tisdag 31 augusti 2010

Återvinning

Räddade 3 st nya besticklådor i återvinningsstationen för att stoppa i påsen som skall vidare till Röda Korset idag men så kom jag på att mina börjar nu efter 10 år bli ganska ruggiga. Så nu blir det ommöblering i mina lådor och passar då också på att rensa ut lite som inte används, kanske de kan hamna i påsen istället.

Vilken ordning det blev och kryddorna mycket mer åtkomliga.

Välbehövligt var det i alla fall så tack du som kastade.

måndag 30 augusti 2010

Finklädd kom han lille Lex men inga kräftor fick han. Växer så det knakar gör han också eller så är det för långt mellan gångerna. Snart är han två månader.

Jag fick inte till några bra kort så jag lånar ett av föräldrarna med den snygga sviden.

Kräftorna åt vi igår och visst smakade de gott med egenkokade. Idag tog jag bussen till landet trots att det regnade lite när jag gick hemifrån, den lilla biten från Forum Nacka till busshållplatsen regnade det ordentligt så jag undrade vad jag gett mig in på. När jag klev av bussen såg det såg ljust ut och regnet upphört men vissa platser i skogen var blöta så byxorna och skorna blev blöta men vad gjorde det när jag hittade 15 fina Karl Johan svampar utan ett enda angrepp. De ligger nu på tork. Några kantareller blev det idag också men inte så att det räcker till en Västerbottenpaj med kantareller

tisdag 24 augusti 2010

Fika i bokhandeln med barnen.

Vid Mariatorget så hittade jag den lilla bokhandel som jag hört talas om idag.

Bokslukaren, hit skall man gå med barnen, man kan sitta ner och krama en kanelbullekudde när man läser en bok

tar en fika och barnen

någonting att dricka, små kakor därtill eller små kanelbullar,

små scones med sylt. En butik som välkomnar barn, nästa gång skall jag ha ett barn med mig.

lördag 21 augusti 2010

Sicklaslussens dag.

När det doftar nytänd vedbrasa så reagerar man och visst ja det är Sicklaslussen dag idag så då måste man ju gå ner och återigen titta på de trevliga små båtarna som gästar Järla sjö och slussar i Hammarbyslussen. Det är en tradition sen slussen renoverades att de kommer hit och att Ran trafikerar Sjöstaden - Järla med slussning och guidning.

Många säckar ved går det åt och när jag kom ner så satt alla skepparna på sjökrogen och åt.


fredag 13 augusti 2010

Fel, fel, fel...

Visst är det stjärnklart idag med upptäckte jag, alla moln var försvunna och stjärnfallen syntes mot den klara, mörka himlen.

Härliga tider.

De här är bara så underbart att hitta, den och några till samt sammetssopp hittade jag under dagen promenad

så den goda ekologiska fläskkotletten blev ännu godare med stekt svamp till.

Idag blev det ingen solnedgång men så här såg det ut igår och sen var det en stjärnklar himmel när det blev mörkt. Vilken värme det har varit idag, fuktigt och över 25 grader.

torsdag 12 augusti 2010

Lycka.

Ännu en slö morgon, mulet väder men varmt så det fick bli frukost ute men så slog det om och blev lite kyligt, några regndroppar (10) kom så jag flyttade under tak. Snart kom solen och det blev dags för att ta stavarna, stegmätaren och telefonen och ta den dagliga promenaden runt Toholmen.
Så där i backen står den, den första Karl-Johan svampen för året men maskäten, sorry. Nu far ögonen runt och är inställda på den vackra bruna Karl-Johan färgen och se där på det vanliga stället utmed allén hittar jag en till, maskäten den också. Nu promenerar jag vidare men hittar inga fler och tröstar mig med att jag har ju inget att plocka i heller. Så när jag har vänt och är på hemväg så finns de där på ett nytt ställe men de är också maskätna.

Där gick jag i förrgår och plockade blåbär och hallon, då fanns de inte där.

Hittade 8 stycken samt denna som bara var lite angripen så det får bli en hård macka med smörstekt svamp på till lunch idag.

Mums va gott det smakade.
Om detta nu fortsätter så blir det till att ta på andra skor och ta skogspromenader i stället för att gå på vägarna och gå upp tidigare.

Det här är vad jag har kvar av de torkade Karl-Johansvamparna som jag plockade 2008 så det är önskvärt att det blir ett gott år för dessa läckerheter.

tisdag 10 augusti 2010

Fick en påse frö från Kommunalarbetarförbundet under Trädgårdsmässan som blev liggande ett bra tag innan de kom i jorden och i lördags började blomman spricka ut.

så här såg den ut i söndags när jag åkte hem

så nu idag, tisdag, ser den ut så här och omsvärmad av insekter. Den stora humlan letade på fram och baksida efter något sött, tyckte väl att det fanns för lite på en så stor blomma. Den får komma tillbaks imorgon.

måndag 9 augusti 2010

Rapport från en komposthink.

Så har de äntligen kommit fram, mina Bokashihinkar, efter att åkt fram och tillbaka tre gånger pga otydlig adress. En promenad till Konsum för att hämta ut paketet, plockade ur den ur kartongen och sen ner i dramatenkärran för hemtransport.

Nu står de här för att släppas in genom dörren till något spännande, lite som ett husdjur känns det som, mina nya familjemedlemmar välkomna till Järla sjö.

Det blev till att möblera om i diskbänkskkåpet och jag har lika mycket nu som innan + Bokashihinken. Höjde soppåsarna några hack så att det blev plats under dessa.

Vill ni läsa mer om detta så finns det här på Greenfoots hemsida eller se det i praktiken hos Källtorps trädgård i Älta.
Rapporter om hur de kommer att fungera kommer framöver.

fredag 6 augusti 2010

Min toppenbutik.

Tur att jag åkte hem, gjorde riktiga klipp, nu är kylen och frysen fylld igen men inte till bredden.
På fyra timmar med bussen fram och tillbaka, promenad till och från bussen här och hemma, pratat med grannarna, handlat det nödvändigaste, sammanlagt 12.000 steg. Inte illa.
Fördelen med röda prislappar är den att det åker in i frysen och hamnar inte längst bak i kylen för att sedan kastas och när de väl är i frysen så vill man göra av med det snabbt och det blir inte liggande för att vid avfrostning kastas. Dessutom vet man att butiken har koll på sina varor och det är ytterst sällan som jag hittar en vara med utgånget datum.

Hade fått den Svenska lådan från Ekolådan och det är alltid en glädje att plocka upp fräscha grönsaker. Nu till helgen börjar Bondens marknad på söder så det får nog bli det i fortsättningen men det har varit bra under sommaren och vi har lärt oss äta kålrabbi.

Årets invasion av flygmyror infann sig under kvällen.

torsdag 5 augusti 2010

Efter regn kommer solsken.

Renée kom ut med en regnmätare och med den kom det några dagars regn men inte så mycket kunde vi konstatera. Det blev några måltider inomhus de första för sommaren. Flickorna åkte hem och solen kom tillbaka och nu är det åter klarblå himmel med endast några få molntussar.

Trots det gråmulna vädret några dagar så fick jag även då med mig flickorna ut på promenader, mötte tre rådjur en dag massor med sniglar och snäckor på gatorna efter regnet, sällskap är trevligt och gör ju backen hem mycket lättare. Ett torrt träd som det fortfarande finns liv i finns utmed vägen och hallon plockades på vägen hem.
Man känner ju vid dessa regniga dagar hur fantastiskt det är att kunna ha dörrarna öppna, 23 grader både ute och inne, ha olika sittplatser både i skugga och sol, måltider utomhus, frukost i skön morgonsol.
Kylskåpet har varit fyllt hela sommaren men har nu börjat se lite tomt ut, allt har i stort sett hamnat i magarna, blast mm har hamnat i komposten, resterna har blivit goda luncher.
Så nu är frågan om jag skall fylla på kylskåpet eller flytta hem?

Än så länge har jag inga uppdrag hemma och när vädret är så här fint och man kan njuta av de underbara solnedgångarna runt 21 så .......