fredag 10 april 2009

Glad Påsk

Påskafton blev så underbart solig så att vi fick lov att sitta ute och äta och innan dess så målades det ägg med akvarell och gouachfärger med stor koncentration. Till efterrätten så försvann solen bakom flygelbyggnaden och vi försvann in men innan dess så var det äggjakt runt Järla Gård.


Tuva kommer springande med ett prickigt ägg

Moa har hittat ett ägg

Godis e gott!

En gång för ca 15 år sedan hade vi höns som bodde i vårat växthus i Storängen och spatserade på tomten och pickade lite här och där. Grannarna tyckte att det var ok med tuppen som gal på morgongen och satte man sig ner i trädgårdsmöblerna så hoppade de upp och satte sig på armstödet eller i knät. De var dvärghöns fulla med fjädrar och bruna så att de lade bruna ägg. På den tiden åt vi inga kycklingar och idag äter vi de med respekt och det är väl därför som jag föredrar tex Bosarps och äter krav ägg. Vi tog med hönsen till landet på semestern och en sommar tog grävlingen alla samt skadade kaninen svårt och då blev växthuset använt till blommor och lusthus igen.
Idag var det en artikel i Svenskan om hönsuppfödning och hur man mal ner 15000 tuppkycklingar levande för de inte kan lägga ägg, de är värdelösa. 15 minuter för tusen höns om de sitter i bur och 16.48 minuter för frigående är vad som läggs ner i arbetstid per dag men det står inget hur mycket tid som de ekologiska uppfödarna lägger ner men det måste vara mer tid.

2 kommentarer:

Åsa sa...

GLAD PÅSK till dig med!!

Vi fick oväntat men VÄLDIGT välkommet besök till vår påsklunch - mamma och pappa (som väntades hem om ca 2 veckor) kom hem!!

Eko-Marianne sa...

Härligt! det gjorde de rätt i för detta fina är ju synd att missa och överraskningar är väl trevliga.
Stor påskkram till er alla
Marianne