onsdag 21 april 2010

Lundgrens kulle

I förra veckan när det var varmt och skönt vårväder så kom grannen Gabriel över och hjälpte till att sopa på uteplatsen och gatan och rensa i mina rabatter sen fick han sitt mellanmål att äta i den varma solen och vi hade en trevlig stund tillsammans

Tog sedan en promenad och detta är lika fint som Floras kulle.

Snöhögen v 16.

Nu har vår snöhög hamnat i tidningen också, NVP, områdesansvarige säger fortfarande att högen är borta om två veckor. Den har ju trots allt minskat lite i storlek på dessa 7 veckor. I dag kom återigen en lastbil med kran för att försöka sprida ut snö/sand såsom de gjorde på skärtorsdagen.

Samtidigt så börjar det komma ner ny snö, en massa vita flingor dalar nu ner på den vårstädade gatan.


måndag 19 april 2010

Musakuten.

En liten mus irrade omkring på perrongen, Solna centrum, många var framme och fotograferade den

innan en av fotograferna bestämde sig för att få in den i en plastpåse och hon avstod att åka med tåget för att släppa ut den i frihet någonstans i Solna.
Jag hade besökt en butik, Svarta katten som uthyrning av kläder och rekvisita för vikingar, riddare mm samt många fina linnetyger. Jag var där för att inhandla gåsfjädrar och fick uppleva det lilla äventyret med musen på väg tillbaka mot slussen.

lördag 17 april 2010

Stolt affärsbiträde.


Idag har jag stått på Konsum för få medlemmarna att rösta och välja representanter till distriktsstyrelsen, ombud till föreningsstämma och valberedning. Många trevliga och positiva kunder stannade och lyssnade och hoppas de också går hem till datorn och röstar. Vi puffade också för att personalen skulle rösta.

En äldre kvinna stannade och prata om hennes tid som expedit i en konsumbutik på 40-talet och var mycket stolt över ett tackkort som chefen tecknat från speceributiken åt henne när hon slutade. Hon gick hem och hämtade det för att visa oss och vi fick en trevlig pratstund.

fredag 16 april 2010

Askmolnet

Var tog snön vägen som SMHI utlovat, värmde askmolnet upp så det inte ens blev regndroppar?
Eftersom det var regn i luften och stora askmoln så blev det ingen morgonpromenad utan en tur till IKEA för att köpa födelsedagspresent och på vägen dit så kom sol och då blev det promenad både från och till tunnelbanan. Igår skrev jag om att inga prylar för mig men väl på IKEA kan man inte värja sig så det blev flera saker som jag inte planerat. De har en liten solcellslampa för utomhusbruk som ett halvklot som jag vill se hur den fungerar under sommarkvällarna och likaså små likadana fast med batteri som kan användas istället för värmeljus så de kom med hem i min ryggsäck. En snygg dörrmatta har jag varit ute efter länge och det fanns en som jag missade förra gången eller så är den ny. Jag kunde därmed värja mig från att rota i stuvtygslådorna som var överfulla med fina tyger.

torsdag 15 april 2010

Bofattig

Såg ännu en blåsippsbacke idag och även vitsipporna har börjat slå ut, det går så fort nu.

Efter vetsurdegsbak och ny müsli tillblandad och paketerad så blev det en promenad då vårsolen lagom tittade fram och med hem, en bukett vitsippor. Lite pyssel bland blommorna ute blev det också, det är bäst att passa på när solen är framme.
Fick igår lära mig ett nytt ord, bofattig, och nu känner jag att jag lättare kan förklara varför jag trots ett dyrt boende föredrar detta i stället för att spendera pengar på kläder, smycken, reson, prylar mm. Jag njuter ännu mer idag av att kunna gå ut och äta min lunch i solen, baka mitt bröd som kanske kan glädja en granne eller bekant, blanda min müsli som några tycker om, ta mina promenader och framför alla känna mig behövd av nära och kära vid många tillfällen än en dyr kappa, byxor el likn.
Vi är alla olika och jag är som jag är.

onsdag 14 april 2010

Har varit på utflykt till en stor inspirationskälla, Verkstad Blå Knuten, vid vattnet i Ringparken/Saltsjöbaden idag. En stor härlig verkstad med flera stora maskiner, arbetsbord och hyllor med ett urval på vad som produceras i dessa lokaler. Där jobbar Pia som jag känner sedan Rasmus gick på förskolan som ligger granne till dem. Vi hade en trevlig eftermiddag och tittade på de olika teknikerna som hon jobbar med. Igår var det stick-café där och snart en betongkurs, ibland så kommer pysselglada tonårstjejer och får utlopp för sin kreativitet. Dessemellan pysslar Pia, idag till fågelkvitter, när jag kom så var det en prinsesstårta som tillverkades. Tog en promenad till Grand Hotell innan jag satte mig på tåget hem.

Lite av nässlorna hamnade i kvällens risotto.
Filmen Bananas kommer att visas på Svts Dokumentärserie Dox, tisdagen den 20 april kl 22. Den måste ni se om ni inte har gjort det!

tisdag 13 april 2010

Äntligen nässlor!

Idag blev det som hoppats en utedag med sol och värme. Cykelturer och promenader, plockat de första nässlorna, sett humlor och blåsippsbackar, en citronfjäril och hört fågelkvitter i massor. Det finns nog inget som är bättre på våren än att se en massa blåsippor med sin underbara blå färg lysa upp en hel backe med torra löv. Det gör det mycket lättare att gå till brevlådan på återvändsgatan då. Så nu vankas nässelsoppa och pesto.

måndag 12 april 2010

Folkets hus

Ännu en givande dag med många trevliga föredragshållare att lyssna på efter att jag från två containers plockat upp Änglamarks varor på två bord. Flera trevliga medarbetare som jag inte jobbat med tidigare gjorde det hela ännu roligare.

En av de som berättade om sina myter om maten och som gav många skratt var extremsportaren Rune Larsson, två personer missade jag men det får jag ta igen när hela seminariet visas på tv.
Avslutningen med Babben Larsson gav även det många härliga skratt och glädjande nog så var det väldigt många som stannat kvar till slutet. Det verkade även som att de flesta var mycket nöjda.

Några av de utställare som var där och bjöd på lite godsaker var Sjölunda gård med Ekorrens ekologiska smågodis, gelehjärtan mm

och Saltå Kvarn med jos och nötter.
En promenad Drottningggatan till Slussen i vårsolen även på hemvägen gjorde susen efter fem dagars inomhusuppgifter. Nu är det förberedelser för en utedag imorgon så det får bli utdelning av Mitt i Nacka så hoppas det blir soligt och varmt och baka lite surdegsbröd.

torsdag 8 april 2010

Från Ekolåda till Änglamark

Två dagar på trädgårdsmässan blev fyra, tre jobbade jag hos Ekolådan och idag den fjärde så har jag bara gått runt bland de olika scenerna och lyssnat på olika föredragare och dessemellan tittat på de olika utställarna i lugn och ro. Hann idag med en stund i solen med ett glas vin och en god ost när jag kom hem.
Har inte köpt något nämnvärt förutom lite frön från Rara växter. Fick lite bra tips av Katri om salva mot värk och tips mot Psoriasis som jag förde vidare till grannarna som har det och skall ta det vidare till sonhustru mfl.

Trevliga dagar har det varit, många bekanta ansikten och massor med trevliga människor som kommit förbi och pratar, lyssnar och väldigt många känner till Ekolådan. Väldigt många gav beröm för en fin monter och det gör det ju inte sämre att stå i den.
Goda äpplen bjöd vi på till stor glädje för många glada och tacksamma.

Lars Krantz får hjälp av Birgitta med att rätta till flugan inför ett av sina föredrag. Idag lyssnade jag på honom när han med stor entusiasm pratade om sitt Wiij trädgårdar och samtalade med Gunnel Carlsson, senare så stod Tage Andersen på scen och berättade om sitt sommarresident Gunillaberg och jag skrattade gott med Lena Linderholm, fick tips om växter till husapoteket, lärde mig flera bra saker om häckar som jag förhoppningsvis kan ha hjälp av här i området. Fick många bra tips om Clematis - diversefolia av Finn Eldh som troligen höll sitt sista föredrag.


En lisa för själen, boken som Eva Robild och Annika Christensen visade bilder och berättade om, lyssnade jag på igår, njöt av de fina bilderna och de underbara råden av de är två bloggare som jag följer regelbundet. Kinna med bloggen mormors mat fick jag också möjlighet att prata lite med och det är så kul att få se personerna man läser om på de olika bloggarna.

Under föredraget ser jag ett bekant ansikte som sitter och njuter av föredraget och det blev nog många efter att ha blivit hitkallad för att hjälpa till med bokförsäljningen efter fördragen istället för att sitta hemma och titta på hockey.

Det var långa köer för att köpa böcker om växter, örter, trädgård mm för både barn och vuxna
Har också hunnit med att baka chokladkakor till Sid som har haft 5-årskalas, tagit bort stygnen och varit på kalas och nu skall jag ta igen mig för att ta nya tag till imorgon då det är seminarium på Folkets hus, Myter om maten, där jag tillsammans med många andra medlemsråd skall vara funktionär och prata gott om Änglamark (tror jag).

tisdag 6 april 2010

Nordiska trädgårdar

På torsdag och fredag kommer jag att vara hos Ekolådans monter på trädgårdsmässan. Har varit kund hos dem i några år och fått bra kontakt och vid något tillfälle så frågade de mig om jag inte kunde ställa upp och föra fram hur det är att prenumerera på deras lådor. Eftersom jag tycker att det är ett bra sätt att komma igång med att prova olika frukter och grönsaker som man annars bara tittar på i grönsaks- eller fruktdisken så tyckte jag om idéen. De gånger jag ställt upp har varit kul och givande. Det kommer att bjudas på äpplen och kokboken kommer att säljas och så kan man ju bli prenumerant. Var inne på deras receptsida idag och fick inspiration till en broccolisallad med citron och solrosfrön till min fisk till middagen idag.
Skall bli kul och måste också titta in hos mina vänner på Drottninggatans Bok&Bild samt Sweden Green House som väl just nu håller på och bygger upp sina montrar med böcker och växthus.
Får väl gå dit på lördag också för att lyssna på en del trevliga föreläsare från Ekolådan, Per Wålstedt från Dalarna, En lisa för själen, Ulf Nordfjell mfl.

måndag 5 april 2010

Koltrasten




Koltrasten som fortfarande är mig trogen, har hållit till i min närhet hela vintern, tycker om mina trädgårdsmöbler och sitter här och putsar sina fjädrar för att snart ta upp sången som hör vårkvällarna till.

April, April...

Annandag Påsk förstörde snön mina nyoljade möbler, eller tack vare de så rann det fort av den nyoljade ytan. Även Minin fick vara med om att bli snöig.

söndag 4 april 2010

Vårfint

Nu finns det bara lite snö kvar i rabatten, sopade rent och oljade in trädgårdsmöblerna. Grannarna som har ställningar på sina uteplatser var snälla och kom över med kaffe och varma bullar så det blev invigda på ett mycket trevligt sätt.

Torkade av oljetrasan genom att snygga upp brevlådan och ytterdörren som båda blänker vårfint. Även ljuslyktorna oljades in och blänker fint.
Har tagit en promenad runt Järlasjön och vi rastade i solen sittande i en busskur vid Hästhagens ändhållplats och jag överraskade min promenadkompis med att plocka upp kaffe och smörgås innan vi fortsatte vår promenad.

lördag 3 april 2010

Snart tittar nässlorna upp.

Dagens lunch blev nässelsoppa med ägghalvor och vegetariska coctailkorvar med nybakat finskt rågsurbröd. Allt utom brödet var rester men smakade utmärkt utomhus i vårsolen. Nu längtar jag ut att leta små nässelskott, vilken härlig årstid vi nu har framför oss,

solen värmer så skönt och krokusarna öppnar sig och den första fjärilen flög förbi men jag blev lite besviken att den inte ville sätta sig på mina vårlökar.

Även inne kan jag njuta av blommorna tack vare fönsterdörrarna.

Rösta på mig!

Ni som har ett MEDMERA kort och bor i Nacka, Södermalm och Värmdö kan gå in på www.konsumentforeningenstockholm.se och ge mig röster till distriktstyrelsen och föreningsstämmoombud. Ni får 1000 extrapoäng när ni röstar på nätet. Ha MEDMERA kortet till hands för att kunna fylla i id nr sen är det bara att kryssa i, det går snabbt. Valet pågår till den 18 april. Jag tackar på förhand.

fredag 2 april 2010

Vårstädat

Nysopade gångvägar fast snön fortfarande ligger kvar

trollhassel som blommar och doftar nystädat, koltrasten som sjunger för fullt, äntligen.

torsdag 1 april 2010

Påskmiddag


Idag har vi ätit påskmiddag och på så sätt startat påsken.
Maten var klar bara potatisen som skulle kokas medan barnen målade ägg och det skulle ätas äggtoddy. Fick en bukett tulpaner och skulle hämta en vas, snubblade och föll pladask med glasvasen och blommorna. Tulpanerna spreds över golvet, glasvasen gick i många bitar och jag trodde jag klarat mig, det kändes så, det kom blod från tummen men det kändes ok, började blöda lite mer så upp med armen högt, klev över glasbitarna och tittar på armen och ser ett ganska stort öppet sår som Renée fixar plåster till och vi konstaterar att det måste bli en tur till närakuten så en handduk viras om armen. Väl där så betalade jag, inga satt och väntade så det vara bara att gå in, tvättas av, bedövas och sys. Det blev 5 stygn i tummen och 7 på armen och sen hem (det tog mindre än en timma) och alla hade inte kommit så det vara bara att sätta på potatisen, plocka fram det som stod och väntade, äta och ha trevligt. Barnen diskade och torkade för det kunde jag inte övertyga dem om att jag kan klara av, det finns ju gummihandskar.
Barnbarnen letade runt i kvarteret efter påskägg som var fyllda med både fina vettiga saker och godis som var till stor belåtenhet.
...men vad är några stygn mot allt elände som händer runt omkring i världen, dessutom har jag ju så många härliga barn, barnbarn och vänner runt mig
... och jag önskar er alla en riktigt skön och solig påsk.

Vinter hej då!

Äntligen har jag slängt min varma vinterjacka så nu behöver ni inte skämmas för mig längre. Kanske, kanske kan jag så småningom hitta en lika varm jacka någon gång.