söndag 29 november 2009

Å, vilken underbar dag.

Med sådan morgon så är det bara attt ge sig ut och det var också vad många gjord idag. Folk jobbade i trädgårdarna, promenerade, såg ut att bara njuta med ett stort leende.

Det är bara att njuta och det var skönt att komma ut efter att hela gårdagen varit inomhus, på föreningsstämma.

Vi fick en förklaring till den fina freskmålning "en dag i Papadates" som kom till i matsalen för tobaksarbetarna och utfördes av Bo Beskow 1947. Numera Parken i kv Tobaksmonopolet på Rosenlundsgatan. Målningen är dold bakom ett draperi i vanliga fall och fula bås vilket är tråkigt men ännu tråkigare är att hela området skall ersättas med bostäder så man vet inte vad som kommer att hända med målningen, troligen kommer den att bevaras. Det finns ett inslag där Bo Beskow själv berättat om målningen i ett gammalt svt inslag. Bo Beskow var son till Elsa Beskow och dog 1989.

Här står Inger bakom högar av påsar med Coops nya kokbok som alla fick när stämman var avslutad.
Har pyntat med några stjärnor som tändes när mörkret kom efter att ha inköpt glödlampor för detta ändamål.

Gjorde färdigt några dörrkransar efter att ha fått stor inspiration på Bergianska där trädgårdsmästarna hade fått tillverka kransar med material från de områden som de ansvarar för i trädgården.
Snälla grannar bjöd mig på en underbart god Osso bucco till middag så hela dagen var helt fantastisk.

fredag 27 november 2009

Nu är julgranen på plats

Granen lastades på bilen, kördes tjugo meter

lyftes av

efter idogt arbete så stod den snyggt på plats

på tosdagen kom en kranbil och satte dit lampor och stjärna och nu lyser den upp vår tillvaro nu när det är som mörkast.

På Bergianskas jul så kan man lära om alla djur som lever i de granar som man tar in.

Vilken dag, vilken vecka, huj!

Nu är det dags att plocka fram julpyntet och hänga upp stjärnorna och på morgonens adventssamling i Nacka kyrka så pratade prästen om stjärnans betydelse inför julen och barnen sjöng underbart och fick många värmande applåder.
Så nu skall julförberedelserna starta även om vi började förra veckan genom att baka pepparkakor, nu är det bara att plocka fram lådorna och ta fram pyntet som väcker minnen till liv.

Minnen ja!
Rasmus ville ha skjuts och jag ville ha bilen så det passade väldigt bra ihop. Han skulle till Solvallaområdet och där stod jag och minnena från barndomen kom upp. Tog en tur genom barndomen och näst intill Solvalla så ligger Sundbyskolan där jag gått från tvåan till åttan, tog sen skolvägen hem, kom till Gribbyvägen, mycket såg likadant ut, några nya hus lite här och där, lite avspärrningar för biltrafik men mycket var sig likt.

Här på Stackvägen i Spånga/Sundby så har jag bott hela min uppväxt och de som köpte huset styckade av tomten så det är en skaftväg upp och de byggde in altanen men i övrigt är det sig ganska likt.

Här i grannhuset bodde min bästis Bosse, med lockigt ljust hår, han var ett halvår yngre än mig. Sorgen var stor när han flyttade, vi var i elvaårsåldern då och vi miste helt kontakten.

Planerna var att åka till Drottningholm men planerna ändrades och tog Bergianska julutställning först, stämde träff med syrran där. Jag har varit där många år och det är alltid lika fantastiskt.
Försöker varje år att informera olika människor om denna utställning för den är något helt annorlunda allt annat men det är få som tar sig dit, tyvärr.

Allt är så pedagogiskt, klar och tydligt. Så här visar man skillnaden på buxbom, lingon och mjölon tex.

eller så här skillnaden på vitmossa, grålav, vitlav och fönsterlav


Massor av underbart fina enkla annorlunda hjärtan av fröer och kärnor fanns det, en gryta med glögg som står och kokar och doftar gott

bredvid glögggrytan så finns saffranen, sen peppar, kakao, kokosnötter, granatäpple mm mm

Julen blommor, olika äppelsorter, citrus mm. Inträdet är bara 40 kr väl värt pengarna för man får både inspiration och lär sig mycket.

Allt är vackert presenterat så både minnen och doftupplevelser blir tillgodosedda.

Så till Drottningholm men det var en besvikelse,det är nu fjärde dagen som utställningen är öppen och många blommor var redan hängiga, fina blomsterarrangemang i de stora gamla krukorna men ne,j inte värt 80 kr.

onsdag 18 november 2009

Nu är det snart jul.

Iförrgår blev det en förmiddagspromenad i sol och plus 8 grader, tur att jag var morgonpigg för en gång skull för sen kom regnet åter men det var för att jag skulle gå och klippa mig, vilket var på tiden. En skön stund sittande i massagestolen under tiden som håret tvättas och en regäl huvudmassage.
Kvällen ägnade jag åt en konsert i Globen tillsammans med sonens svärmor och en massa Elvismusik. Det var Konsumentföreningens 4:e Christmas show på Globen som var fullsatt. Föreställningen flyttades fram för att många som hamnat i de stora avspärrningarna skulle komma fram så det blev en sen men trevlig kväll.

Idag har jag varit till Spånga kyrkogård till mamma och pappas grav då det är 100 år sedan mamma föddes.

Det är inte så ofta jag är i de där trakterna numera men det blev en avstickare till Västra skogen på hemvägen för att beöka en konsumbutik som hade en Gotländska som pratade om mjöl och bakning. Jag fick en del bra tips och köpte en påse direktimporterat Borstvete från Gutekorn. Borstvete Gotland är en gammal, oförädlad vetesort från Ardre socken. Kul att se hur andra butiksråd ordnar, en bra sak att ta efter.

I morgon skall det bakas pepparkakor så nu står degbunken och väntar på anstormande barnbarn. Receptet är Tant Harriets ur Vår kokbok, samma varje år de blir väldigt goda.

Nu är det dags att börja julpynta, julgranen som skall stå på torget låg på marken och väntade i dag.
Snart är det dags för "Schysst jul" den Rättvisa Julmarkaden!
Den 5 och 6 december i ABF-huset på Sveavägen där du kan köpa julklappar tillverkade med respekt för mänskliga rättigheter! Föreläsningar, film och cafésnack samt en massa varor finns på ett och samma ställe, allt kring temat rättvis och etisk handel.

tisdag 17 november 2009

Ruggigt novemberväder

Jag brukar ha tur med vädret de dagar jag tar min långa motionsrunda på måndagar men så icke denna vecka men vädret var ganska ok igår men eftersom jag lämnade lite till idag så fick jag gå i regn. Man kan inte ha tur jämt men när jag åkte in till stan på förmiddagen för att gå på museironden, den sista för detta år, så kunde jag ta paraply men den regnjacka jag har kan jag inte längre kalla regnjacka längre. Idag så var det från Moderna museet och Dali, Dali med Francesco Vezzoli som det pratades om och som jag ser fram emot att gå och se, det får bli en vardag för det verkar vara många besökare. Det var också fullt i lokalen idag, det var visst ett 50-tal som fick vända för de kunde inte byta sal som de gjort de sista gångerna.
På kvällen så var det uppehåll när jag skulle in till stan så då blev det promenad från Slussen till Rättvismärkt, där vi skulle träffas för att berätta om våra erfarenheter från evanemangen runt Rättvisemärkt veckorna 42 och 43. Det blev ett trevligt möte och jag kom hem med lite choklad som tack. Det var kul att höra vad de övriga varit med om och hur de tyckte att det varit och visst finns det eldsjälar.

måndag 16 november 2009

Promenad

Det har blivit dåligt med morgonpromenader på den sista tiden, det är ju så mörkt, men idag så kände jag att jag måste ta igen lite av det och det var så skönt trots den fuktiga luften. När man väl har kommit ut så känns det skönt. Hittade den här sidan från Pro Promenad och det passar ju bra nu när man har blivit pensionär och allt. Så nu skall jag börja stretcha efter min vandringar. Det blev flera mil genom att dela ut tidningar idag och en tur till Sickla så jag måste ha gjort av med energi för två pizzor så om man ser det på det sättet så blir det ju ännu bättre.

När syrran igår berättade att hon stoppat draget från sina fönster med den tunna förpackningsplatsen så fick jag en idé att stoppa draget från mitt vägguttag genom att använda sådan. När jag så höll på blev jag lite tvekande om det kunde vara farligt men när jag var i Sickla så var det elektriker som höll på med skyltar till El Giganten som håller på att flytta till nya lokaler så jag frågade dem och det var helt ok så nu har jag stoppad det dragen. Även mina fönsterdörrar har fått lite plast i underkant och ventilerna passade jag också på att sätta lite plast på. Så nu skall jag se om det kan bli lite varmare på golvet hos mig, jag återkommer. Funkar det så skall jag göra det lite ordentligare nu blev det lite provisoriskt men jag tycker redan att det är lite varmare men var skall jag nu ställa mina blommor över natten.

Jag fick en massa fina blommor igår och det är ju någonting som verkligen kan få mig att njuta.

Vita blommor hör till mina favoriter, vilka förr betraktades som begravningsblommor.

Tulpanerna var så många att de inte fick plats i en vas, underbart. Tänk att det fortfarande går att plocka rosor i trädgården vilken den översta rosen kommer från.
Barnen bjöd mig på en härlig middag på J så nu får den mat jag tänkt bjuda på vänta till på lördag då vi skall baka årets pepparkakor.

fredag 13 november 2009

Torkad frukt.

Provade med att förnya mina torkade äpplen med lite choklad över, inte så tokigt, lite annorlunda och lite festligare, så håller jag på att

torkar morötter som Pernilla Månsson och Tareq Taylor gjorde i trädgårdsfredag, super-duper-gott. Programmet som tyvärr är slut för säsongen med Marie och Gustav Mandelmann men kan ses på Svt play.
Istället så har en ny serie, Trädgårdsapoteket, börjat och det var inte så dumt det heller. Det lär inte ta lång tid förrän man kan köpa goji bär på planta här hemma också. Vilken härlig kycklingsoppa han gjorde som måste vara ett alternativ i dessa dagar då alla pratar om svininfluensa.
Hittade stora fina mango i affären idag till ett bra pris som jag också håller på att torka för det är ju också gott.

torsdag 12 november 2009

Har varit på ett föredrag i veckan om KF hur de startade för 110 år sedan och vad som hänt under dessa år med Bengt Söderberg, som kan detta på sina fem fingrar, man kan gå in på deras sida och läsa om mycket. Kul att höra hur måttsatsen kom till 1951 i samband med att den första upplagan av Vår kokbok kom ut, den som nu kommit ut i sin 25 upplaga.
Även ett besök på KFs lagercentral i Bro åkte jag med på och där körde truckar både med människor och utan för att packa lastpallar till de olika butikerna, helt otroligt vilken organisation. Godsvagnarna som körde in i lokalen, för att lastas och lastas av, står ju nu för en stor del av distributionen. Snabbt in och snabbt ut igen till oss kunder.

På väg till Bro så fanns det massor av mistel i träden utmed vägen och stora klungor var det och i olika sorters träd också. Här i en rönn.
När jag satt på tåget och läste Metro så fanns där en annons från John Wall som firar 144 år i år så den firman fanns när min mormor föddes för 140 år sedan. Vi hade jämna födelsedagar med fem dagars mellanrum mormor, jag och mamma så i år är det 100 år sedan som mamma föddes och jag blir snart pensionär på riktigt. Häftigt vad åren går!

Jag har blivit med kaffemaskin efter drygt 8 år med pressokanna, den bara stod där i återvinningsstationen när jag skulle tömma min påse med plast. Kaffe och handbok fanns också med så den fick åka med hem så nu har jag mindre yta på bänken. Kaffekvarn får bli ett inköp nu efter lång tids funderande. Det var ingen höjdarmaskin med för mig helt ok och så gott som oanvänd.

fredag 6 november 2009

Flaggdag

Den 6 november för en hel del år sedan så var det blåsigt och vi hade en flaggstång som vi använde vid högtidliga tillfällen och som syntes över hela Storängen (bl a så hissades flaggan när Rasmus föddes så at grannarna snabbt visste om det). Jag stod i fönstret och tittade ut just som hela flaggstången rasade ihop i småbitar med flaggan i topp och en granne som kom i bil på gatan såg också det hela och detta är någonting som vi alltid kommer att minnas den 6 nov.

Jag var tvungen att ge mig ut i skogen och trots att det var mulet och väldigt svårt att se så hittade jag i alla fall hyggligt med trattisar så att det gott och väl räckte till soppa och lite som jag sparat till något gott imorgon.
Änglamarkspriset 2009 som utdelades i veckan gick till fiskarna Charles och Robert Olsson som inte färgar räkor, KRAV, toppen tycker jag.

onsdag 4 november 2009

Kulturdag



Små hårda snökorn for omkring i luften idag så det fick bli en riktigt kulturdag. Märta Måås Fjetterström, Märta flyger igenLiljevalchs blev första anhalten och vilka mattor, helt underbara och vilket jobb som ligger bakom varje matta. Man möts av en vägg med 600 kr garn i olika nyanser som färgas i Båstad och i taket hänger en flygande matta. Det sitter en väverska i en av lokalerna och väver en matta efter förlaga från en tävling, "Min Märtamatta" bland andraklassare. Vinnaren, från Husbygårdsskolan, har gjort en fantastisk färggrann bild av solsystemet, den kommer att göra sig bra som matta. Skicklighet på de väverskorna som kan sitta och plocka in de olika färgkombinationerna när besökarna ställer frågor är beundransvärd. MMFs hemsida hade mycket bra information upptäckte jag idag också.

Kyrkfolk i båt

Promenerade sen vidare till Waldemarsudde i snålblåsten för att titta på Carl Wilhelmson och det är en härlig känsla att stå framför tavlorna som jag sett på bilder på ABF man känner så väl igen dem och kommer ihåg vad föredragshållaren berättade och på så sätt har tavlan eller mattorna så mycket mer att säga. Men det som gjorde mest intryck på mig var utsällning med textila juveler i ett av rummen i slottet av Sonja Hahn Ekberg. Hur underbara som helst precis som alla amarylisar mm som stod i sina fina arrangemang.

Inte nog med dessa kulturella upplevelser, det blev ytterligare ett stopp och då med kaffe och kanelbulle på Rosendals trädgård. Med hårda snökorn mot växthusglasen och fladdrande löv så känns det som om vintern är i antågande och det mesta var stängt under november i väntan på att julen gör sitt intåg.
Kom hem full av idéer till blomsterarrangemang och inspiration.

söndag 1 november 2009

Nu kan vintern komma

I fredags tog jag bussen ut till landet, satte på värmen, tog en kort tur ut i skogen och hittade lite kantareller och några svarta tumpetsvampar men lika mycket fann jag på tomten. Fick så småningom upp värmen med hjälp av den öppna spisen. På lördagen kom pojkarna ut för den gemensamma städdagen då vi sätter ut käpparna för plogbilen och rensar lite mm.

Det brukar alltid vara bra väder så också idag om än lite kallt till att börja med men sen kom solen fram. Många grannar som kom så det blev mycket gjort runt alla vägar. Det blev också rensat lite runt huset och undanplockat för vintern som ju snart är här. Tur att tiden går fort så att våren och värmen snart är här.

Men först skall vi väl lysa upp mörkret med lite julbelysningar som nu finns till salu överallt.