torsdag 29 juli 2010

Mjölkknäsets spa

Nu börjar marken vara mättad av regn. I natt och idag har det kommit rejäla skurar. Det blixtrade så otroligt i natt, himlen var upplyst i närmare femtio minuter så det gick inte att avgöra vilken knall och blixt som tillhörde varandra. Jag har aldrig upplevt något liknande.

Sov länge idag så det blev en sen promenad och på de sista 500 meterna så började det regna igen. Så idag blev det till att värma vatten för att kunna duscha och det blev således blandat med regnvatten från himlen och varmvatten från vår briljanta dusch.

Sen blev det ett fotbad och en rejäl rengöring av fötterna som trampat omkring i vattenpölarna lite här och var.

Sen fick fötterna också en skön slipning och sist men inte minst blev de insmorda med bisalva.

onsdag 28 juli 2010

Räknar steg.

Har jag njutit för mycket i solen i dag?
Det blir till att ta en kvällspromenad för visst måste jag komma över 10000 steg även idag. Renée kom med denna fina och lyxigare, än den jag hade som bara fungerade ibland, i lördags så nu blir alla mina steg noterade. Idag har jag stickat och virkat, vilket jag inte gjort på länge så det kändes i axeln så det fick bli sunbrezze och spikmatta och nu så blir det en kvällspromenad.
Det blev ett gott glas rödvin också (ekologiskt- Azabache) i kvällssolen och solnedgången.

tisdag 27 juli 2010

Dusch

Med den här så har jag hållit mig ren hela sommaren, idag så låg den i solen när jag var på promenad och var lagom tempererad när jag kom hem svettig. Räcker både till att schamponering, "balsamering" och tvagning, sparat många kilowatt på det.

Kan det vara en ugglefjäder eller?

onsdag 21 juli 2010

Basilikasalt.

Idag har jag gjort bailikasalt, mortlade flingsalt med basilikan,

som nu ligger på tork och doftar starkt och gott för att i morgon blandas med flingsalt och stoppas i burkar


Hallon

Helt plötsligt så lös små söta hallon röda mot mig där utmed promenadvägen och sen går ju ögonen ivrigt för att hitta fler

Det blev en hand med hallon och smultron trots bort-torkade plantor och slagna dikesrenar. Detta gör att det inte är någon anledning att ta med något att plocka i så det blev att ta båda stavarna i en hand och kämpa sig upp för backen för att ta de hem för att spara till i morgon.

Den här lille krabarten satt mitt på vägen och ville inte flytta på sig trots mina puffar med stavarna han längtar nog efter regn han också.


tisdag 20 juli 2010

Ett avbrott i sommarparadiset

Bada i flytväst i Järlasjön är inte så dumt för att sen fortsätta till en lekpark och kompisar. En liten stund på ängen för att sparka boll med pappa och lite mat innan dess. Nu börjar getingarna komma och förstöra måltider både utom- och inomhus. Ännu så är det nästan inga myggor som man får trösta sig med.

Snäll och go liten kille som har en jättefin storbror, flyttas här sovande från en skön famn till bilen för att fara vidare och jag ut till landet.
Inne i stan var det gråa moln men här ute molnfritt och varmt så det blev en dusch efter promenaden från bussen och upp för backen. Först också en promenad till bussen som var en snabbuss så det gick fort att komma ut.
Hann med mycket på det här dygnet som jag var hemma, shoppa, träffa Sid och Roger på Andys (för att vi var i Sickla samtidigt igår), gå på ett möte på Kocksgatan så då handlade jag lite middagsmat på Cajsa Warg och bjöd sen in en granne på ett glas vin, träffa lite andra grannar för en pratstund, betala räkningar. Vädrade ut hemma för att kunna sova

vattnade över blommorna som har klarat sig hyggligt trots torkan. Njöt av lavendeln som blommar för fullt och där kryllade det av små och stora humlor och fjärilar.

Stoppade de torkade rosenkronblade i en burk tills de skall komma att hamna i müslin lite senare. De innehåller både vildrosor och honungsros.

Honungsrosen var helt fantastisk med alla sina blommor i år tråkigt bara att jag var hemma så lite under den ljuvligt doftande tiden men jag har i alla fall lite torkade för att minnas doftern.

fredag 16 juli 2010

Från grönt till brunt.

För att kunna sitta på framsidan och äta frukost denna sommar så måste man, som jag idag gå upp runt 7, för att inte smälta bort. Då är det precis så man vill ha det.

Där sitter jag bland doftande kryddkrukor mitt i blåbärsskogen och hoppas på lite regn, konstigt.

Plockade lite ärtor till middagen

Friserade basilikan men hade för lite olja för att göra pesto

Mejran i krukan som jag köpte lite ynklig för en tia som nu gläder mig lika mycket som humlorna

Så går man från den görna sidan genom huset för att titta över vattnet och ser de höstlika björkarna på andra sidan som gått från grönt till brunt på lite mer än en vecka. Idag blåste det ner massor med gröna torra asplöv. Det regn som de utlovar till lördag natt behövs verkligen.

onsdag 14 juli 2010

Surdegsbröd.

Tänk att det kan vara så kul att baka, är i full gång nu, har gjort två bak

baguetter med rågsurdeg och

en levin med jäst båda ur Martin Johanssons bok Surdegsbröd. Grannarna fick smakprov igår och idag kunde jag skicka med Anna och Roger hem. Så nu i kväll började jag på två nya, blev så sugen på finskt rågbröd.

Vilket väder!

Tänk att kunna stå ute och duscha 22.30. Duschtanken på fem liter har stått i solen under dagen och höll fortfarande temperatur som var skön att duscha i och utsikten var en underbar solfärgad himmel. Detta efter att ha haft besök av det nya barnbarnet (som ännu inte fått nåt namn) med sin familj.

söndag 11 juli 2010

Tropisk värme

Hur många dl har jag svettats ut tro, håret är blött och krulligt hela dagarna. 30 grader på termometern igår, idag gick den upp till över 30.

Den varmaste dag hitintills ändå så tog jag och målade ett bord eftersom flickorna målade varsin möbel när de var här så att hela möbeln blir lika fin.

På morgonpromenaden mötte jag två russ med vagn och små flickor som körde och även idag så hittade jag lite smultron

Basilikan, persiljan och timjan som flyttats med ut till landet växer som bara den i värmen och duschas med vatten flera gånger om dagen, även krukan med dill har klarat av att planteras ut.

Av de tre mogna bananerna som låg i fruktskålen blev det en banankaka som blev väldigt god, typ som kardemummakaka. Nu när jag är ensam här ute så blir det till att ta reda på rester eller se till att allt blir tillvarataget. Vi är bra på detta jämt och det är beundransvärt av barnen att de accepterar rester till lunch.

lördag 10 juli 2010

Fjärden ligger blank .......

Allt var lugnt, tyst och stilla i morse (ganska tidigt) vattnet spegelblankt bara att njuta i fulla drag ändå så blev det en stunds sömn till. Värmen tar på krafterna.

I förrgår så var det en björk på andra sidan som började bli gul idag så lyser många höstgula och vittnar om värmen och saknaden av regn.

Återigen en härlig himmel när solen går ner vid tiotiden, lugnt och stilla precis som i morse, en och annan båt tuffar förbi. Fönster och dörrar står öppna, det börjar mörkna, inga myggor, tyst är det för nu har Renée och barnen åkt hem bara jag kvar.

fredag 9 juli 2010

Solnedgångar.

Nu närmar sig den sista dagen, lördag, för flickorna och Renée har ute, vilket väder de har haft och vilka solnedgångar. De har båda var sin kamera och solnedgångarna har fotats varje kväll, när Sid var här så fotade han också. Tänk vad två veckor går fort, nu skall de vidare och vi ses inte på tre veckor.

Ett av mina fynd är denna stenskiva som vi idag invigde med att steka lövbiffen på, det både doftade och smakade godare än att steka i stekpanna men det visste nog inte den om som kastade den i grovsoporna.

Blåbär.

Plockade de första blåbären idag, inte många men det är bäst att ta dem innan de torkar bort, vi skulle behöva en regnskur eller två.

måndag 5 juli 2010

Det finns lösningar till allt!

Tv-n går nog på sista versen men vi håller livslängden uppe genom att hålla knappen intryckt med hjälpa av en vinkork, Finurliga barnbarn och en bra-att-ha-sparande mormor löste problemet.

söndag 4 juli 2010

Vilken härlig dag!


Omtumlande men härlig dag som började vid ettiden i natt med ett SMS att nu skulle det bli snitt om en timme vilket absolut inte var planerat denna gång och inte förra gången heller. Ett nytt SMS vid fyratiden att nu så hade Sid som sov i sängen här hos oss blivit storebror. Upp till datorn för att se på bilder på den lille krabaten som såg nöjd och härlig ut. Det blev en kille den här gången också.

Sen var det bara att vänta tills Sid vaknade vid pass 8 och berätta och visa bilder och det var nog ganska svårt att förstå och ta in men fem minuter senare ringer pappa och mamma för att prata. En nyfiken kusin vaknar ovanligt tidigt för att komma upp och höra att allt gått bra, titta på de första bilderna och snart är alla på gång med

mannagrynsgröt till frukost som hör Ingarö till, Renée sitter på skuggsidan för att det är för varmt i solen.
Jag tänker åka in med Sid så att han skall få känna och titta på underverket, vi väntar på besök hit ut som skall åka buss men tunnelbanan strejkar så vi ordnar ihop ett alternativ och Ingela anländer hit innan beräknad tid med ordinarie buss, flexibilitet och många kombinationer om man har bil som kan sluta upp.
Vi åker så småningom in och Sid tycker resan tar lång tid, vi handlar en filt och ett gosedjur till lillebror och äter en risifrutti innan vi beger oss till KS och han tycker det är spännande att gå in för att titta på lillebror och träffa mamma och pappa men följer glatt med mig och Rasmus för att åka ut till kusinerna igen.

Vi får inte gå in, bara Sid, men Roger kommer ut en kort stund så att vi får se den nyfödda som är väldigt lik Sid.

Dags för en hej-då-kram och vi åker ut till landet igen, faster har en massa frågor och ordet storebror får han höra många gånger under eftermiddagen och kvällen. Han är en stolt sådan.
Vi firar med att äta gott, grillar köttet som vi i lördags köpte i den nyöppnade Gårdsbutiken, Häromkring Gårdshandel, en bit från oss, majs, ananas och potatispaket får också plats på grillen. Köttet var så gott som han lovade så butiken kommer vi att besöka igen.
Kvällen var lång och varm sen delade Moa och Sid rum eftersom det är för varmt att sova på loftet.

torsdag 1 juli 2010

Fred och kärlek

Idag har jag varit på utflykt till Borlänge fram och tillbaka för att titta till Ekostigen intill Pease and Love festivalen och en jättefin lekpark med vattenlek, klätterställningar, musikinstrument mm. Jag har ingen sladd till kameran här hemma så bilderna kommer imorgon. Där var fullt med barn från olika förskolor som var fullt sysselsatta med olika pyssel samt föräldrar med barn som gick tipspromenad och fick lära sig om ekologi mm.
Vi tog också en tur till Coop butiken på campingområdet som det var lång kö till. Fy för den lede att bo så där tätt och man kan inte förstå att de vill skräpa ner så otroligt runt tälten där de själva sitter. Men trots alla chipspåsar och läsk i butiken så fanns också bra mat och även lite ekologiska drycker, choklad mm som ungdomarna kan äta mellan alla drycker som inhandlades på systembolaget och fraktades ditut. En upplevelse i alla fall.
Med på resan var också en ny trevlig bekantskap som jobbar på rättvis handel/världsbutikerna här i Stockholm som jag under dagen lärde mig väldigt mycket av.
Åkte hem från landet igår kväll och sov hemma men när jag stod där och väntade på att bussen skulle komma så kom en bil körde förbi, så backade den tillbaka och meddelade mig att bussen ut hade varit inställd så att hans dotter varit tvungen att ta en taxi för han var ensam hemma med småbarn som låg och sov. Nu skulle han till Gustavsberg och hämta sin fru så jag fick åka med honom dit och kunde där ta en buss hem, snacka om tur.