tisdag 17 maj 2011

Bonde i Världen.

Idag var sista sammankomsten i det som skulle bli en studiecirkel men blev till ett seminarium eftersom det blev så många anmälda. Vi har lyssnat på många fantastiska föredragshållare och idag var det bla Carola Magnussons tur. Vi mötte upp på Etnografiska museets restaurang, Matmekka och bjöds först på Saudisk champagne

innan vi satte oss till bords för att lyssna på ett Carola som berättar entusiastiskt hur hon kämpar för att tillsammans med sina kockar bjuda på god och riktig mat till ca 2500 barn. Sid som till hösten börjar i Katarina södra till hösten kommer att få ta del av deras mat vilket jag är mycket glad för. Efter det så fick vi en underbar buffé med bla korngrynsboulet med grön Gotlandssparris & vinägrett, örtkryddade ko-färsbullar, palsternackspuré, morotsstpett doppade i dijonvinägrett och blå vallmofrön mm.

Carola hade under gårdagskvällen bakat bröd tillsammans med Jan Hedh som vi fick till maten. Det blev ett litet samtal om brödbakning både för Lennart från Värmdö och mig och dessutom så fick jag tillfälle att träffa hans Marie som han pratade så kärleksfull om på sin bakhelg i höstas.
Vi lyssnade sedan på Stefan Persson från LRF innan kaffet och sen blev det diplomutdelning.

Stort tack till Birgitta och Anna för att ha samlat så många bra föredragshållare och för den fina utflykten till mjölkbönderna och Sanda hönseri.

måndag 16 maj 2011

Bakdag idag.

Regn ute och efter ett bra yogapass på förmiddagen så blev det 3 st levainbröd bakade.
Från boken av Johan Åkerberg, BRÖD som inköptes på årets rea kommer receptet som står till grund för brödet.
Som vanligt så blir det lite på en höft nu när jag bakat detta så många gånger.
Tar som idag ett uns jäst och lite mindre mängd vetesurdeg och hälften Manitoba och Änglamarks mjöl och nässelsalt. Ibland så tar jag lite solrosfrön tillsammans med saltet när tre minuter återstår i maskinen.
Det räcker till 3 st jäskorgar av den mindre modellen och idag två små och en stor.
Låter den jäsa ovanför kylskåpet vilket jag upptäckt ger det bästa resultatet.
Lättare att vika ihop degen om den jäser i en oljad plastlåda med lock och där kommer nu mina gamla tupperware bra till pass.
Gräddningstiden blir lite kortare och jag använder termometern för att se när det är ca 98 grader. Jag även stenplatta i ugnen.

300 gr vetesurdeg
6 dl vatten 37 grader
14 - 15 dl Manitoba cream
3 msk flingsalt.

Rör ut surdegen i vattnet.
Blanda ner mjöl och salt, knåda till en blank och slät deg.
Knåda 15 minuter i maskin eller dubbelt så lång tid för hand.
Lägg degen i en bunke och täck med duk.
Låt den jäsa i rumstemperatur i ca 2,5 timme. Under första timmen bör man vika och trycka till degen två gånger.
Dela upp degen i två bitar och låt den jäsa ännu en timma i avlånga jäskorgar.
Sätt ugnen på 250 grader.
Slå upp bröden på plåt med bakplåtspapper.
Grädda i ugn ca 20-25 minuer.

Mitt senaste påhitt är att ta vara på det finska rågbrödet som blir över genom att skiva det mycket tunt och torka det i ugnen och det blir mycket godare än finn crips. Det är så gott med lite smör och en ostskiva så jag kan tänka mig att baka det bara för att torka

Så en fin och omhändertagen kartong blir det förpackat i denna gång.

söndag 15 maj 2011

Vårstädning igen!

Förra lördagen så städade vi hemma i brf nu var det dags för landet. SMHI hade uttalat regn och kyla så det såg ut att bara bli jag från oss men Roger och pojkarna dök upp och även en massa människor men som vanligt så städar man mest runt sig själv. I år var det inte så mycket mer än att plocka in snökäpparna och hålla rent i dikena och eftersom vi gjorde ett rejält ryck med det förra året så var det inte så mycket i år.

Fler bra sätt att frakta löven i sågs som här i en big bag

och en gammal gul IKEA kasse funkade väldigt bra. Något att ta efter.

Efter avslutat arbete så fikade vi i solen och Lex visade att han nu tar några steg och det ser ut att jag kan få en promenadkompis till sommaren.

Sid hann med många saker krattade, lekte med en gråsugga, hittade spindlar mm, gungade med Lex och som avslutning gjorde han sit ups på trallen i den varma solen innan det var dags att åka hem för att gå på kalas och köpa en önskad trollerilåda. Sen tror jag han blev väldigt glad för Erik Saade klarade sig så bra under kvällen.
Jag stannade kvar och tog brödpåsen med mig och närvarade på det efterföljande årsmötena för väg och fastighetsföreningarna.

Eftermiddagen och kvällen blev varm och skön så det blev den första duschen för året. Bestämde mig för att åka hem och till min förvåning så kändes det mycket svalare i Nacka än ute på Ingarö.

onsdag 11 maj 2011

Ny dörrmatta.

En utomhusmatta av plast som jag skall prova hur den fungerar när det blir regn, för det blir det väl förr eller senare. Är så trött på de mattor jag tidigare köpt, blir blöta under och tar lång tid att torka upp mm. Blev väldigt mjuk och go att gå på.

Hittade plastpåsar, eftersom jag själv handlar med ryggsäck eller tygväskor får man ta det som andra inte har nytta av. Så jag klippte av botten och handtag på dem,

för att sedan klippa remsor att virka med.
Moa såg på en gång att den var gjord av systempåsar och det gjorde väl du med.

tisdag 10 maj 2011

Odla på balkong.

Denna plantering möten oss när vi kliver av spårvagnen vid Bellmansro för att sedan promenera under de stora ekarna och marken full av vitsippor till Rosendals trädgård. Vackert var det, till och med påskliljorna som jag inte är så förtjust i var otroligt kraftiga enkla och fina.

Vi var bjudna till Rosendal genom Riksbyggen med tema "Odla på balkong" och vi möttes upp med läckra mackor och gott kaffe, solen värmde gott och förväntningarna var stora.

Antoine berättar här i sin barnkammare om Rosendal och sitt engagemang för ekologi och hur han vill att trädgården skall se ut om några veckor/månader.

Nysått och omskolat står här för att snart planteras ut för att sedan hamna i restaurangen och på besökarnas brickor eller i plantboden.

Vi fick många bra tips, förklaringar och råd hur och vad man kan odla i krukor på balkong mm.

En kruka med gräslök delades för att bli många plantor fick sedan lite penséer, persilja, en annan kruka med 4 salladshuvuden och lite sättlök, eller varför inte en grönkål i en kruka.
En givande kväll med många bra tips i underbar försommarvärme.

lördag 7 maj 2011

Vårstädning

Idag har föreningen haft vårstädning och mindre än hälften var med denna gång, vädret var fantastiskt och en massa blev gjort och de som varit med tidigare tog många egna beslut och hela området blev mycket fint, gångar och rabatter rensade, soptunnorna rengjorda mm. Allt avslutades med korvgrillning och kaffe med tårta.
En av de boende överraskade med tårta eftersom det i dagarna är 10 år sedan de första i vår förening flyttade hit, den 24 så firar jag 10 år här så det får nog bli att planera ett litet kalas.
Det vackra vädret gör att det hettar i kinderna ordentligt efter hel dag utomhus, som till slut förstördes av onyktra och högtalande grannar som blandar Fanta i rosevinet och andra som använder tändvätska när de tänder sina grillar.
En promenad skall jag nog avsluta dagen med.

fredag 6 maj 2011

Äntligen fredag.

Abborre har jag inte ätit på länge och hade inte gjort det idag heller om inte Göran i fiskdisken hade rekommenderat det när jag frågade efter tips till middag. Jag bara stekte dem i smör och gjorde ett mos på palsternacka kryddat med torkad svart trumpetsvamp. Supergott blev det.
Bra avslutning på en lugn dag som jag behövde efter en fullspäckas torsdag.

Jag hade kameran med mig igår men dagen var så intensiv och intressant så jag glömde alldeles bort att ta bilder på den trevliga samlingen som tagit sig till Källtorps trädgård för en dag med medlemsmodellen under ledning av Niklas Hill och Christine Ambell. Vilken härlig stämning hela trädgården bidrog till och det var ett fantastiskt gäng från Rädda Barnen, Röda Korset, IM mm som alla hade en trevlig dag med både regn och solsken som hela tiden kunde upplevas genom att sitta mitt i naturen.

Skolade idag om ringblommorna som kommit upp från fröna som jag fick när jag var där förra gången och fikade och sådde också lite mer tagetes.
Efter den heldagen så snabbt hem för att ordna lite samtal och sen in till stan för ett styrelsemöte, som jag gruvat mig för men som inte blev så dåligt trots allt. Kan nog bli något bra av det om vi kämpar för våra idéer till hösten. Efter mötet promenerade vi hem från söder, båten till Hammarby sjöstad, ingen buss i Sickla så det fick bli apostlahästarna hela vägen och jag kom upp till 17000 steg trots att jag suttit still större delen av dagen och kvällen.



Ny frukostmeny.

Tänk att man kan göra så mycket gott med ett paket Bulgur!
Min nya favorit är ett recept som jag fått genom gruppen med smakråd för Saltå Kvarn där första lådan innehöll Bulgur. Jag vet inte hur många olika sätt det har kommit ner på pränt, många som man måste prova och ett av dem var det som nu har blivit min nya favorit, bulgur till frukost.
Bulgur, 3/4 dl kokar jag med 1½ dl äppelmust i stället för vatten och en bit ingefära i 10 minuter. Blandar ner bär eller frukt och äter med yoghurt överströdd med Bourbon Vanillapulver. Supergott är det och man känner sig nöjd och belåten för att kunna sitta i lugn och ro med en kopp kaffe och lösa korsordet.
Eftersom det inte är så lätt att hitta ekologisk äppelmust så använde jag idag Saltås Äpple & Mango och lite vatten för att det inte skulle bli så sött, blev bra.
Vaniljpulvret blandar jag ut med lite socker i en burk lätt att strö över allt som man vill ha de svarta vaniljkornen i.

onsdag 4 maj 2011

Frivilligt arbete

Eftersom jag frivilligt tagit på mig att hålla ordning både i vårt soprum och i vår egen återvinningsstation så hittar jag ju ett och annat. Idag så låg det i behållaren för wellpapp stora kartonger med både plast, glas, papper och metall när jag plockade upp kartonger för att vika ihop de så att de tar mindre plats men det var ju inget som jag vill ha utan de sorterades ut i de olika behållarna.
Igår däremot så tog jag med mig Alfan för att kunna få hem denna fåtölj som någon stoppat i behållaren för plastförpackningar med dynor och allt.
Jag har nyss slängt min korgfåtölj som hängt med sen tidigt 50-tal så det fanns en tom plats under min honungsros där jag ofta sitter och myser med en bok, korsord och ett glas vin.
Det måste var ett tack för nedlagt arbete.

Här är två eldsjälar när det gäller frivilligarbete Therese som ser till att äldre runt om i Stockholm får komma ut genom Äldrekontakt och Nanette som fixar fram frivilliga genom Volontär i Nacka.
De står här och delar med sig av sina erfarenheter i Dieselverkstaden där det i dag var Seniordag.
Hoppas på att det snart blir dags för de äldre att komma hem till mig igen på fika genom äldrekontakt.
Det bjöds på kaffe med jättelika bullar, frukt och många att mingla runt bland samt en del föredrag och utfrågning av politiker.

Den här lokalen får mig att minnas alla uppträdande av förskolebarnen genom 6-årskören som jag varit med på
Det känns lite konstigt att se sig själv på bild liggande på bordet från Nyhetsbladet som kom ut för ett tag sedan men även lite kul.

Jag var där för att titta och lyssna på Leif Mannerström och det var givande även om moderatorn avbröt lite väl mycket.

Har varit lite dålig på att laga mat till mig själv ett tag men idag så blev det lyxmat efter att ha lyssnat på hur dåliga matlådor kan vara och hur god, vacker och doftrik mat bör vara. Det är bäst att passa på så länge man har smaklökarna och doftsinnet kvar.

tisdag 3 maj 2011

Dyrt med ekologiskt??

Salladshuvud från Gryningens hälsokost, ekologiskt odlat, 24 kr. Om man jämför det med ett krukodlat icke ekologiskt så måste man köpa fyra, så stora är de här. De finns även på vissa andra hälsokostbutiker också men hos Gryningen hittar man det för det mest + så mycket mer.
Var idag på en runda på söder i regn, snö och sol och promenerade mig varm. Köpte även mjöl hos Saltå Kvarn.

söndag 1 maj 2011

Ta vara på, till belåtenhet. för många

När man kan göra någon glad så blir man själv ännu gladare och det hände nu i helgen;
En granne nämnde att hon hade några formar från sin pappas konditorbana i sin ägo som hon inte riktigt visste vad hon skulle göra med. Jag föreslog då för henne att det finns en ung kille som vill utbilda sig till pralinör på Värmdö och skickade över en artikel som nyss varit i svd.

Senare på dagen stod en väska utanför dörren som jag vid första anblicken trodde var bildelar som sonen ställt hit men det visade sig innehålla underbara gamla handgjorda formar för marsipan och choklad.
Så det blev ett meddelande till Andreas som nu har varit här och hämtat hela väskan så nu väntar vi bara på bilder från marsipan- och pralintillvekningen. Andreas blev glad och grannen blev rörd, nästan till tårar, av att hennes pappas formar skulle komma till användning av en lycklig kille.



Samlarmani eller?

Har börjat samla på förkläden eller;
1. Brödbak med Jan Hedh, förkläde från Restaurangakademien
2. Chokladprovning med Fairtrade, förkläde i ekologisk och fairtrade bomull
3. Smakråd för Saltå Kvarn, förkläde därifrån kom med posten häromdagen.

Jag fick vänta på min låda och under tiden läsa vad de andra började laga till av ingredienserna som kom i lådan. Ca 60 st är med på detta äventyr, Saltå smakråd, som verkar bli helt fantastiskt, vi skall alla laga till mat, bjuda på det och ge omdömen om smaker mm.

Påsken gick och först nu i veckan kom min låda och till sista april så kunde jag göra den första omgången av bulgur och hela tomater som kom med förklädet i lådan. Det blev gratängen efter receptet som följde med. En väninna blev bjuden och åt med god aptit och det blev lite räkor till som egentligen var tänkta till förrätt.

Så idag kom barnen som äter vegetariskt och efter nässelsoppan med kornblomst ost och nybakat levainbröd som alla åt av utom minstingen på 10 månader som sov blev det gratängen.
Det hade behövts något till men det var ok med tomatsalsan som jag fick tipset om genom en gruppmedlem och färskosten smaksatt med löktrav och örtsalt tyckte barnen. Även sexåringen åt med god aptit och gav godkänt. Jag hade gjort en liten utan salt mm till lillkillen och han verkade också godkänna det.
Skall prova det i sommar på den övriga familjen också, en praktisk maträtt när man är en stor familj.
Det blev också en matlåda till den arbetande mamman. Vi fick sedan efter maten uppleva att Lex tog något steg ett flertal gånger så nu är det inte långt kvar tills han går.