
Vi hade två björnbär på den tiden (mitten av 80-talet) som gav mycket bär och receptet är från den tiden och håller fortfarande och har på detta sätt gett sig ut i världen tack vare Ylva.
Gick nu ut och plockade de sista bären för i år på den ättling till dessa björnbär som växer mot min bod här.
Här kommer receptet om du vill pröva;
Deg
150 gr smält smör
100 gr socker
100 gr skållad, mald mandel
1 msk kanel
½ dl mjölk
1 tsk bakpulver
5 dl vetemjöl
Fyllning
2 l färska björnbär el blåbär
ev 1-2 msk socker
Rör smör och socker poröst. Tillsätt mandel, kanel och mjölk under omrörning. Blanda bakpulver och mjöl och rör ner. Arbeta degen väl helst i maskin, tills den släpper i kanterna. Lägg degen att vila i kylen 1-2 timmar.
Sätt ugnen på 180 grader. Kavla ut 3/4-delar och klä en 2 l form. Låt degkanterna sticka upp lite över formens kant, fyll pajen med björnbär, strö ev över lite socker men då saftar sig bären och pajen blir lösare..
Rulla ur resterande deg till tunna stänger och lägg över i ett rutmönster. Böj in degkanterna och tryck till med en gaffel så att det bildas ett mönster. Grädda i ca 45 min eller till pajskalet är hårt.
Servera med grädde, gräddfil smaksatt med kanel eller vaniljsås.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar