tisdag 30 november 2010

Jul på Bergianska

En mycket fin kväll med Johan som guide på Bergianska trädgårdens julutställning 2010. Återigen var det dags för att komma till den utställning som gör att man känner att julen nu kan börja och trots att jag varit där flera år nu så upplever jag den lika fantastisk.

Bli inte lurad att köpa Safflor i stället för Saffran.

Vackra arrangemang som vanligt med grönsaker som är kraftiga och fina

Vid frukterna så fick vi höra om ananasens frö och sukatcitronen.

Bordet med nötter, Pinjenötter som är frön och mycket mer fick vi lära oss.

Adventsljusstakar av lök.

Bomullsplantan får mig att tänka på Gunilla Ander och hennes bok "Bomull en solkig historia".

måndag 15 november 2010

Mässa igen.

Fick vara med och bjuda på ekologiska clementiner från Italien under tre dagar på Det Goda Köket under helgen med Ekolådan.

En trevlig upplevelse som vanligt med många lovord över den fina montern de hade byggt upp den här gången också. Alla lådorna med clementiner tog slut så de fick åka tillbaka till lagret för att fyllas på med nya frukter och grönsaker.

Savoykålen gjorde som vanligt stort intryck på de förbipasserande med sina vackra krusiga blad.
Någon berättade att de var mycket bättre till att göra kåldolmar på, jag tycker det är supergott att gräddkoka den i tunna skivor.

Lådorna med purjolökarna var det många som fotograferade.

Nyhet för i år är Ekovinlådan som många var intresserade av och här på väggen finns höstlådans viner och snart kommer en vinterlåda.
På andra sidan väggen fanns det massor med choklad och därifrån fick vi kakaosmör att smörja in läpparna med som alltid blir så nariga av den torra luften och det fungerade utmärkt.

tisdag 9 november 2010

Knäckebröd

Idag när det var otjänligt väder ute så blev det bak av knäckebröd och resultatet blev över förväntan.

Väldigt nöjd är jag med min baksten men till detta var den ju förträfflig.
Receptet är från Bröd, Jan Hedhs bok som han fått av Erik Olofsson på Rosendal.

FÖRDEG
15 g jäst
500 g mjölk, 3 %
200 g svensk honung (så mycket tog inte jag)
100 g rågsurdeg
700 g grahamsmjöl
150 g grovt rågmjöl

Lös upp jästen i mjölken och tillsätt honungen. Blanda med surdeg och mjöl till en jämn välling i degbunken.
Låt jäsa till dubbel volym under plast 30-60 min.

BOTGÖRING

1. Tillsätt rågmjöl och vetemjöl till fördegen och knåda degen i 13 minuter på lägsta hastighet.
Tillsätt saltet och arbeta i ytterligare 2 minuter.
2. Låt degen vila i 30 minuter i en lätt oljad plastlåda med lock. Sätt ugnen på 200 grader.
3. Lägg upp degen på den mjölad arbetsyta och väg upp bitar om 150 g. Rulla till runda bullar och täck med en duk.
4. Låt vila i 10 min. Kavla ut kakor, stora som en middagstallrik, i rågmjöl och lägg dem på plåtar. Nagga. Stick ett hål i mitten.
5. Baka bröden gyllenbruna i ca 14 min. Låt svalna på galler.

Förvaras torrt.

Mina bullar delade jag i 125 grams bitar men vid utkavling så delade jag dem till två

och kavlade väldigt tunt så det blev drygt tjugo stycken i stället för 8.

Nästa gång tar jag 75 g och kanske lite tjockare. Får fråga mina avsmakare.

måndag 1 november 2010

Fairtradeveckor

Nu under veckorna med fokus på Fairtrade så hade jag förmånen att få träffa sockerodlare från Malawi när de i en butik kunde se sockret från sitt sockerkooperativ. Här kommer mitt sätt att baka Eksta chokladkaka efter Anna Bergenströms recept med deras Fairtrade-märkta socker från Malawi.

Sätt ugnen på 175 grader

smält 100 gram ekologiskt smör

Vispa 2 ekologiska ägg med 2 dl Fairtrade rörströsocker

tillsätt det smälta lite avsvalnade smöret och vispa ihop

pensla formen med det sista smälta smöret och strö över ekologisk kokos

blanda ihop 1 dl ekologiskt vetemjöl, 3/4 dl Fairtrade kakao, 2 tsk Fairtrade vaniljsocker och 1 tsk bakpulver. Rör ner det i ägg-socker-smeten

slå det sedan i formen och grädda ca 18 - 20 minuter. Kakan skall vara kladdig i mitten.
Du har kanske någon i närheten som vill slicka skålen?

Några bitar mörk choklad och en liten klick smör fördelas över det nygräddade kakan och en tallrik över formen

när det smält så bred ut till ett tunt lager över hela kakan

om man vill kan man när kakan svalnat strö ett tunt lagen Fairtrade florsocker över

Idag provade jag med Anton Bergh sea salt men det går bra med din favorit av Fairtrade-märkt choklad.