måndag 1 november 2010

Fairtradeveckor

Nu under veckorna med fokus på Fairtrade så hade jag förmånen att få träffa sockerodlare från Malawi när de i en butik kunde se sockret från sitt sockerkooperativ. Här kommer mitt sätt att baka Eksta chokladkaka efter Anna Bergenströms recept med deras Fairtrade-märkta socker från Malawi.

Sätt ugnen på 175 grader

smält 100 gram ekologiskt smör

Vispa 2 ekologiska ägg med 2 dl Fairtrade rörströsocker

tillsätt det smälta lite avsvalnade smöret och vispa ihop

pensla formen med det sista smälta smöret och strö över ekologisk kokos

blanda ihop 1 dl ekologiskt vetemjöl, 3/4 dl Fairtrade kakao, 2 tsk Fairtrade vaniljsocker och 1 tsk bakpulver. Rör ner det i ägg-socker-smeten

slå det sedan i formen och grädda ca 18 - 20 minuter. Kakan skall vara kladdig i mitten.
Du har kanske någon i närheten som vill slicka skålen?

Några bitar mörk choklad och en liten klick smör fördelas över det nygräddade kakan och en tallrik över formen

när det smält så bred ut till ett tunt lager över hela kakan

om man vill kan man när kakan svalnat strö ett tunt lagen Fairtrade florsocker över

Idag provade jag med Anton Bergh sea salt men det går bra med din favorit av Fairtrade-märkt choklad.

1 kommentar:

Unknown sa...

gott som tusan blev det också!