv är populärt liksom avocado.

Farmor som skall återvinna allt skar den korv som blev över igår och det blev en god macka till frukost.

måndag 25 maj 2009

Pioner så vackra

Regn igår och sol och sommarvärme idag, då bara brast de ut i blom mina pioner och jag i lycka.

Ibland så kommer allt på en gång en sån vecka är det nu. Skulle vilja vara på flera ställen samtidigt flera dagar denna vecka men det går ju inte.
Sid har troligtvis vattkoppor så jag hämtade honom på dagis och vi lekte lite i parken, åkte buss och Saltsjötåget hem för att äta mellis ute i solen. Farmors fruktbröd lyxade vi till med apelsin-och morotsmarmelad och en härligt mogen melon till det sen var det alla saker i hyllorna som gällde. Han småpysslar med lite av varje och det finns ju mycket att välja på.
Var tvungen att gå och handla, hade glömt att jag skulle fixa sallad till imorgon kväll, så det fick bli vagn. I den somnade Sid så det blev lite sent innan han somnade på kvällen efter ett rejält mål mat, lek, saga mm.

söndag 24 maj 2009

Vilka dofter

Överallt så doftar det just nu, syrenerna står i full blom, rönnens starka blomdoft, häggen som håller på att vissna men fortfarande sprider sin doft och snart kommer kaprifolen att slå ut och konkurrera om doftutrymmet för att inte tala om alla liljekonvaljer mm som blommar för fullt.
Dessa dofter kan jag stå ut med utomhus men inte när människorna dränker in sig med parfymer eller starkt luktande tvättmedel, det blir för starkt för mig.
Mot kvällningen kom en rejäl regnskur, då doftade det så där gott som det ska göra vidunderligt friskt.

Alla vackra fruktträd som står i blom är fulla av insekter och vackra att se på så nu var det dags att byta skrivbordsbild igen.
Tänk vad mycket äpplen jag kan torka till hösten med tanke på alla blommor. Har aldrig sett så många nyklippta äppelträd som i år i trädgårdarna runt omkring mig där jag promenerar. Det ser så snyggt och välskött ut.

I helgen har jag tagit vara på en massa spillbitar av papper som jag hittade och det blen massa nya påsar som jag använder till knäckesticks, müsli mm. Så nu är lådan välfylld och lite åkte också till pappersinsamlingen.

Hittade ett snyggt papper med fjärilar som jag säkert köpte för 10 år sedan, 8 snygga påsar blev det av det pappersarket.

Utskicket med katter från Posten sosm kom i förra veckan blev det också några påsar av som kanske blir till torkade äpplen åt barn.
Ska nog ordna en kurs med att vika påsar och askar framöver.

lördag 23 maj 2009

små goda ägg

Inte så mycket promenerade har det blivit idag pga regnet men en tur in till stan och Bondens marknad för att köpa lite grön och tomater samt små söta ägg blev det.

Det större är ett medelstort från Konsum
Fick lära oss att hönorna lägger större ägg ju äldre de blir och dessa små ägg från unga höns har blivit populära bland restaurangerna. Var upp till Roger och Sid som ju bor på bondens parkett med de kuddar som jag blev färdig med igår. De gick med ut, Sid köpte en pensé till sig och det slutade med kaffe på ett mycket trevligt kafé vid Nytorget. Folk kom in där bara för att titta och fotografera, jag hade ingen kamera med mig, gott kaffe hade de också.

Köpte några vita sparrisar igår på Konsum som levererats från Upplands Bro och kompletterade med mina egna gröna till lunch idag, mycket gott.
Tog fram flingmaskinen idag och har nu 5 sorter att välja på igen.
Undrar om den här killen får rätt, Shai Agassi om elbilen, spännande.
Två härliga timmar framför tv med Henrik Schyffert, utan avbrott och reklam, avslutade dagen.

fredag 22 maj 2009

Nykläckta

Jag njuter i fulla drag av min magnolia, den är inte stor men den får fler blommor för varje år, jag ser den innifrån när jag sitter i soffan och i år så har den inte blåst sönder.


6 små ulliga gulliga nykläckta ungar vandrade omkring och nafsade i gräset. Tänk att man kan bli så blödig när man ser så här små, fast man inte gillar de som stora.

De har egna skyltar för att kunna vandra över vägen till sjön från de gröna gräsmattorna. Där är det lång köer ibland när både änder och gäss skall ta sig över.
För några dagar sedan så sprang ett rådjur mitt framför mig, över vägen och in på en lummig tomt precis här.

Har sytt kuddar till Anna och Roger av deras restbitar från en omklädd kanapé, kul var det och de blev nöjda och har sy några till idag. Det finns så gott som inget av tyget kvar och tio kuddar räckte det till med hjälp av det bruna linnetyget som de hade liggande.
I morgon blir det en tur in till Bondens marknad igen.

lördag 16 maj 2009

Bondens vårmarknad

Årets första tomater precis mogna till den första vårmarknaden på Södermalm. Man såg lyckan i allas ansikten över att äntligen. Det är några lördagar som det är vårmarknad och det var syrran som ringde och berättade det för mig.

En hel hylla med bara ogräs, kirskål, löktrav mm färska och torkade nässlor. Recept följde med förpackningarna och två eldsjälar bakom disken bjöd på korv och sålde vaktelägg till nässelsoppan.

Fick en lång trevlig pratstund men gick vidare eftersom jag plockar ogräs själv.

Fina strutar med ull kunde man också lockas köpa men jag kunde stå emot den frestelsen.

Lite sallad, dill och spenat blev det också. Så nu får resterna i salladsslungan med lite andra örter bli en salladsvinnarsoppa. Dillen skall jag ha till den färska potatisen som jag skall bjuda Rasmus på ikväll.

Var tvungen att köpa lite nymalet mjöl från Gammelbo gård även om det är tungt att bära hem.

En snabb lunch där jag gräddade omeletten och bredde smörgåsen med löktravsmöret som jag glömt framme. Det blev god krydda på omeletten som också fick lite kirskål i och almfrön strödda ovanpå. Så förståss en god tomat hemburen från Bondens marknad som jag njöt extra mycket av.

fredag 15 maj 2009

Sveriges radio

Var tvungen att röja lite i morse för att kunna ta emot Anna från Sveriges radio som skulle följa med mig ut på en örtavandring. Jag har alltid mycket på gång som ligger i högar så det var bara bra att tvingas plocka ihop lite inför helgen. Vi började med en kopp kaffe, den misslyckade morotskakan fick ersättas av fruktbröd och det var tur för hon var nötallergiker så det hade inte gått att bjuda på i alla fall, satt och pratade och jag berättade om hur jag använder växterna i maten.
Vi vandrade i parken runt Herrgården och tog den morgonrunda som jag tar för att se hur lätt det är att hitta en massa ätligt. Spännande att se vad det kan bli av det.
Gjorde en god dricka på svarta vinbärsblad igår samt vitvinsvinäger med häggblommor, olja med granskott och kryddsmör med löktrav.

Våra påsar från vårstädningen har stått hela veckan och skräpat, hade tänkt mig att frakta de upp till återvinningsstationen idag där trädgårdsfixarna har en container. Bad de hämta det i måndags och hade så när gett upp hoppet när han kom idag, så nu är det bekymret borta, skönt.

Min bisalva, som jag endast vet finns i Götgatsbacken, var slut så en tur in till stan stod på programet, promenade sen Östgötagatan och hittade där denna ostbutik som jag inte sett förut.

Tittade in och där låg ostarna på snygga rader i olika färger och storlekar. Handlade inget utan tittade bara och njöt. De hade också ekologiskt surdegsbröd, vattenlingon, blåbärssylt mm.

Årets första glass inhandlades på Skånegatan, har läst att de har Stockholms godaste glass, valde en våffla med mangosobet och papaya. Papayan var helt ok men mangon var mycket god med bitar av mango så jag som inte skulle äta köpeglass kan nog tänka mig att gå dit ännu en gång. Med glassen som sakta slickades så vandrade jag i solen för att ta tåget hem, det var en skön solig dag.

torsdag 14 maj 2009

Underbara blomning

Vinter

Vår

En kall och en varm bild, man får lite associationer till snö när man ser en sån här hägg. Det är inte så långt tid mellan bilderna
Idag har jag tagit del av ett av recepten jag fick från Odla.nu för ett tag sedan, det blev en morotskaka. Vet inte vad jag gjorde för fel men inte blev den nåt att skryta med.

Så det kan bli, bara så där kommer en fd granne gående emot mig i köpcentret, de flyttade till Gotland för några år sedan, på väg att fira ett barnbarn samtidigt som jag kom dit. En stor varm kram fick jag innan han sprang iväg med en liten bukett i handen, hade jag kommit fem minuter senare så hade jag missat honom.

onsdag 13 maj 2009

flygfärdig


På väg hem från mötet med medlemsråden idag så satt denna lilla björktrast på motorhuven på en röd Volvo, den stod parkerad vid idrottsplatsen där det pågick fullt med fotbollsträningar på de olika planerna.

Jag kunde röra mig mig runt bilen, hörde hur någon kallade på den, den satt kvar tills det kom två herrar med en massa bollar mm för att köra iväg med bilen, då var jag tvungen att göra de uppmärksamma på vad som satt där, den flög ner på marken men där fanns ett staket så den stannade i gräset och jag fortsatte hem.

Snart spricker min trädpion ut i full blom och jag i full lycka, den har nog tjugo knoppar och jag väntar med spänning.

Sommaren sägs ju vara mellan hägg och syren men om det är kallt och ruggigt som nu så kan man väl få önska sig en varm och skön sommar.

söndag 10 maj 2009

Smultromblom

Smultronblom, nästan utslagna syrener, nässlor i massor var riktiga trevligheter under dagens promenad även fiskmåsar som jagade en häger på flykt. Håller lite koll på de bon som gåsen och sothönorna ligger på men det är lugnt. Svanen är aggresiv både mot andra fåglar och roende, tror den har rede på andra sidan sjön inne i vassen.

En riktig Saltåfrukost både med "min müsli" och yoghurt. Yoghurten är upphälld i en gammal mjölkflaska som är lättare att hälla ur än den mjuka plastförpackningen.

Använder också en gammal gräddflaska till mjölk för att slippa kånka ut mjölkpaketet varje gång. På så sätt kommer de till användning och de förskönar också bordet.

Gullvivorna har blommat nu ett tag och de blir bara fler för varje år, ger bort plantorna som fröat sig mellan markstenen till de som vill ha. Skickade just nu denna bild till dagens födelsedagsbarn.

Vårstädning

Solen skiner, det är söndag morgon och vi samlas så smått för att göra en gemensam insats, snygga till gångar mm i vårt område. Det fylls på eftersom grannarna vaknar, ätit frukost, duschat mm.

Sopborstar, spadar och diverse redskap kommer till användning så det är bara att sätta på sig handskarna och sätta igång.

Det rensas i gångar och planteringar, stora som små, samtalen varierar men det är trevligt att umgås och fint blir det.

Grillen kommer på plats för det vankas korv efter avslutat arbete, det gäller att förbereda en riktigt fin glöd, korvarna görs beredda och det rensas, krattas och pratas barnen är behjälpliga och tycker det är roligt.

Det börjar mulna på och någon känner regndroppar men det rensas på ändå, stenar lägg ut för att hindra kärsen att ta över rabatten.

Tyvärr så var det inte bara någon regndroppe utan paraplyerna hämtas fram, goda korvar, starka, smakrika, långa, korta från Fine food och vanliga grillkorvar blir perfekt grillade.

Parasollet skyddar bra, det är svårt att lägga korven i brödet, hantera senap och dricka när man håller i ett paraply, regnkläder hjälper bra. Snöppligt var det, när allt var över så efter en halvtimme sken åter solen och några fortsatte att pyssla i sina små täppor. En trevlig samvaro och snygga rensade och väl krattade gångar och snygga planteringar som alla kan känna sig nöjda med att tillsammans ordnat. Det går fort när man är många.

Före.

Efter

Före

Efter

Eftersom vi inte har någon kompost i området så får vi se till att allt det som vi rensat bort idag kommer bort på annat sätt men mycket blev det, bra jobbat alla ni som var med.