fredag 24 april 2009

Första fikan på bryggan

Var på väg ner till bryggan med en smoothie men där stod en och metade där så den dracks på uteplatsen men senare när brödet var färdigbakat tog jag en kopp kaffe och gick ner. Det blev ett vardagsbröd och nötbröd som jag bakade idag, "nötbröd utan köttsmak" bakade jag för första gången och receptet är från Carolas EKOKÖK och det var lättbakat och mycket gott. En kanotist var ute på sjön och i Hästhagen, på andra sidan sjön, håller majbrasan på att växa sig stor, solen värmde gott och brödet och kaffet smakade förträffligt.
Nötbröd utan köttsmak - Carola Magnusson
500 g kallt vatten, 350g rågsikt, 600 g stenmalet vetemjöl, 30 g färsk jäst, 10 g honung, 50 g olivolja körs i degblandare i 8 minuter. Tillsätt 30 g havssalt, 125 blandade nötter och frön och kör ytterligare 4 min. Jäs till dubbel storlek 30 - 40 minuter. Bakas ut varsamt till 20 små eller 4 stora. Jäs på plåt ytterligare 30 minuter under duk, pudra över mjöl. Grädda de små ca 8 minuter i 225 grader eller de stora i 180 grader ca 35 minuter. Brödet skall mäta 98 grader i innertemperatur när det är klart.
Hämtade sen flickorna i skolan och det pysslades och ritades med bla skisspennor och stomp som de hittade en ask i hyllan, de gör så fina saker när de sätter igång. De hittade också böcker med korsord som de löste, sen kom också Sid över så efter maten var det full fart fram till de åkte hem. Vi satt ute i solen och åt mellis och Gabriel kom över med muffins som han bakat idag och bjöd oss på.
Om vädret håller i sig så blir det fler fikastunder på bryggan.

2 kommentarer:

Åsa sa...

Det låter helt ljuvligt!!!!

Vi åker till Paris nästa vecka och är åter söndag kväll! Jag har fått mer och mer krafter och hoppas det håller i sig! Jag längtar efter promenad!

Kram och trevlig helg!

Eko-Marianne sa...

Ha en god tur! Så tar vi en promenad när du kommer hem.