söndag 27 juni 2010

Fotografiska

Att mötas av doften från dessa rosenblad som snart torkat när man kommer hem är underbart.

Har idag befunnit mig på Fotografiska där det var en upplevelse att bara gå runt i byggnaden, dessutom att titta på helt fantastiska fotografier i denna miljö och dessutom få lära sig lite mer om fotografering. För att inte tala om att jag nu har fått lära mig vad alla knapparna på kameran kan användas till är inte så dumt. Detta tack vare facebook hittade jag denna kurs.

Läraren, Emma Svensson, var en entusiast som åker runt på konserter och modevisningar, undervisar mm och fotograferar, hon jobbar med sin hobby. Känner dessutom Roger efter att ha jobbat på rockfeber ett tag. Vi var bara fem stycken så alla frågor besvarades utan att man fick vänta.

Hoppas de snart får i ordning på sitt café och restaurang för caféet var bara provisoriskt än så länge men det var inte utsikten, helt fantastiskt.

Har inte förut varit på någon kurs där alla minskade ner på pauserna istället för att dra ut på dem och jobbade på som bara den mellan 9.30 - 18.30.

Flitigt fotograferade blev de ryska sjömän som var på Stockholmsbesök när vi var runt för att hitta motiv.

De som inte var på stan fick hålla på med underhåll och jag skall nu underhålla mig med kamera och fotografering i sommar.

fredag 25 juni 2010

Bästa vädret!

En morgonpromenad med lite sval luft men med fler och fler solglimtar

för att plockade fläder till saft, de jag plockade häromdagen hamnade i en krans med gula rosor, det blev väldigt fint.

Den hamnade på denna lille herre som nu väntar på att bli storebror och här åka nercabat för att fira midsommar tillsammans med kompisarna.

Rosenblad plockade jag som nu ligger på tork och doftar gott, skall sedan blandas i min müsli vilket jag såg i tidningen häromdagen från en ny bok Blomstrande måltider av Åsa Swanberg och foto Malou Holm. En sån där bok som man bara vill ha.
Efter det bästa vädret som var igår och väldigt mycket folk som var hemma i området så passade lite moln till en välbehövlig sovmorgon men sen kom åskan och mullrade med sitt svarta moln. En rejäl skur, tack för att jag inte behöver vattna, så kan sommaren få bli, varmt och en avsvalkande regnskur dessemellan.

torsdag 24 juni 2010

Trevlig midsommar.

Eftersom Kent på grönsakerna ville ha en kryddkrans och alltid har ett recept till hands och delar glatt med sig av så gick jag hem och plockade än en gång i mina kryddkrukor och band en krans till honom som tack.

Hittade inte så mycket blommor men de räckte till 4 kransar och en kryddkrans så nu skall jag ut och plocka nya blommor till två beställningar. Hade kameran med mig men glömde bort att fotografera oss när vi också stod och bjöd på bagarens goda fruktbröd och en rabarber och jordgubbs chatney som Maria hade gjort.

och så förstås kryddor från Änglamark.
En av kransarna var det en äldre herre som köpte och han var så glad för att kunna överraska sin fru med någonting som hon sldrig skulle gissa sig till. Han skulle gömma den i källaren tills i morgon, hoppas hon blir glad. Den med kryddor som jag gjorde först blev damen alldeles lyrisk över för att hon hade löst sitt problem med present till morgondagens värdinna. 2 köpte Olof Thunberg till sina barnbarn när han stod och pratade med Maria om Värmlänningarna som de spelat ihop, vi hade en mycket trevlig pratstund när han stod och väntade på att den andra kransen skulle bli färdig.

En trevlig blogg är den från Naturens hus, lärorikt och underhållande. Idag hittade jag denna om att inte heller fåglarna mår bra av skräpmat. Vilket ju säger en hel del om varför inte heller vi skall äta det.

måndag 21 juni 2010

Dammsug Sverige

Plockade de första smultronen idag, de smakade mums minsann.
Nu har äntligen mitt rör med 50-öringar blivit fullt så jag gick till banken och lämnade det till ins.mlingen Dammsug Sverige på 50-öringar.
Så då börjar jag om från början igen, det lär ligga 400 miljoner 50-öringar och skräpa och detta är ju ett bra sätt att leta fram dem ur gömmorna innan de blir värdelösa den 1 oktober i år.
Det insamlade går till BRIS, Childhood och SOS barnbyar.

fredag 18 juni 2010

Ekologiska grönsaker

Idag så kom den första Ekolådan som jag återupptagit prenumerationen på över sommaren och det är en fröjd att packa upp den lilla mixlådan med fräscha frukter och grönsaker. Den lilla vattenmelonen längtar jag till att få sätta tänderna i och tomaterna var mycket goda.

Jag längtar förstås till Bondens egen marknad, tyvärr så missade jag två av de fyra gånger som de hade i maj/juni, och det är ju ett tag till den 7 augusti då de börjar igen.

torsdag 17 juni 2010

Vad blev det?

Det blev klänningen och jag känner mig mycket nöjd. Den var skön och jag kände mig fräsch och ingen klåda efter sömmarna.

Shoppat loss.

Idag så shoppade jag loss ordentligt, kom hem med tre påsar.

Ekologiska kläder på det presentkortet jag fick i julklapp på Granit.

De hade också värmeljus i stearin för bara 59 kr, ett parti som de lyckats komma över, så det var bara att slå till. Så nu stryker jag det från inköpslistan till landet.

Så blev det en bok som jag hade svårt att lämna tillbaka till biblioteket för ett tag sedan och även denna för ett presentkort

Så ännu en t-shirt från Monki och jag känner mig helt klart mycket nöjd. Vi får se vad som kommer på till kvällen nu när jag har flera saker att välja på.

Jag skulle också försöka få tag på en sladd till den gamla assistenten från 57 el 58 som har fått ett jack på sig men det var inte så lätt. Fanns inte i Elektrolux sortiment längre men då kom jag (ljushuvudet) på att korta av sladden där skadan är så löser det sig, gratis till på köpet.

onsdag 16 juni 2010

Kusinträff

Kusinen från Holmsund är på Stockholmsbesök och då brukar vi träffas på ett eller annat sätt och denna gång så bjöd syrran på lunch på Fåfängan i härligt sommarväder med lite fläkt så att det gick att sitta i solen utan att stekas.
God mat och trevligt sällskap med mycket folk runt omkring. Har inte varit där sen 2009-09-09 då Anna och Roger gifte sig där.

Snacka om stort kryssningsfartyg som ligger vid kajen nedanför, hur långt och högt som helst. Tänk bara på backen upp till Fåfängan det måste bli bra motion att vandra runt på och gå i trapporna på det fartyget. Hissar och sparkcykel för personalen kanske.
Tog en härlig promenad genom Sickla och Hammarby sjö till lunchen efter att Pia varit här med jordgubbsplantor som jag skall ta ut till landet. Kan de få vara ifred för rådjuren där tro, värt ett försök i alla fall.
Upptäckte de första mördarsniglarna idag, de hade ätit upp två solrosplantor. Sekatören åkte fram så med ett klipp och lite dåligt samvete var de borta.

tisdag 15 juni 2010

Det blommar fint.

Rhododendronbuskarna på landet ser ut att ha klarat vintern väldigt bra, de blommar rikligt och har väldigt många ny skott. Otroligt att de kan bli så stora när de bara är satta i en liten grop.

Alla mina kaprifoler är skott som är satta och denna som jag tog till landet förra året blommar fint i år.

Blåbär ser det ut att bli också om nu inte det blir torrt och de torkar bort.

Samma gäller för smultronen som ser ut att mogna till midsommar.

Frågan är om midsommarblomstren hinner blomma över tills det är dags att binda kransar till midsommarstången.

Svanparet var utan ungar men gladde mig med sin närvaro. Idag var det inger åkahemväder när jag var fram och tillbaka med buss och jag förvånar mig varje gång att de stämplar tre kuponger ut och fyra hem.

En kvist bröt jag av till hemfärden och sitter nu fint i en vas här hemma

söndag 13 juni 2010

Redo för semester.

För tre månader så såg det ut så här på trallen, idag när vi var ute och städade så fanns inga spår kvar efter detta. Renée körde hårt med dammsugaren efter spindlar, flugor mm, det blev vädrat och torkat och undanplockat. En del kom med hem för att hamna i återvinningen och när vi var färdiga så blev det en kopp kaffe i hammocken i solen och då blev det ett riktigt åkahemväder.

lördag 12 juni 2010

Ensam liten

Denna lilla ulliga sötnos var ute och spankulerade på vägen när jag kom hem, hittade en brödbit och lyckades få loss en stor bit som den svalde hel,

satt sig sedan i skydd av en stor låda i skydd för vinden för att smälta den.

Tog sig sedan efter ett tag vidare och blev upptäckt av grannen som tog in katten. Den var helt ensam inga skrikande måsar i luften så jag undrar vart den har tagit vägen nu.

torsdag 10 juni 2010

Kaffeprovning

Idag var jag med och ordnade en kaffeprovning, det var ca 20 personer som på sin kafferast smakade och sorterade ut tre sorters kaffe (alla Fairtrade) och valde en favorit. Som vanligt så är smaken olika och endast en hade alla tre sorterna rätt och flest röstade på Änglamarkskaffet som det bästa.
Vi bjöd också på choklad och rättvisa möss en överraskning som uppskattades.

De är bara för underbara. Denna trädpion ser man på väg till tåget och jag blir så glad. De har en vackrare färg än min.
Imorgon är det skolavslutning.

onsdag 9 juni 2010

Änglamarkskryddor

Doftande kruka välkomnar nu hemma hos mig så saknar du basilika eller citronmeliss så är det bara att komma över och plocka.

Basilikan kommer från denna kruka som stod vid ekostigen entré i 5 dagar i direkt solljus och ser fortfarande lika fin ut. Vi vattnade/duschade dem tre gånger om dagen och de var verkligen många som gjorde som det stod på skylten, smakade och doftade. Varje gång jag gick förbi dessa krukor så kom tanken att de skulle passa vid min dörr och så fick det bli. När vi stängde så delade vi upp dessa härligt doftande plantor och jag lyckades inspirera fler att plantera i balkonglådor.
Så nu blir det basilika morgon lunch och middag, gott till ost är det också. Bra mot mygg var det någon som sa också så det skall jag prova när jag går ut i skogen.
Basilikan och de kryddorna som vi hade överallt i Kungsan är nya i Änglamarkssortimentet och kommer det att hålla denna kvalitet så är det härligt.

Har nu tagit det ganska lugnt några dagar, delade upp utdelningen på två dagar, och så har jag påtat i trädgården. Vintern har gått hårt åt klängrosorna så de har jag nu sent om sider klippt ner.
Har också kunnat njuta av den härliga trädpionen som förhoppningsvis blommar några dagar till, den fick också byta ut äppelblommorna på skrivbordet så att den bevaras lite längre.

onsdag 2 juni 2010

Miljöpussel.

Härligt med nytänkande människor. Hittade roliga pussel i Kungsträdgården, En bättre värld - ett miljöutbildande pussel. När man plockat bort alla bitarna så har man en dålig bild av miljön. Bakom varje pusselbit finns ett rim och alla bitar bildar en saga och det färdiga pusslet visar en bättre värld och under tiden som pusslet läggs finns det mycket att prata om tillsammans med barnen. När barnen blir läskunniga kan de läsa rimmen själva. Ett pussel som även vuxna borde tycka om att lägga. Pusslet finns i tre varianter, skog och mark, stad och trafik och hav och sjö.
Lycka till Patricia på www.groleksaker.se