torsdag 25 juni 2009

Usch för myggor!

Ljusare kvällar än så här kan man inte få, att kunna uppleva ljuset utomhus är härligt även om man får sätta på sig en filt fram emot nio. Myggorna kom vid elva. Det känns konstigt att nu så vänder det och blir mörkare om någon vecka. Blev i alla fall en härlig kväll med några av mina underbara grannar. Nu börjar den tid då alla far åt olika håll, många har tidig semester i år och är nere och badar trots att det är kallt i vattnet fortfarande, hurtbullar, andra har semester i augusti.

En stor härlig hälleflundra plockades upp i fiskdisken när jag gick förbi, det blev ingen bit till mig, men sugen blev man. Länsade frysen istället och hittade en ask med Karl Johan som fick bli till en underbar svampmacka och resten tog jag senare fram till kvällen i några små krustader och nu längtar jag som bara den efter att de små underbara frukterna som kantareller, Karl Johan m fl skall sticka upp där ute i mossan.
De torkade ananasarna tycker alla om, kul.

Tur i oturen

Nu har jag promenerat med Martha en sista gång så där regelbundet och vi tittade på Ernst Billqvist stora tavla på fasaden till Forum Nacka, som är sommarens bild och kommer att ändras efter årstid sen avslutade vi med en cupoccino på biblioteket. Konst som skall sälja en DN och stor som en femrummare enl Svd.

Vi fick också se en olycka som ordnade upp sig på ett bra sätt men kunde ha slutat illa. En lastbil med uppfälld kran rev ner en trafikskylt över vägen där som tur var ingen hamnade under och med hjälp av kranen så lyfte han bort den från vägen och bilarna, cyklarna och de gående kunde passera.

Sen finns de de som är otåliga och kör mot färdriktningen medan andra väntar när de ser att de skall ordna sig.

Allt ordnade upp sig på ett smidigt sätt, förargligt för chauffören men tur i oturen att ingen skadades det kunde ha varit både bilar, cyklar och gående under.

onsdag 24 juni 2009

Efter att ha fått en beställning på 20 påsar knäckesticks av Ra så kom grannen och undrade om jag inte kunde baka fruktlimpa innan det blir semester så sagt och gjort, det enda som inte fanns hemma var russin så det blev en promenad, kom också hem med jordgubbar för det kan man ju inte få för mycket av. Nu funderar jag på att baka 2-3 till så att alla påsar, burkar mm är slut innan sommarens uppehåll. Det är så skönt att ha det alldeles tomt så att inga mjölbaggar kan få fäste för det är inget kul. Tänk vad man lär sig mycket,efter att ha haft någonting som flyger från mjölpåsarna en gång så tror man att det är, som jag då, mjölbaggar och nu när jag letade efter de så upptäcker jag att det måste ha varit mottfjäril jag hade. De finns även i nötter. Baggar är ju inga fjärilar så nu vet jag det också.
Bakade upp mjölet och det blev tre st som jäste så fint, då försvann strömmen precis som de skulle in i ugnen. Strömmen var borta i drygt en kvart så det blev inga snygga bröd, tyvärr men burkarna är tomma och diskade så nu är det dags att ta sommarlov.

tisdag 23 juni 2009

Sommardoft

Pga den milda vintern och regniga våren så kommer det att bli en explosion av fästingar i år stod det i tidningen idag, inte roligt.
Det doftar så härligt på min baksida av jasminen som har vuxit upp till en stor buske, som behöver klippas ner nu efter blomningen, efter att jag stuckit ner en kvist som blev över från midsommarkransarna för tre år sedan. De kvistar jag klipper av skall jag plantera så att jag kan byta ut min nuvarande häck av Forshytia som var planterad när jag kom hit.

Igår när jag var in till stan så gick jag Drottninggatan mot slussen, då kom jag lagom till startskottet gick för segelbåtarna. Där var ett vimmel av folk, semesterlediga, turister m fl.

Tänk vad mycket finare allt blir när de planteras i massor istället för bara ett par. Detta finns vid porten till ett seniorboende, det måste kännas välkomnande och vi som promenerar förbi där på väg till centrum är bara tacksamma för de blommar ju också så länge.

måndag 22 juni 2009

Det blodsugande lilla kvalstret

Så var det då dags igen för den första fästingen (det blodsugande lilla kvalstret) för året, den satt på armen och var bara att ta bort och bränna upp och hålla koll. Jag är en sån där som de måste tycka är ett lämpligt offer och hoppa på när jag går förbi. Inte tänker jag avhålla mig från skog, svamp, smultron mm för det inte, då ramlar väl nåt ner i huvudet på mig istället. Har i alla fall tagit mina tre sprutor mot TBE så nu är det tre år till nästa spruta, både båt och buss finns ute för att tillhandahålla sprutorna under sommaren. Hittade en sida med bra info om de "små underbara krypen" där man fick reda på att de dör i torktumlaren men det har jag ingen. Hittade också en häxbrygd som kan sprayas på hundar den skall jag koka ihop prova på mina kläder.

söndag 21 juni 2009

Sommaren på väg, hurra!

De första smultronen plockade jag idag, till veckan så ser det ut att bli till att ta med en mugg isället för att trä de på ett strå.
Har haft en skön midsommar på landet, städat och röjt undan en massa så nu när sommaren äntligen är på väg så är det bara att ta allt i besittning och njuta. Ja det skall skrapas, oljas, målas, skrapas, kittas och måla måla målas i sommar

men utsikten finns ju där som avkoppling och fina båtar åker fram och tillbaka. Ut till havs för sol och bad på morgonen och hem till middag och grillen på kvällen eller?

Så solnedgångarna på kvällen som för det mesta är vidunderliga gör ju det hela till vila för själen.

De första champinjonerna hittade jag idag så nu kanske också de tidiga kantarellerna är på gång.

fredag 19 juni 2009

midsommarkransar

Solen sken och blommorna såg ut atträckta gott och väl till de två kransarna som jag skulle göra idag på morgonen

Jag använder en stomme av kaprifolgrenar som är böjliga och mjuka så att de lätt går att forma till en ring som är lagom stor för huvudet.

Små buketter binds fast av jasmin, rödklöver, daggkåpa och kirskål till en och jasmin, vit klöver, daggkåpa, kirskål och smörblomma till den andra.

fortsätter med små buketter, lägger de på stommen och binder fast med tråd

så är den andra kransen färdig. Rödklövern och jasminen räckte precis. Så lägger jag in de i kylskåpet tills de blir hämtade

och sitter på huvudet och kortet tas, som förhoppningsvis hamnar i bildkalendern för juni månad, sen åker de iväg för att ha en trevlig dag.

torsdag 18 juni 2009

Glad midsommar


En riktigt skön och lat midsommar önskar jag er alla som läser min blogg.


snart midsommar

Blev inspirerad av blomsterpassion.se till att göra en midsommarbukett, den fick också vara med igår i Forum.
Idag hann jag göra en massa ärenden på förmiddagen innan regnet kom. Det är som det så ofta till midsommar, regnigt, blåsigt, svalt och ruggigt. Hur många gånger har barnen kunna haft de fina sommarklänningarna/shortsen utan att frysa eller bylsa på sig tjocka tröjor mm.

Vi hade en butiksaktivitet igår i Coop Konsum i Forum Nacka med frågor till KfS märkesguiden och idag har jag ringt runt till de 7 vinnarna som blev väldigt glada. 3 st fick Änglamarksvaror, 2 fick boken Konsumtanter och 2 fick ekologiskt kaffe. Det var samma frågor som vi hade i Nyckelviken, det är kul när de som har svarat på de 8 frågorna säger att de var bra och att de samtidigt lärde sin mycket. Det gör också att de blir mer uppmärksamma på märkningarna på varorna som finns i butikerna, både stora och små svarade och de är inte så lätt även om de kan titta i den lilla guiden efter svaren, de blir mycket läsande, många svarar inte rätt trots den. Det är kul att få glädja trevliga människor och personalen tyckte att det var en härlig stämning runt aktiviteten.
Hoppas det blir bättre väder imorgon så jag kan stå ute och binda blomsterkransar. När skall vi få njuta av de långa ljusa sommarnätterna, för nu blir det inte ljusare.

tisdag 16 juni 2009

Pion från Storängen

Vid vägen mot Sickla stod en tjej och sålde Öländska frilandsodlade jordgubbar så jättestora att det bara gick 9 st i en ask

Känner ni doften!
Minns när vi sjöng Majas alfabetssånger med förskoleklasserna varje gång nyponrosorna vid parkeringen till skolan blommade. Den veckan låg det nyponrosor i skålar även på toaletten och doften slog emot en varje morgon när man kom, underbart. Nyper ofta en ros när jag går förbi en buske och lägger i ett vinglas, med vatten, för att få uppleva doften och njuta av det vackra. Humlorna jobbade febrilt i busken.

Idag blev det vit- och rödklöver samt kirskål for de blivande blomsterkransarna.

Denna pion är nog väldigt gammal, med sina ljust grågröna blad och små blommor, kommer från vår tomt i Storängen. Den fanns där när vi flyttade dit och troligen stått där väldigt länge. Den är underbar med sitt vackra grågröna bladverk.

Knopparna är stora så man blir överraskad att blomman inte blir större

Ser ut som en garnboll utslagen.
Dagen började bra med sol och pigg var jag, det kändes att det skulle bli en bra dag och så gick jag in på KfS hemsida och hittade detta. Intressant lunchseminarium under Almedalsveckan men såg att de skulle bjuda på min (och Gurlis) salladssoppa, sånt blir man glad av. Hade en burk med sallad från igår så inspirerad av detta så kokade jag mig en salladsoppa till middag.

måndag 15 juni 2009

Sol och blå himmel

Vilken skön känsla, vaknar, det är ljust i rummet, sol och blå himmel ute, hur lätt som helst att göra 60 situps sen fötterna på spikmattan, borstar tänderna, blaskar av ansiktet, på med kläderna, stavarna i händerna och ut på en skön promenad.
Tänk att det skall behöva regna i flera dagar för att man skall se det med andra ögon, det är inte givet att vi skall ha sol och blå himmel varje dag. Carpe diem

Vilken tjej!

Blir hon en ny bragdguldmedaljör tro efter nattens vinst! Ett stort grattis till en ung tjej, Anna Nordqvists sensationsseger som överraskade många. Vilken kyla hon avslutade med.

Nytt glas för 85 kr så har jag en ny pressokanna inte illa.
Träffade en fd arbetskamrat från Myrsjöskolan i centrum, det är roligt när man får en sån där kram så att man känner att det är roligt att träffas igen.
Träffade också Gotlandsgrannarna på vägen som stannade för en liten pratstund, det är underligt det där att man är på samma plats samtidigt, det blir en speciell känsla.
Idag så har jag delat ur Mitt i för sista gången denna termin. Det är så att jag nog alltid har haft semester eller sommarlov från midsommar och framåt under de sista 35 åren och jag vet också att om de inte skaffar någon ersättare så är i alla fall många av de som jag känner glada för att få så lite som möjligt i brevlådorna under sommaren. Det är väldigt många som skaffar sig stora brevlådor just för att kunna vara borta en längre tid utan att behöva hjälp av grannar. Det finns faktiskt stora brevlådor som är sprängfyllda. Vädret var helt ok, några stänk kom men även sol lite då och då så att man kunde känna hur det känns med solen. Cykeln träffade också en del av de där Spanska marodörerna som tagit sig upp på vägen. I förgår tog jag död på myror och nu sniglar, jag som brukar värna om djuren!

Nu när midsommar närmar sig så kommer det alltid lite blommor med hem från promenaderna som skall användas till kransar åt barnbarnen m.fl. Det går åt mycket blommor så det är bäst att börja i tid med insamlingen.
De hade kvar kött när jag var på Konsum så jag passade på att köpa och lägga in i frysen eller kanske någon kan komma och äta upp det i veckan, annars får det komma till pass på grillen på landet i sommar.
Idag har jag varit på mitt första styrelsemöte i brf, trevligt och givande. Skall bli kul även om jag var lite tveksam när jag sa ja.

söndag 14 juni 2009

Till min förvåning så gick Duvnäs skolas klocka i år (den har stått varje år) och uppträdandet började precis kl 9.00.
Usch va tomt och tyst det känns när man har haft sällskap i flera dagar, när den lille polaren gav sig iväg, hämtad av mormor (pappa var inte körbar, de var på bröllop igår) så blev det så tyst så. Det såg ut att minska med regn så det blev en promenad i alla fall. Inte avtog regnet, det blev bara värre, blåser gör det också. Höstlikt är det, måtte det inte bli en sån där regnig sommar så att man måste ha lamporna tända hela dagarna.

Köp EKO bananer! om du inte redan gör det så läs detta, Dole som stoppar en Svensk film om bekämpningsmedel. De som förr måste ha vantar på sig i Coop-butikerna när de packade upp bananer behöver det inte längre när de har gått över till enbart EKO bananer.

Salladsskålen har stått på bordet varje dag nu, passar mig så där precis så tack den som ratade den.

Konsum har börjat med Gotländskt gourmetkött till veckan och det fanns en förpackning som jag hade turen att hitta till ett bra pris så Rasmus kom över på middag och det var supergott trots att det fick bli tillagat i stekpanna i stället för grillen som säkerligen hade gjort det ännu godare.

Dagens tips!
Fick härom dagen lära mig, när jag stod över en nejlika som helt höll på att invaderas av myror, att hälla bakpulver över de. Sagt och gjort, de försvann, dog helt enkelt. Tråkigt men ibland så måste man välja, även om det är svårt. Har inte haft nån myrinvation inne i år men nu vet jag ett annat botemedel än kanel, som skrämmer bort de så länge kanelen doftar.

lördag 13 juni 2009

Vad en farmor/mormor får göra!

Som mamma, farmor och mormor så blir man tillfrågad, eller som idag självmant, laga en reva eller likn. Sid hade en reva på sitt byxknä så den blev lagad men det blev också ett tillägg från de nya kalsongerna han hade med sig i ryggsäcken. Jag kan absolut inte ha kvar några lappar i kläderna så när jag ser barns händer ner för att klia just där lapparna sitter så tar jag fram saxen och klipper bort de, så också idag. På en av lapparna så fanns en bild på Blixten Mc Queen, som är det stora intresset just nu, så dessa syddes fast på var sitt byxben och Sid blev glad. Det kallas återvinning - eller?

Torkad mango och ananas blev Sid lika förtjust i som jag är och vi åt i kapp under helgen då han är hos mig. Fick en stor fin ananas häromdagen från grannen som jag torkade, blev mycket smakligt men det tog lång tid att torka. Både mango och ananas hamnade i påsarna till fritids och mattanten igår också.
Det är så härligt när man kan bjuda på frukt av olika slag och att den äts och ett bra sätt är att skära frukten i klyftor - lagom stora munsbitar. Vi åt på så sätt apelsin, nektarin och vattenmelon och jordgubbar. En hel knippa morötter har nästan gått åt också.
Kanelbullar är också någonting som man som bestemor har förmånen att kunna göra ibland särskilt om de äter det nyttiga matbrödet lika glatt som vetedegar. Lördagsgodiset som han hade med sig ligger orört så det hela jämnar ut sig.
Har äntligen fått reda på vem som ställt ut hushållsassistenten jag hittade i soprummet, efter att min granne läst bloggen kom hon och talade om att den kom från hennes mamma och de använde den inte så det är bara att tacka, lite roligare när man vet vem som kastat den och för dem att den används.
Sid letade efter fotboll på tv men hittade inget så vi tittade på speedway och hade jätteroligt med att välja den som skulle vinna innan han somnade från allt på soffan.

fredag 12 juni 2009

Skolavslutning

Så var det då dags att stå där på skolgården och lyssna på de olika klassernas uppträdande och sång. Trevliga skolkamrater som hejar på och klappar takten. Sånger som satts ny text till som både är roliga och underfundiga.

Lärarkåren som gemensamt sjunger till sina elever, sexor som avtackas och säger mycket gott om sin skola och sina lärare, rektor som håller tal och sommarlovet rings in. Vilken tur med vädret, gråa moln med solinsläpp dessemellan. Nu är det sommar för både Idas sommarvisa och Den blomstertid blev sjungna.

På Duvnäs skola dukas det upp till ett riktigt tårtkalas efter en timmes scenuppträdande, alla kommer bärande på kak- och tårtfat i sina sommarkläder. Det finns allt från kakor, bullar mm till smaskiga tårtor, en hel skolgård att sitta och njuta och fika i solen medan lärarna kramas om och en del tårar trillar också.
Så var det sommarlov och för Moa, sista dagen och sista skolavslutningen på Duvnäs skola för till hösten börjar hon på en annan skola. Hoppas alla får en bra sommar med många trevliga äventyr.
Det gick också bra med alla påsarna som verkar vara till belåtenhet både bland lärare och hos föräldraföreningen och det är ju kul.
Om du vill veta lite mer om sniglar och snäckor så fanns det mycket trevligt och otrevligt om dessa djur på Naturens hus. Så här när det regnar så dyker de ju upp lite här och var.

tisdag 9 juni 2009

Pensionär på riktigt

Primörer upplagda läckert och frestande när man kliver in i butiken, vem kan motstå detta.
Nu börjar jag känna av att snart bli pensionär, för idag trillade det andra brevet in om pension. Jag har haft en del olika jobb under åren så det skall bli spännande och vad det hela mynnar ut i till hösten. Det är bara att fylla i och returnera. Det kom även dubbla tidningar från PRO, stort slöseri.
Så har jag varit inne och röstat på Svensk landskaprätt på ICA, känner för Västerbotten och kantareller och för att inte tala om Västerbottenost.
Du kan också rösta fram din favorit till Änglamarkspriset på Coop.se eller på Louise Ungerts blogg som i år har koncentrerat sig på fisk. Vill du se föregående års pristagare så finns det också på Coop.se.

Så var det dags för att plocka ihop beställningen till fröknarna från föräldraföreningen till morgondagens skolavslutning. Getost från Holland, rabarbermarmelad, knäckesticks och linfrökex kommer påsarna att innehålla. Så nu har påsarna jag vek och klistrade för ett tag sedan kommit till användning, bra att ha ett förråd.
Osten hittade jag i min Konsumbutik tack vare en vän som stod och smakade, de var alldeles nyinkomna och mycket goda. Kom att tänka på ostbutiken på söder som bara hade ost från Holland som jag var inne i för ett tag sedan.
Jag har fallit ur rytmen med mina morgonpromenader och det känns helt fel, när jag promenerar med kameran på morgonen så är det tyst och lugn man kommer djuren väldigt nära och känner dofterna på ett annat sätt än under resten av dagen. Måste bättra mig med detta.
Igår kväll när jag kom hem så möttes jag av en doftande kaprifol då känner jag mig välkommen hem

Detta är dagens fynd, skålen är precis lagom för sallad till två, den blev jag väldigt förtjust i, hel och fin och söt.

måndag 8 juni 2009

Bensin i maten

Fick nyhetsbrev från Gunnar Lindgren idag och där stod bl.a. om bensin i vår mat igen. Det finns rester i sojaprotein, Hexan i naturliga sojaprodukter, enl Miljömagasinet nr 22. Barnmat, vegitariska maträtter och djurfoder tillverkas bl av sojaprotein och nya Milda eko skall undersökas hur det kunnat bli KRAVmärkt.

Är trött idag efter helgens sena kvällar och det var en skön utdelning idag när solen var framme men mot slutet började det blåsa och då var det kallt, riktigt ruggigt. Tog det lugnt och på kvällen tog jag hand om den rabarber som saftat till sig och kokade marmelad.
Har också tagit några promenader, måste ta igen det jag missade under helgen, det är fortfarande mycket som blommar och doften från kaprifol och syrén gör att man njuter extra mycket. Det är inte bara blommor som man stöter på utan en och annan hare också. Hade inget färskt smör hemma så en av promenaderna gick till ICA som har smör från Lindahls nu också i 500 gram det skall vara till den Franska marmeladen.
Har mumsat på god ekologisk melon och nektariner som jag köpt på Konsum, det är så söta och goda väl värda sitt pris.

söndag 7 juni 2009

EU-val 2009

Har haft besök av en kusin i helgen och vi tog en tur till landet där han aldrig varit, hade det varit lika fint väder som förra helgen så hade vi stannat men det blåste kallt och var ruggigt så vi åkte vidare till en gemensam släkting för att nalla lite rabarber som jag vet att de vill bli av med och kom hem med två stora kassar, det syntes inte att vi varit där. Vi fick smaka på två goda rabarberkakor till gott kaffe men glömde att få receptet på kakan med bittermandel.

Vi trotsade kylan när vi kom hem, njöt av solen en stund innan maten men var tvungna att ha jackor på.

Ny vallokal i år, så en promenad till Järla skola för att rösta där har barnen gått i mellanstadiet. Tittade på de arbeten som fanns utställda från slöjden på väg upp till plan 1, både Roger och Rasmus har gjort bra saker i slöjden där också, på en vägg fanns ett antal tofflor av tovad ull med broderier

lite längre bort ett stycke med alla prover som 5:orna stickat och satt samman.
Blev bjuden på middag av supersnälla grannar, tog hand om rabarberna som skall stå och safta sig till imorgon, lade in några påsar i frysen. Hade ju inget socker hemma så det blev en promenad till Forum för att inhanda det, har ju enbart suttit och pratat sen i fredags kväll så det var mer än behövligt att röra på sig. Vi var in till bondens marknad i lördags, den sista innan sommaren, men det var inte så många där, så mjöl och ägg blev jag utan. Jättefin sparris från Gotland hade de färsk och god, sen åt vi nässelsoppa den blev till belåtenhet.
Benny åkte vidare till Uppsala idag, far sen hem till sina hästar för att körträna dem. Han är nog den av de släktingar som finns kvar som har mest att berätta så det blir mycket om mormor & morfar, tokiga upptåg från förr, hundar och hästar som vi pratar om. Han har ett otroligt fotografiskt minne både för bild och ord som är roligt att få ta del av.

onsdag 3 juni 2009

sommar

Trots regnet och kylan så närmar sig sommar och semester med bla Sommar i P1 där värdarna presenterades igår. Den 20 juni på midsommardagen inleder Ingvar Kamprad programserien.
Igår kom det flera brev angående de förlorade handlingar som spärrades i lördags men som jag snabbt fick tillbaka, de skall nu fyllas i och skickas tillbaka. Om körkort kommer tillbaka så kan man häva spärrningen och inte behöva lägga ut kostnaden för ett nytt körkort bl a.
Idag kom de nya korten så nu är jag inte strandsatt och utan kontanter längre. Allt är tillbaks till ursprunget, härligt.
Äntligen har jag satt mig ner för att skriva protokoll från medlemsrådsmötet för ett tag sedan. Om det inte görs på en gång så är det så lätt att skjuta det framför sig, hoppas på en ny sekreterare efter Stig som hoppade av.
I måndags var det mjölkens dag och idag så uppmanas ammande mödrar att bidra till mjölkförrådet som är katastrofalt litet just nu inför sommaren till de för tidigt födda små liven.

Blev bjuden till ett fd dagisbarn på hennes studentmottagning och det blev en mycket trevlig kväll.
Har bakat "ljusa snäckor" efter recept från Rebeccás kitchen idag de blev inte lika snygga men goda. Bättre lycka med utseendet nästa gång.