lördag 29 maj 2010

Ännu en dag med ekostigen.

Goa barn som när de går, efter att ha prövat på alla aktiviteterna, säger att det var det roligaste de varit med om. De hade också en glad mamma som gav dem tid.

De nya skyltarna sattes upp under lördagen och förnyelsen blev stor.

När vi stod och väntade på att lastbilen skulle komma och allt var undan plockat så kom en regnskur. Det var gråa moln, sol i lagom blandning, lite kyligare än igår men mer folk idag. Nu laddar vi för onsdagen.
Efter två dagars hårdkörning med lyft, donande med aktiviteterna mm så blir det spikmattan och skön sömn. Glad att jag avsade mig Nyckelviksdagen som är imorgon, förberedde lite brödbak till imorgon istället och hoppas på en skön dag.

fredag 28 maj 2010

Hjälp!

Är det någon som vet var man kan få tag på buketter av vete, råg, korn och havre?

Ekostigens första tur för 2010

Lastbilen med alla enheter stod på parkeringen när vi kom

suggor flyttades för att vi skulle ha gott om utrymme

Husen lastas av och hamnar på sina platser

Henrik vet precis hus det skall vara efter att ha kört och lastat av och på under alla år som den har funnits och åkt runt omkring på olika ställen i Stockholmsområdet med omnejd.

Nu är det bara att plocka upp alla olika aktiviteter och det tog lite längre tid än vanligt för det var ekostigens första etapp efter vintervilan.

Man måste ha lite kul som avkoppling ibland och det går när man har trevliga vänner att arbeta tillsammans med.

Korvgrillningen av Änglamarks korv med bröd för 5 kr som går till Bistånd utan gränser kommer igång till många glada kunders förnöjelse. Det går ner en både på in- och utvägen.

Snart finns det mesta på plats så att kunderna till Coop Forum i Arninge kan plantera krassefrön, gå tipspromenad, göra en kokbok, klappa hönsen, äta banan och korv mm. Solen sken på oss större delen av dagen och regnet kom först när vi plockat ihop och satte oss i bilen hem.

Stora som små tycke om att plantera krassefrön och ta med sig den lilla krukan hem och visst är aktiviteten till för barnen men vi blir lika glada när vuxna känner samma glädje som barnen.

På onsdag står den i Kungsträdgården under "smaka på Stockholm" - "Stockholm Grönt" mellan 2 - 6 juni så kom gärna och hälsa på oss där

torsdag 27 maj 2010

Veckans fynd.

Denna degbunke är veckans bästa fynd, nu har jag tre stycken till mina 2 assistenter. Eftersom det är bra att ha två bunkar när man bakar mycket gör att jag nu inte behöver frakta en fram och tillbaka till landet. Hittade den bland ölburkar och konservburkar.
Jag har varit till Röda Korset och lämnat 2 kassar med föremål som boende i området inte har behov av. Vi har en hylla i vårt soprum där grannarna ställer saker och det är många saker som byter hushåll men de som står kvar samlar jag ihop och går iväg med.

onsdag 26 maj 2010

Trädgårdsmingel på södermalm

Ekolådan bjöd på trädgårdsmingel hos Malmgården vid Vitabergsparken och jag var där

smakade på ekologiskt rosévin i eftermiddagssolen och

i växthuset stod det uppdukat supergoda

munsbitar, inte bara läckra utan också vackra

god gaspacho

den allra bästa grönmögelosten, Blå Kornblomst

en vallmo var utslagen men ...........

en helslänt var fylld med knoppar som var silverfärgade i solljuset, underbart vackert och om några dagar färgsprakande.

Hela trädgården var fylld av blommor i olika rum så det var bara att gå på upptäcktsfärd med vinglaset i hand

bland trädgårdssängar och här och där stod det några stolar som folk slog sig ner på, en oas mitt i stan

Jag tackade för mig för att fortsätta vidare på söder till KfS föreningsstämma så det blev en promenad och med mig fick jag ett bröd inlindat i kommande nyheter under hösten med nyhetsbrev, blogg mm.
Tack för att ni finns alla trevliga vänner på Ekolådan.

tisdag 25 maj 2010

Återbruk

En lite rostig korg som någon slängt, den blir så här fin med lite färg som någon annan slängt. Jo jag fick köpa nya penslar, 3 st för 29 kr men de var det värt.

Stickcafé

Äntligen så kom jag iväg till stickcafé Verkstad Blå Knuten det sista för denna vår

Välkommen till stickcafé säger Pia och dukar upp ett fantastiskt läckert bord med hembakat bröd och alla burkar med olika smaker på te, idag blev det Pernod.

Koncentrationen på maskorna är stor men visst måste man ta en klunk av teet och en tugga för att kunna fylla fatet med godsaker en gång till

Det är inte bara alla bra tips man hinner med mellan räknade maskor utan runt om på hyllorna finns många läckra skapelser som man absolut måste veta hur det tillverkats trots att man har satt på sig ytterkläderna för att gå. Tack Pia och Verkstad Blå Knuten för en varm och skön stund trots regn och kyla utanför. Ljuset var fantastiskt fast tiden blev sen, härligt med det svenska ljuset och att kunna åka hem och det ännu är ljust.

Jag fick en skurduk färdig och började på en till både nytta och nöje.

torsdag 20 maj 2010

Rot-avdrag

Kan det var för Rot-avdragen som så många har fint klippta fruktträd i alla trädgårdar? I så fall måste vi jobba för att behålla det. Det här trädet är också ett fint klätterträd för barnen som håller till i den trädgården.

Hela området är fullt med blommande körsbärsträd, det är så vackert.
Det fick bli en ny bild med vita härliga blommor på skrivbordet istället för sparrisarna.

Mitt persikoträd blommar men bladen ser konstiga ut i år igen så nu måste jag ta reda på vad det är för fel.
Har varit på utflykt till Saltsjöbaden där Pia som har Verkstad Blå Knuten anordnade bokbytarkväll med gott fika. Trevligt samtal om bra böcker med trevliga människor. Skall tillbaka dit på tisdag då hon ordnar med det sista stickcafét för våren.


måndag 17 maj 2010

Utomhusmåltider

Nu har det bara så där helt plötsligt blivit utomhusliv och öppna dörrar, mina snälla grannar som också tycker om att äta utomhus lika mycket som jag bjöd mig på middag i lördags. Gott och trevligt.
Det bådar gott för framtiden nu att värmen har kommit och jag fick ganska mycket gjort under helgen så min sköna plats i skuggan av honungsrosen är i ordningsställd. Där sitter jag i skymundan med ett glas vin och har det bra och när rosen och fjärlisbusken fått lövverk så ser ingen mig där.

Idag skördade jag de första sparrisarna och åt i min omelett till lunch, mums vad färskt, lyxigt och gott.
Anna, Roger och Sid kom över en kort ledig stund mellan jobb och läkarbesök så en snabbt fixad middag och de två stora sparrisarna skars av och åts till fisk, kycklingköttbullar, pasta och sallad. När solen gick ner bakom Järla herrgård så förpassade jag mig in men med öppen dörr, underbart.

snöhögen puts väck!

Nu är snöhögen helt borta, den sista sanden blåstes ihop idag på morgonen 11 veckor blev den liggande tack vare att det eviga hackandet de sista två veckorna så blev den inte kvar till midsommar.
Under helgen har ytorna använts av många för solande och badande.
Grillningen har också kommit igång och ett stort fult brännmärke finns nu på bryggan efter en engångsgrill.
Grannarna håller på och bygger till vinden så precis när jag skulle ta min kaffekopp i morse och sätta mig ute så började de bygga ställning på solsidan så jag tog min kopp och gick ner till bryggan och så får det väl bli framöver.

fredag 14 maj 2010

Källtorps trädgård

Lurade med syrran på en promenad runt sjön och bortanför Hellasgården vid Källtorpsjön där det har öppnat ett nytt café och besöksträdgård, helt ekologiskt, som drivs av två eldsjälar. Man möts av en oändlig värme inte bara den som finns i caféet som är inrymt i ett växthus utan hela omgivningen. Många produkter även fairtrade.

En fantastisk bänk för disk och återvinning, väl genomtänkt och enkel.

Små läckerheter

Många möjligheter att sitta både ute och inne, sol och skugga, hårt och mjukt mm.

I presentboden såg jag denna hink för mjölksyrajäsning, bokashi, av köksavfall och fick en fantastisk redogörelse för hur den fungerar och den skall jag återkomma och inhandla med cykel snarast.

måndag 10 maj 2010

Vännen min.

Min vän koltrasten möter mig varje morgon på min promenad vilket gör mig extra glad, eller så är det jag som går till hans revir.

Kan det kanske vara samma som förra året?

Eller är det samma som finns här runt mig?
Man ser ju ingen skillnad!

söndag 9 maj 2010

Disktrasa

Det har varit stor åtgång på disktrasor den sista månaden så jag skulle ta och sticka lite fler och upptäcker att där i stick-korgen ligger de här färdiga med undantag av att trådarna inte var fästa, så nu är det gjort och förrådet påfyllt.

Magnolia

Magnolian på kyrkogården håller på att slå ut, den är fjorton dagar senare än förra året, så nu får det sätta igång och komma värme. Min egen magnolia ligger långt efter med sina små knoppar, den blommade runt den 22 maj förra året. Björkarna slår nästan alltid ut runt den 8 - 10 maj så nu skall här klippas rosor, så även i år.

Intill magnolian står detta knotiga träd som är helt underbart.

lördag 8 maj 2010

snöhögen v 18

Den här veckan så kördes snön från stranden med lastbilen som för nio veckor sedan körde snön till stranden

Högen minskade betänkligt men nu var det så hårt att skopan inte klarade av mer.

Gruset fick blåsas ihop

för att skyfflas upp och snö hackas för att köras bort. Nu är grusgångarna framskottade och endast en liten hög kvar efter denna veckas arbete.