söndag 24 oktober 2010

En doft av bröd, andra dagen.

Hittade det här som utkast, hade glömt att publicera det.

Nybakade Briocher smakade så fantastiskt gott och efter provsmakningen senare under kvällen så blev det en del favoriter.

Här är bara en del av de fyra fulla kassarna som jag fick med mig hem. Grannar kon in och provsmakade och fick lite olika sorter med sig hem så att det minskade lite.

Jan Hedh kallade Magdalena och mig för flickorna och här en uppskattande hand från mästaren. Vi jobbade bra ihop hela helgen och samarbetet började genom en blyertspenna för att göra anteckningar i boken som jag lyckade hålla ganska ren trots att den fanns med på borden hela tiden.

Förkläde och släng var både kladdigt och dammigt och idag kom jag ihåg att byta skor för på de hade både mjöl och degstänk.

Tålmodigt visades hur Stollen får sin form med en rulle av mandelmassa i.

Visningsexemplaren skulle alltid finnas på bordet att titta på men det var svårt att forma till lika fint som Jan Hedh hade gjort. Med ett snabbt öga såg han om den skulle förlora sin form eller inte.

Kringlor, snurror, treflätor, fyrflätor, knutar mm visades men hur skall man komma ihåg allt, det såg så lekande lätt ut

Skådebrödet innan gräddning


och efter gräddningen

Kanelbullar i olika former smakade gott till en kopp kaffe som summering innan alla försvann åt olika håll efter en innehållsrik helg.
Tack för presentkortet mina kära barn och barnbarn.

lördag 23 oktober 2010

En doft av bröd.

En underbar dag har jag haft. En doft av bröd, en tvådagarskur på Restaurangakademin som jag hoppats kunna ge mig lite mer inspiration för att få ut mer av surdegsbakningen. Allt som jag fått under dag är fantastiskt och så har jag en dag imorgon också, härligt.

Levain som ropar på att bli till degar och det blev många under dagen. Lantbröd med vete, graham och råg. Lantbröd med vete och råg, Lantbröd med dinkel, oj där hamnade mycket deg och mjöl på golvet när den stora degbunken satte full fart på högsta hastighet. Vad lärde man sig av det, jo att att alltid sätta med på låg hastighet innan man stänger av maskinen.

Surdeg av vete som bubblar för fullt och blev till många degar under dagen och ny sattes mot slutet av dagen.

Rågsudegen var det också fullt liv i och med mig hem så har jag nu en burk av vete och sur, kommer inte ihåg från vilket land, anteckningarna lämnade jag kvar till imorgon.

Jan Hedh som håller i kursen har 450 olika surdegar från olika länder som han samlat på sig under årens lopp.

Carina är en av alla som huserar i dessa lokaler och hjälper oss med det mesta och har koll på läget tillsmmans med Jan.

Det är lite större satser än jag bakar hemma men jag är fortfarande glad för min assistent.

Här visas hur en elastisk deg är klar för nästa steg.

Här är Andreas i färd med att väga och lägga baguetter till jäsning. Han är tagen under Jans breda varma vingar för att få ägna sig åt att jobba med praliner i framtiden, underbart att få uppleva på nära håll.

En fantastisk lärare som inte bara gör en och säger så skall ni göra utan verkligen visar, berättar varför på ett lugnt och pedagogiskt sätt. Gör att man känner glädje och vi är ett trevligt gäng på 11 st med väldigt olika förhållningssätt till vad detta kommer att leda till. Jag jobbar ihop med Magdalena och jag tycker att vi klarade oss väldigt bra med våra fem olika arbetsuppgifter.

Jag som igår bakade kanelbullar till städdagen på landet kom underfund med hur många fel jag gjort med den degen idag så det måste det bli ändring på men å andra sidan så fick jag ett SMS, av sonen som var ute och lämnade brödet, att "bakverken får beröm" och sånt blir man ju glad för.

Stora och härliga ser de ut kanelbullarna

och skall nu stå i kylrum över natten för att gräddas imorgon liksom många av de andra bröden som bakats ut i olika formar, jäskorgar mm.

Här ligger rågbröd i korgar i jäsugn

för att mot slutet av dagen sättas in i ugnen och under tiden som de gräddas så har vi alla en genomgång på vad vi har gjort, vi har jobbat två och två hela dagen och trots att vi har fått vänta vid degblandarna många gånger för degarna tar sin lilla tid innan de fått rätt utseende så har stämningen varit god.

Så till slut får vi två sorters rågbröd med oss hem prescis som de kommit ur ugnen tillsammans med surdegen.

onsdag 20 oktober 2010

Så här kommer müslin till.

Bovetepuffar från Biofood en påse som förhoppningsvis innehåller 100 gram men numera väger jag allt från dem eftersom jag råkat ut att få påsar som endast innehåller 70 gr.

Så tillsätter jag Amarant och Quinoapuffar

Idag hade jag inga Dinkelflakes hemma idag men från Saltås butik på söder så har jag Quinoaflakes,

samt Amarant- och Boveteflakes. De mörka är av bovete.

Så lite solrosfrön och pumpakärnor som jag köper från Renée Voltaires lösvikt.

linfrö från Saltå kvarn,

så mina egna flingar av dinkel, nakenhavre och råg.

Sist men inte minst den torkade frukten. Fikon, sultanrussin och aprikoser från Saltå kvarn, eget torkade lingon,

de torkade kaneläpplena som här är av Åkerö från fd grannar i Storängen.

så är det bara att blanda om ordentligt

och packa i påsar.

måndag 18 oktober 2010

Fairtrade veckor.

Ännu ett uppdrag för Konsumentföreningen i Stockholm skedde i måndags då två sockerodlare från kooperativet i Malawi åker runt på olika platser i Sverige, Estland och Finland under årets Fairtrade veckorna 42 och 43.
Vi visar upp vad det finns för fairtrade-socker på Coop Extra vid Medborgarplatsen de reste senare vidare till Gränna och tillverkade polkagrisar även där med socker som kommer från deras kooperativ .

Vi bjöd på ananas doppad i rörsocker och många kunder samspråkade glatt och intresserat med odlarna.

Aubrey Chilenje och Charity Mzongwe två glada sockerodlare från varma Malawi till ett kylslaget Sverige de filmades och bjöd på sitt socker och pratade med kunder som inte sprang genom butiken. De arbetar på Kasinthula Cane Growers, som är ett Fairtrade-certifierat sockerkooperativ.

söndag 17 oktober 2010

God müsli.



Har blivit uppmanad att skiva om min müsli som jag blandar ihop och som många tycker om. Senast så är det ett av barnbarnen som börjat plocka åt sig en påse när hon är här bara jag inte stoppar torkade kronblad av rosor i.
De flesta tycker om den för att det inte är så mycket flingor av havre, råg och vete i.
Jag blandar den med puffar av bovete (100 g), amarant och quinoa, pumpa och solrosfrön, dinkelflakes, flingor av nakenhavre, dinkel och råg (som jag flingar själv), linfrö, så torkade fikon, aprikoser, sultanrussin, mina kaneläpplen samt hackade dadlar.
Mängderna blir lite på en höft men ganska mycket av den torkade frukten och därför går nu torken för fullt för att fylla förrådet av torkade äpplen med kanel.
På Saltå Kvarns nya butik så hittade jag flakes av quinoa och amarant som jag också provat att blanda i.
Just nu har jag torkade lingon, som blev till efter att jag gjorde lingondricka, som jag blandar i.
Jag har även gjort liknande med nötter i stället för torkad frukt.

lördag 9 oktober 2010

Barn är underbara.

Nu är det hårdkörning för Ekostigen, Älvsjömässans oas på underBara Barn. Många barn är det som tillsammans med någon vuxen strosar runt och det finns otroligt mycket som barnen kan sysselsätta sig med och stora ytor att springa omkring på.

Ballongerna som vi blåser för brinnande livet har strykande åtgång likaså russinpaketen från Saltå Kvarn.
Så många barnvagnar, bebisar i bärselen, bulliga magar, små och stora barn det finns plats för och ännu så har jag inte hört om någon som kommit bort i högtalarna.
Dagisen kommer att svämmas över med dagispåsen från Loppi.se som alla som skriver upp sig för nyhetsbrev får, det står det folk i lång kö för att få sig en påse.
Jag gick idag runt på Villa& Hem mässan och hittade där en artikel som passade in precis i mitt tänkande för att rädda världen.

Framtidens presentförpackning hos The Furoshiki House, att förvara och slå in saker i med bomullstyg (omslagstyg) genom vikningar till olika konststycken.


Tyget kan användas om och om igen, gå från givare till givare i oändlighet.