måndag 21 september 2009

höstdagjämning

Nu går vi mot mörkare tider, dagarna blir kortare än nätterna, det börjar märkas på morgonen det är dags att tända lampan när man vaknar för att hitta till toaletten, dusch och tandborstningen. Härliga färger börjar så smått dyka upp på lönnarna och nyponen är klara att plocka till te och nyponsoppa nu när svampförrådet är påfyllt.

Provade att göra svampsalt på torkad svart trumpetsvamp och det skall bli kul att använda. Hade också torkade kryddor som låg i en korg på landet som blev till gott örtsalt, använts till mycket under sommaren bl a till den färska potatisen nu till majsen som inhandlas på Bondens på lördagarna. Gott att göra kryddsmör på också.
Örtsalt gör jag av den torkade örterna/svampen i morteln med flingsalt och lägger i snygga burkar med mer omortlat flingsalt som då tar åt sig smaken från örterna. Bra presenter. Jag saltar nästan inget i maten utan strör dessa salter över maten på tallriken. Har också hittat en örtbuljong utan salt som jag använder, Herbamare, finns även med salt.

Inga kommentarer: