fredag 28 augusti 2009

Kräftor

Uj vad det händer mycket just nu!
Igår smet jag från allt och tog cykeln till svampskogen och plockade kantareller och stora fina blåbär och bara njöt av att gå omkring.

Idag har jag gjort en kantarellpaj med Västerbottenost som vi skall ha i kväll när vi skall äta kräftorna som vi fångade i veckan.
Vi har ju kräftvatten där vi bor så alla föreningarna får turas om en dag var. Så burarna åker i på kvällarna och upp på morgonen nu ett tag framöver.

Vi hade en sån där härlig kväll när burarna lades ner i solnedgången och nu skall de ätas i kväll.
Passade på att baka lite av varje tack vare att jag var morgonpigg idag bl a en äpple/björnbärspaj, knäckesticks och matbröd.

Äpplena pallar jag hos fd grannar och björnbären har jag själv, en buske som jag försöker hålla lagom stor och de är så goda.

söndag 23 augusti 2009

Åter till verkligheten

Så är man då åter tillbaka igen med morgonpromenader och möts av härliga utblickar utmed stranden samt plockar lite växter här och där. Idag kom jag hem med rosenblad som jag skall torka, kärleksört och rönnbärsklasar som hamnade i dörrkransen.

Till BONDENS egen kom jag när det slutat regna och kom hem med lite av varje, har inte haft möjlighet att åka in på hela månade men nu ser det lugnt ut på lördagarna framöver.

Ett salladshuvud så stort att det nästan inte ryms i grönsakslådan till kylskåpet, endast 30 kr. Inte kan man säga att det är dyrt med ekologiskt då.

torsdag 20 augusti 2009

Helgens trevligheter

Ramlade över avklippta grenar med havtorn nere på strandpromenaden så det var bara att plocka med sig grenarna hem, stå vid köksbänken och pilla av bären och sen koka marmelad och saft. Missade dem förra året och skall plocka lite till senare när de är lite mer mogna.
Till helgen är det både Eko Now i Kistamässan och Smaklust i Tanto, Bondens marknad och nya Coop-butiken på Medborgarplatsen som öppnar hur skall man hinna med allt. Gå in på Matälskaren så kan du vinna biljetter till Smaklust.
Så måste ni bara läsa om mig i senast numret av Året Runt, om ni har lust alltså. Kul grej.

fredag 14 augusti 2009

Sommarresumé.

Så var då dags att lämna sommarvistet där jag befunnit mig sedan midsommar, haft bra väder,

vaknat till underbara mornar och ätit frukost i solen läsande morgontidningen i lugn och ro

kokat mammagrynsgröt till barnbarnen när de varit här precis som mormor gjorde till pojkarna när de var små

plockat massor av kantareller som det är så härligt att kunna njuta av och bjuda på

målat hus, förster och oljat trall har vi gemensamt kämpat med och fint har det blivit, nästan ett nytt hus

plockat massor av bär som smultron, blåbär, hallon och vinbär både på tomten och i skogen genom härliga promanader som endast har störts av myggen men där har Aloevera salvan hjälpt så att det inte blev någon plåga. Fästingar har det blivit några också förstås.

Så har dagarna avslutats med underbara solnedgångar som blir fina minnen till de gråa höstmånaderna som kanske kommer framöver.
Så var det dags att återgå till vardagen som ser ut att bli intensiv med många roliga aktiviteter bla så skall Anna och Roger gifta sig och en resa till Gotland väntar så det är bara att lägga in högsta växeln.

torsdag 13 augusti 2009

Radioprat!

Så var det då dags för att lyssna på sig själv i radio. Idag så sändes inslaget som spelades in i våras för meny med Alexandra Zazzi. Programmet sänd igen på lördag kl 11. Det är märkligt att höra sig själv prata. (Detta var ju fel för repris går ikväll 00.03 och lördag kl16.03)

De tre krukorna med timjan som under sommaren smaksatt olika maträtter, marinader och framför allt örtsalt som de flesta blivit beroende av är nu nerklippta en sista gång.
Till örtsaltet mortlar jag de torkade kryddorna med

flingsalt och Himalayasalt och blandar med mer flingsalt efter att ha plockat bort de grova grenarna och

den citrontimjan som jag har sen några år ger detta salt en underbar doft när man öppnar locket.

onsdag 12 augusti 2009

Vilken årstid är det?

På en sida av huset så är Rododenronen på väg att gå i blom, en andra blomning så man får vårkänslor,

på den andra sidan så ser man hur hösten är på väg när rönnen blir orangare för varje dag.

måndag 10 augusti 2009

sommardagis

En sommarutflykt med barnbarnen (hittade en picknickkorg förra året) med stekt potatis, ägg, korv och nybakade frallor.

Efter att ha lekt "gömma gubbar" så blev det kurragömma på beget bland tallar, en och ljung.

Granens barr är korta och sitter ett och ett, Tallens barr är långa och sitter två och två, Enens barr sitter tre och tre och dom sticks. En skogsmulleramsa som gör att man minns namnen på barrträden vilket jag fick bevis på idag.

Härligt med självgående barn som hittar på olika lekar som roar oss alla och förgyller tillvaron.

En krokig pinne kom med hem från utflykten och till den och gubbarna spikades det sedan ett hus under eftermiddagen.

måndag 3 augusti 2009

Blåbärsbullar

Jag har bakat en hel del i sommar och flera gånger så har jag bakat blåbärsbullar, så också idag. Detta för att stoppa några påsar i frysen och ge en stor påse till grannarna som vi fått låna stege av i sommar när vi målade huset. Det har också blivit några blåbärskakor eftersom det finns så mycket fina blåbär och det är ett bakverk som barnen tycker om och därför kul att baka.
Kardemumman tog slut idag så också en burk med müsli så det känns att sommaren håller på att gå mot höst.
Frysen är full med bär och sylt som skall fraktas hem så småningom samt förhoppningsvis också kantareller vilka vi hittills ätit upp.

Nu när det börjar bli mörkt på kvällarna så kan man tända ljus igen och i kväll så var lugnt så att det även gick att elda ljus och inte bara värmeljus. Bakom trädtopparna så var också en stor härlig augustimåne/kräftmåne på väg upp.

Dags att lägga i kräftburarna!

söndag 2 augusti 2009

Drottningsylt

Idag har jag nog plockat de sista vilda smultronen för den här sommaren och de hamnade tillsammans med stora härliga blåbär och skogshallon i en rårörd Drottningsylt. Den som jag gjort på blåbär och svarta vinbär använder jag att smaksätta min Yoghurt med och är mycket frisk och god. Smultron har jag plockat minst två gånger i veckan sedan midsommar, nu är det hallon som gäller och förstås blåbär. Eftersom alla jobbar nu så blir det frysen som får ta hand om förpackningar som kommer att bli många trevliga smakupplevelser till vintern.