måndag 21 september 2009

höstdagjämning

Nu går vi mot mörkare tider, dagarna blir kortare än nätterna, det börjar märkas på morgonen det är dags att tända lampan när man vaknar för att hitta till toaletten, dusch och tandborstningen. Härliga färger börjar så smått dyka upp på lönnarna och nyponen är klara att plocka till te och nyponsoppa nu när svampförrådet är påfyllt.

Provade att göra svampsalt på torkad svart trumpetsvamp och det skall bli kul att använda. Hade också torkade kryddor som låg i en korg på landet som blev till gott örtsalt, använts till mycket under sommaren bl a till den färska potatisen nu till majsen som inhandlas på Bondens på lördagarna. Gott att göra kryddsmör på också.
Örtsalt gör jag av den torkade örterna/svampen i morteln med flingsalt och lägger i snygga burkar med mer omortlat flingsalt som då tar åt sig smaken från örterna. Bra presenter. Jag saltar nästan inget i maten utan strör dessa salter över maten på tallriken. Har också hittat en örtbuljong utan salt som jag använder, Herbamare, finns även med salt.

Ett brev betyder så mycket!

Tänk vad ett brev kan glädja, det är nåt speciellt när man står där med kuvertet, funderar vem det kan vara från, spänningen stiger och sen glädjen över de varma orden. Så var det för mig idag, ingen avsändare, by air mail, en adress men inget namn, man öppnar och vad finns där jo ett stort minne från våra björnbär i Storängen och receptet i Året Runt som fått minnena att återkomma. Brevet var från ett av mina dagbarn som hade fått receptet/reportaget skickat till sig i England, plockat björnbär i skog och parker och bakat björnbärspaj. Hon kommer nog alltid att minnas mellanmålen med björnbär, mjölk och socker, så även jag där vi stod och plockade i skålar och munnar - underbart med minnen.
Vi hade två björnbär på den tiden (mitten av 80-talet) som gav mycket bär och receptet är från den tiden och håller fortfarande och har på detta sätt gett sig ut i världen tack vare Ylva.
Gick nu ut och plockade de sista bären för i år på den ättling till dessa björnbär som växer mot min bod här.
Här kommer receptet om du vill pröva;
Deg
150 gr smält smör
100 gr socker
100 gr skållad, mald mandel
1 msk kanel
½ dl mjölk
1 tsk bakpulver
5 dl vetemjöl
Fyllning
2 l färska björnbär el blåbär
ev 1-2 msk socker
Rör smör och socker poröst. Tillsätt mandel, kanel och mjölk under omrörning. Blanda bakpulver och mjöl och rör ner. Arbeta degen väl helst i maskin, tills den släpper i kanterna. Lägg degen att vila i kylen 1-2 timmar.
Sätt ugnen på 180 grader. Kavla ut 3/4-delar och klä en 2 l form. Låt degkanterna sticka upp lite över formens kant, fyll pajen med björnbär, strö ev över lite socker men då saftar sig bären och pajen blir lösare..
Rulla ur resterande deg till tunna stänger och lägg över i ett rutmönster. Böj in degkanterna och tryck till med en gaffel så att det bildas ett mönster. Grädda i ca 45 min eller till pajskalet är hårt.
Servera med grädde, gräddfil smaksatt med kanel eller vaniljsås.

söndag 20 september 2009

septembersol

Tog bussen till landet på lördagen, flydde egentligen från att städa och och plocka i ordning, plockade svamp på vägen genom skogen upp till huset. Hittade även två goda smultron. Satt sedan i solen med ett glas vin och chips som något köpt men inte druckit/ätit upp, himlen alldeles härligt blå, inga moln, vindstilla, varmt och skönt. Upptäcker sen att när solen går så lågt att tallarna står i vägen för solen så att dessa måste sågas ner men gör inte det idag, flyttar stolen istället.

Lagar en god middag på det som jag hittar i kyl och frys tillsammans med nyskördat grönt som sallad, kryddor och svampen förståss. Hade bara med mig tomat, lök och majs som jag köpt på Bondens på morgonen. Lite smör fanns det att steka svampen i så det blev en hård macka med Karl Johan på som förrätt.

Söndagens lunch innehöll svamp den också, en liten bit parmesan hittade jag också men nu så är det nästan tomt i kylen, det räcker nog till ännu en gång. Skulle ta bussen hem och en liten tur genom skogen men grannarna skulle åka så jag fick åka ända hem och var på så sätt hemma innan bussen gick.

torsdag 17 september 2009

Trumpetsvamp


Svampen i skogen drar, idag hittade jag svart trumpetsvamp som blev till soppa och torkades.

Det blev över ett halvt kilo rensad. Vi tog tåget en bit och hann före en dam till den plats där vi var förra året men där hade någon redan varit och plockat men sen på den andra platsen så fanns det och ingen varit där. De är bara så härliga att plocka med sina familjer och hittar man bara en så växer de många familjer tillsammans.
Om ni vill ha några goda råd om barnuppfostran så läs detta. Abbes pappa är så klok och skriver så underbart.

torsdag 10 september 2009

09-09-09 kl 9 på kvällen

Kvällens kavaljer som också är allas stora idol och stora kärlek. Man kan bara älska denna lilla man om så man är hans vän, kusin, bästeförälder, farbror el likn. Han stal stora delar av den mest underbara kväll som vi alla har upplevt.

När mamma och pappa under kvällen fick en massa lovord från föräldrar och vänner så fanns också Sid med för det är inte bara ett par som gifte sig utan denna lilla glädjeståle finns hela tiden med i bilden och det får vi som moster, farmor och mormor också gladeligen dela dess dagar som brudparet är på en minismeksemestrer på Yasuragi, för att ta det lite lugnt utan datorer, jobb mm som ständigt finns i deras närhet.
Det efter en vigsel i mörkret uppe på Fåfängan med massor av ljuslyktor, som vi alla hade haft med oss för att lysa upp den vackra kvällen, runt det vackra paret. Månen som var ganska stor ute över skärgården, stjärnorna gnistrade på himlen, tomteblossen som sprakade och Sid som överlämnade ringarna till mamma och pappa, mer fantastiskt kan det inte bli. Vilken fantastisk kväll, vilken fantastisk fest, vilka fantastiska vänner, vilka fantastiska ord som sades. Härligt att vara svärmor och mamma då.
Härligt brudpar, underbara vänner och släkt som gjorde kvällen oförglömlig inte bara för brudparet utan för oss alla som var där.

Ikväll så tände Sid och jag många av ljuslyktorna igen och jag undrar vad alla mina grannar undrar som promenerar förbi. Jag hämtade hem resterna från festen i förmiddags för vidare transport efter helgen, hela bordet, träd och hyllor mm är fullt av ljuslyktor, kunde bara inte låta bli.
Tyvärr så har jag inga bilder av det vackra paret, måste lära mig att fotografera i mörker.
I Kina så vigdes 200 par på ett massbröllop 090909. Siffran 9 på kinesiska liknar ordet som betyder "för alltid" så det bådar gott.

fredag 4 september 2009

Ståtlig häger.

Morgonpromenaderna börjar komma igång igen, ibland så träffar jag på bävern eller så är det hägern som har en anhalt här på väg ut till havs eller på väg hem till Isbladskärret på Djurgården där det finns en hel kolloni med hägrar. Har varit där en gång och det var fantastiskt att se alla bon i träden så jag tror att det är därifrån som den kommer. Vi ser också hägern ute på landet där den sätter sig i en tall och spejar ut över viken.
Nu börjar jag komma tillbaka till verkligheten igen, idag har jag skickat ut det första mailet om nybakat efter sommaruppehållet, det känns skönt.
På söndag så är det familjdag på Skansen och då finns jag där tillsammans med många andra, på Ekostigen och vid Rättvisemärkt skall jag vara, det finns massor med trevligheter att uppleva tillsammans med sina barn eller barnbarn. Man går in på Medmerakortet och det brukar vara många som kommer dit, en trevlig dag för barnen.
Fick mycket post idag bla mina nya glasögon, det känns lite förvirrande som vanligt innan man vänjer sig men helt ok, materiel från LRF om djurfamiljerna som är ett förskolemateriel som man kan beställa och från batteriinsamlingen.se kom Bamse memory, batteriinsamlingshus och en tidning om vad man skall göra med sina gamla batterier. Djurfamiljerna kommer att delas ut på Skansen på söndag och Bamse på UnderBara Barn mässan i oktober när man gått tipspromenaden på ekostigen.
Hoppas kunna skriva lite mer framöver än vad som blivit under de senaste månaderna, särskilt efter 090909 kl 9 på kvällen på Fåfängan då Anna och Roger säger ja till varandra. Jag binder hjärtan, spånar mm vilket är väldigt roligt. Har paraplyer som regnförsäkring men det såg lovande ut på väderrapporten idag.
Imorgon är det dags att åka in till BONDENS marknad igen.