måndag 21 september 2009

Ett brev betyder så mycket!

Tänk vad ett brev kan glädja, det är nåt speciellt när man står där med kuvertet, funderar vem det kan vara från, spänningen stiger och sen glädjen över de varma orden. Så var det för mig idag, ingen avsändare, by air mail, en adress men inget namn, man öppnar och vad finns där jo ett stort minne från våra björnbär i Storängen och receptet i Året Runt som fått minnena att återkomma. Brevet var från ett av mina dagbarn som hade fått receptet/reportaget skickat till sig i England, plockat björnbär i skog och parker och bakat björnbärspaj. Hon kommer nog alltid att minnas mellanmålen med björnbär, mjölk och socker, så även jag där vi stod och plockade i skålar och munnar - underbart med minnen.
Vi hade två björnbär på den tiden (mitten av 80-talet) som gav mycket bär och receptet är från den tiden och håller fortfarande och har på detta sätt gett sig ut i världen tack vare Ylva.
Gick nu ut och plockade de sista bären för i år på den ättling till dessa björnbär som växer mot min bod här.
Här kommer receptet om du vill pröva;
Deg
150 gr smält smör
100 gr socker
100 gr skållad, mald mandel
1 msk kanel
½ dl mjölk
1 tsk bakpulver
5 dl vetemjöl
Fyllning
2 l färska björnbär el blåbär
ev 1-2 msk socker
Rör smör och socker poröst. Tillsätt mandel, kanel och mjölk under omrörning. Blanda bakpulver och mjöl och rör ner. Arbeta degen väl helst i maskin, tills den släpper i kanterna. Lägg degen att vila i kylen 1-2 timmar.
Sätt ugnen på 180 grader. Kavla ut 3/4-delar och klä en 2 l form. Låt degkanterna sticka upp lite över formens kant, fyll pajen med björnbär, strö ev över lite socker men då saftar sig bären och pajen blir lösare..
Rulla ur resterande deg till tunna stänger och lägg över i ett rutmönster. Böj in degkanterna och tryck till med en gaffel så att det bildas ett mönster. Grädda i ca 45 min eller till pajskalet är hårt.
Servera med grädde, gräddfil smaksatt med kanel eller vaniljsås.

Inga kommentarer: