tisdag 30 mars 2010

Snöhögen v 13

Snart finns ingen snö hos mig kvar men här händer ingenting, usch va deprimerande.
Det känns fortfarande konstigt att komma hem och hela uteplatsen är fri från snö efter så många månader med bara en smal gång och höga vallar, det gick så fort när det väl började töa.

Våren är absolut här.





En promenad på Drottninggatan - Västerlånggatan i vårsolen slutade med en glasstrut för att fira att våren äntligen har satt sina spår lite här och var.

Glad Påsk

Snacka om att man har gjort intryck när man blir överraskad med bara ekologiska, biodynaminska och rättvisemärkta godisar i ett stort påskägg. Ekomarianne gör jag nog rätt för.

Det känns oerhört mycket bättre än att behöva lockas av denna stora korg med avskräckande varianter.

söndag 28 mars 2010

surdegskultur

Igår var jag tvungen att ta en liten tur med Minin när jag kom hem från en rundtur på Vårsalongen, den sista dagen, så nu är det dags för riktig vår. Är ja lika knäpp som mina söner eller tvärtom, den är helhäftig att köra?
Sonja och jag tog en tur in på Nordiska museet efter vårsalongen för att titta på deras nya butik och en fika, även där var det mycket folk .
Så kom jag hem ned kläder tillverkade av bambu, som jag skall prova, från BambooIsGreen.se, mycket spännande. Har beställt det genom Sonja. Idag har t-shirten och trosorna funkat mycket bra för det är säkert sydda med bomullstråd så än har jag ingen klåda och trosorna är mycket bra så det blir till att beställa fler. Tshirten var mjuk, lång som en tunika och superskön.
Tog ikväll en tur till stan och tittade lite i butikerna på Götgatan innan

bagaren hos Coop Extra vid medborgarplatsen pratade om och svarade på frågor om surdeg när Kfs facebook anordnade en trevlig inspirationskväll och visst blev man inspirerad, både en vete- och rågsudegskutur fick alla med sig hem. Skall bli spännande att se vad som blir av alla dess kulturer.

Lite olivolja och timjanrapsolja samt salt till ett rågsurdegsbröd och ett vetesurdegsbröd fick vi prova. Hade tur att få sällskap med Pia som också är en sån där härligt kreativ inspirationsmänniska.
Måndagar är ju mina verkliga motionsdagar och även idag så var det fint vårväder och den tidning som jag idag delade ut gav en rolig läsning när jag till maten slår upp tidningen och där står om en 14 -årig släkting som är en hejare på chokladpraliner och satsar på att bli pralinör. Lycka till är det bara att säga.

lördag 27 mars 2010

Är en riktig miljöbov i helgen men va kul det är att köra en pigg lite bil. Förvaltar en liten Mini åt sonen över helgen och passar på att göra lite ärenden med tunga inköp. Igår var jag till Coop Forum i Gustavsberg och inhandlade mjöl, aprikoser mm så nu kan jag baka och mer müsli. Idag tog jag en tur till IKEA för att köpa stearinljus och earth hour till ära så var dessa nedsatta till 79 kr idag så nu behöver jag inte sitta i mörkret halv nio ikväll. Köpte även en solcellslampa så nu skall jag kasta den skrivbordslampa som jag inte får att fungera. Det bästa med detta köp är att IKEA skänker en likadan till Unisef så nu återstår att se hur den funkar också.

Dags för denna sparks ägare att ställa undan den innan den sjunker för nu går det fort med snösmältningen, eller så är han inte säker på att vintern är slut. Det är nog dags att ställa undan snöskyffeln också. Tog och tvättade några fönster istället efter att ha sopat undan lite skräp på uteplatsen så nu kan jag titta ut utan att se suddigt.

torsdag 25 mars 2010

Våffeldagen

Idag har det varit fullt ös hela dagen, gräddat våfflor på Konsum, hämtat barnbarn i stan, varit på Tuvas teateruppvisning i skolan, hem för att laga mat och oj vad Sid åt av Änglamarks varmrökta lax. Sen kom Rasmus över och jag fixade rotmos och fläsklägg åt honom och nu sitter jag och tittat på tv med tinitusen sjudande i huvudet.
Räknade ut att det blev drygt 350 portioner våffelhjärtan med vaniljgrädde och sylt och det var många som blev glada över en smakbit och påminda om att det är våffeldagen. Sid satt och åt våfflor när jag kom för att hämta honom men de hade precis stängt av våffeljärnet från drop-in-fikat, som tur var.
Teatern "Maskeradbalen" i skolan hos Tuva var både trevlig och rolig, fantastiskt att se alla i klassen samarbeta så bra och ha så roligt och riktigt njuta av att uppträda för anhöriga på kvällen efter att ha gjort det tidigare på dagen för andra klasser.

onsdag 24 mars 2010

Klagar på vara.

Blev så där upprörd att jag måste göra något åt saken igår. Har använt dessa gummihandskar endast några tillfällen innan de börjar öka i storlek. Skickade bilden till Coop igår för att klaga på deras gummihandskar som ökar så otroligt i storlek när man bara använder den till handdisk så idag blev jag uppmanad att skicka in dem så nu skall jag lägga brevet på posten.
Lurades av att det var ett lågt pris till inköp och är nu spänd på vad det blir för svar.

tisdag 23 mars 2010

Snöhögen v 12

Så har då ytterligare en vecka förflutit med både sol, regn och nysnö, snödropparna tittar fram, irisen tittar upp bland den sista snön utmed husfasaden men snöhögen vid badstranden ser inte ut att ha minskat ett enda dugg.

Smutsigare blir den dessutom för varje dag som går och man bävar över hur marken kommer att se ut när den så småningom smält ner.

En promenad i regn på förmiddagen gjorde gott sen blev det också en tur till biblioteket för att lämna igen den underbara boken av Anna och Fanny Bergenström men då hade det slutat regna Väl hemkommen så tog jag och sopade ihop lite grus från gångvägen och utanför soprummet som jag sedan lade på grusgången på baksidan, återanvändning. Det var då jag upptäckte snödropparna där det i förrgår var ganska mycket snö och krokusarna kommer också snart, härligt vad fort det går.

söndag 21 mars 2010

Vit snö

Så här såg det ut den 22 mars 2009, det var inte lika mycket i morse och det som hade kommit försvann snabbt när solen kom fram.
Fram kom även min cykel men jag fick inte med mig allt så det blir en tur i morgon också. Måste ta den till cykelaffären för däcken behåller inte luften den behöver väl lite underhåll den också precis som en bil.

lördag 20 mars 2010

Vårdagjämning

Det är nu ett år sedan vi stod på HSBs årstämma och packade påsar till alla deltagare men då var det inte alla som kom och hämtade, det blev många över. Vi tog lärdom av detta och tog det lite lugnt med packandet idag för att slippa plocka tillbaka men vi hade endast 2 backar med bröd kvar när vi lämnade tillställningen. Det är trevligt att kunna lämna över en på rättvisemärkt tygpåse av ekologisk bomull med rättvisemärkt kaffe och en fruktlimpa från Saltå Kvarn och se överraskningen i nästan 500 personers ansikten över en sådan bra gåva.
Igår stod Birgitta och jag på Coop Extra, som det före detta Coop Forum nu heter, hade invigning. Där stod vi och bjöd på choklad, Änglamarks, och pratade gott om detta märke. Jag blåste också ballonger som är så trevligt att kunna lämna över till barnen, fram för allt när de kommer till kassan efter en lång runda med föräldrar en sen fredagseftermiddag gått runt och plockat matvaror.
Idag känns kroppen lite seg efter mycket lyftande så det blir en lång stund på spikmattan till kvällen men först lite god mat. Rödingfilé i foliepaket och rotfruktsmos väntar, gott skall det bli.

När man inte har varit ute speciellt mycket två dagar i rad så och med många plusgrader ute så har väldigt mycket snö försvunnit och idag är alla lyktorna på bordet framme och igår var de gömda i snö och för en vecka sedan så det ut så här.

På vägen hem från Åsö gymnasium så passerade jag Medborgarplatsen och där var det fullt liv, brunnsorkester, folk som flanerade och många liter öl som serverades utomhus.

Detta en lördag och vårdagjämning, hopp om en vår trots allt, det är bara vår snöhög som fortfarande är alltför stor och inte alls sjunker undan på samma sätt som på andra ställen.

tisdag 16 mars 2010

snöhög v 11

Visserligen har det bara gått två veckor sen vi fick vår utsikt blockerad av snö så det har inte hänt så mycket men veckans rapport visar att högen blir smutsigare för varje dag som går.
Gårdagens rundor med tidningar blev tung pga att jag har ont i mina fötter och inte vet jag om det är sulorna i mina nya skor som gör det. Idag har jag köpt nya innersulor och nu känns det lite bättre. Undrar om det finns ekologiska sulor att köpa lösa?
Nästa vecka hoppas jag kunna plocka fram cykeln men den behöver nog en liten översyn innan. Nu är många vägar utan snö men fram till brevlådorna är det rena glansisen så det är en ren lycka att man inte har halkat omkull.

torsdag 11 mars 2010

Istället för att baka knäckesticks så blev det brödkakor idag och så ett supergott bröd med nötter. Har helt slutat att köpa hårt bröd nu och sparar en massa pengar på det.
Har gett mig ut på Facebook och det har också gjort att jag fått tillbaka intresset för att blogga vilket det varit dåligt med på sistone.
Har numera lite kontakt där med mina fd dagbarn, då jag som dagmamma hade ett antal underbara flickor och pojkar under 80-talet, även med barnens vänner som det är kul att lära lite mer om.

onsdag 10 mars 2010

Ananas mums

Torkad ananas och mango doftar i hela huset från min Evermat tork och det kommer nog att finnas i barnens påskägg i år. Äpplena som torkades i höstas börjar ta slut så förråden måste fyllas på för att också kunna göra den populära müslin på bovete, amarant, quinoa mm och en massa torkad frukt.

Tunna tunna skivor av mango smakar så ljuvligt gott.

och kanske ännu godare är det med ananas i tunna bitar

Idag lånade jag på biblioteket Anna och Fanny Bergenströms "sött - sweet - dolce" helt underbar precis som "under valnötsträdet".
Tyvärr så var lånetiden bara 14 dagar.
Kommer att låna den igen till sommaren för oj vilka härliga förslag på variationer på frukter och bär som hör sommaren till. Det börjar bli dags att göra plats i frysen för vårens och sommarens skördar. Många förslag fick jag från låneboken så till söndag måste jag hitta på något gott, kanske chokladbeskvier.

Smältvatten.

Utsikten från fikahörnan är liksom förändrad, tur att himlen är blå så man kan titta upp och tanken slår mig att de som har visning av sin lägenhet i helgen har en förbannad otur.

För visst är det här så mycket bättre, lättare att pressa upp priserna då.
Idag så kom några vänner förbi när jag satt där i vårsolen och hade det bra, en trevlig överraskning sånt som gör en glad.
Senare kom en granne över som håller på att räkna ut hur mycket vatten som finns i våra snöhögar som bl a har flyttats för att de tror att de skulle orsaka översvämning i herrgården som nu håller på att renoveras.
Jag ville ha bilder på det så jag gick ut för att hämta en bunke med snö från högen.

Av denna skål med två liter snö (det tog drygt 10 timmar i rumsvärme att tina)

blev det en liter äcklig sörja. Var tvungen att hälla över det för att se hur smutsigt vatten som skall smälta på vår fina badstrand och rinna ut i sjön.

Ingen rolig syn!

tisdag 9 mars 2010

Snöhög v 10

Förhoppningsvis sista lasset med snö, vill ni vara med och gissa när all denna snö smält undan. Midsommar har varit ganska många som gissat under dagen. Jag kommer att hålla er underrättade om hur det går. Kan lova ett nybakat ekologiskt bröd till den som gissar rätt datum.

Så här var utblicken precis innan sjön fick en fin skridskois.

Så här ser det ut idag. Jag undrar om det är för att skrämma bort alla badgäster man gjort detta för vem vill bada här i sommar?

Jippiiieeee!

Årets tandläkarbesök slutade med endast en undersökning och drygt 500 kr slutade räkningen på. Solen sken och takdropp och vattenpölar på vägen samt humöret på topp trots eländet med snöhögarna nere vid sjön.
Vinterns skor är helt utslitna så det bar iväg till skoaffären och där inhandlades ett par Ecco Sportskor, lätta och luftiga men väldigt dyra skor (för min kassa). Precis vad mina fötter behövde.

måndag 8 mars 2010

Oliv & olja

Jag har varit på olivprovning idag på Oliv & olja på Bondegatan 59

söndag 7 mars 2010

Var skall snön ta vägen?

Hur skall man komma ut här då?

Här måste det skottas!

Många kilo lättare för taket efter ett tag

Hur skall vi kunna ligga här och sola och bada i sommar, bäst att ta rejäla tag med spadarna

men det finns ingenstans att göra sig av med snön.
Nu längtar jag ännu mer efter våren men bävar, tur man har gunnistövlar.

Här skall jag sitta med mitt morgonkaffe om några månader, eller?

lördag 6 mars 2010

Vårlängtan

En veckas arbete för en traktor och en lastbil har resulterat i denna enorma hög med snö, salt, sand och säkerligen lite rester från hundar också har lagts på vår badstrand. Jag undrar om den hinner smälta undan till midsommar? Ett riktigt ljushuvud som har bestämt detta, otroligt men sant.

Lite ljusglimtar blir det när solen tittar fram och små, mycket små vårfloder syns lite här och var, det tillsammans med fågelkvitter gör att man känner att det inte är långt kvar på den här vintern.

men när man kommer hem så börjar man tvivla, men en kopp kaffe i solen känns inte fel.